11 Mart 2015 01:50

AS Roma toparlayamıyor

Geçtiğimiz sezon beklenmedik bir şekilde lige müthiş bir giriş yapıp 10 maçlık galibiyet serisiyle rekor kırdıktan sonra Juventus’un en büyük rakibi olarak görünen Roma, bu sezona şampiyonluk parolasıyla girdi.

AS Roma toparlayamıyor

Emre ÖZCAN

Geçtiğimiz sezon beklenmedik bir şekilde lige müthiş bir giriş yapıp 10 maçlık galibiyet serisiyle rekor kırdıktan sonra Juventus’un en büyük  rakibi olarak görünen Roma, bu sezona şampiyonluk parolasıyla girdi. Rudi Garcia’nın isteği üzerine her pozisyona iki oyuncu olacak şekilde transferler yapıldı ve üç kulvarda yarışabilecek geniş bir kadro kuruldu. Bu sezon işlerin daha iyi gitmesi ve şampiyon olunamasa da daha uzun bir zirve yarışı tahayyül ediliyordu. Roma yine lige iyi de başladı. Ama devamında gelişenler ve özellikle yeni yılda yaşananlar bu kez beklenenden erken gelenin hayal kırıklığı olmasına sebep oldu.
Geçtiğimiz hafta lider Juventus’la şampiyonluk yoluna dönüş için maça çıkan Roma, 90 dakika sonunda oyun ve skor yönünden büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Bu haftaysa ligin zayıf ekiplerinden Chievo deplasmanında maçı istediği gibi domine edemediler ve yine sahadan golsüz beraberlikle ayrıldılar. Son dokuz maçında sekiz beraberlik çıkaran ve hem galibiyet almakta, hem de gol atmakta zorluk çeken Roma’nın bu duruma düşmesinde çeşitli sebepler var.

1-KEVIN STROOTMAN’IN YOKLUĞU 

Geçtiğimiz sezon çapraz bağlarını koparan ve sezonu kapatıp 2014 Dünya Kupası’nı dahi kaçıran Kevin Strootman bu sezon başladıktan sonra ilerleyen haftalarda takıma döndü. Ama kendi temposuna ulaşamadan bir kez daha dizinden sakatlandı ve yine sezonu kapatmak durumunda kaldı. Ligin ilk 5 maçını kazanırken onun yerine oynayan Radja Nainggolan’ın muazzam performansı Strootman’ı Roma taraftarlarına unutturmuştu. Ama Nainggolan zirvedeki o formunu sürdüremedi ve o düşünce zamanla Roma orta sahası da düşmeye başladı. Louis Van Gaal’ın “denge oyuncusu” olarak tanımladığı ve uğruna takımın sistemini kökten değiştirdiği Hollandalı’nın yokluğu kuşkusuz Rudi Garcia’yı da fazlasıyla etkilemiş görünüyor. O role kimseyi oturtamayan ve Pjanic’in yanında pas kalitesi yüksek ikinci bir oyuncu bulamayan Garcia’nın oyun planı onun yokluğunda sarsılmış durumda.

2-KENAR OYUNCULARININ FORMSUZLUĞU

Gervinho, Arsenal’den Roma’ya transfer olduktan sonra takımla birlikte geçen sezon büyük bir sürprize imza atmıştı. Sezona harika giren ve bir anda kendi pozisyonunda Avrupa’nın sayılı oyuncularından biri gibi oynayan Gervinho sezonu 9 gol, 12 asistle tamamlamıştı. Francesco Totti’nin sahte dokuz rolüyle sürekli derine gelip kenardaki Gervinho ve Florenzi’yi öne ittiği yapı içinde adeta forvete dönen bu oyuncuların istatistik katkısı takım için büyük önem kazanıyordu. Ne var ki Gervinho o formunu bu sezon devam ettirebilmiş değil. Takımın yine en önemli gücü konumunda ama Afrika Kupası ve küçük sakatlıklarla beraber şu ana kadar 18 maçta sadece 2 gol ve 4 asiste imza atabildi. Takımın en pahalı transferi Juan Iturbe’nin beklenen patlamayı yapamaması, Adem Ljajic’in şu anda takımdaki en golcü oyuncu olmasına rağmen bir türlü ilk onbirin değişilmez oyuncusu olamaması, Florenzi’nin ise daha çok sağ beke evrilmesiyle birlikte Roma bu bölgede de sıkıntı yaşıyor.

3-MAICON’UN GERİYE GİDİŞİ

Yine geçtiğimiz sezon sağ bek performansıyla takımın sisteminde çok önemli bir yeri olan Maicon, Roma’nın oyununu genişleten oyuncu konumundaydı. Ne var ki artık yaşını alan ve bu sezon diz problemleri nedeniyle 10 maç kaçıran Brezilyalı sağ bek, sakatlık dönüşlerinde oynadığı maçlarda da bir türlü eski formuna ulaşamadı. Onun yokluğunda hücumu sınırlı olan Vassilis Torosidis’le birlikte iki bekte de benzer problemler yaşayan Roma’nın hücumdaki akışkanlığı Brezilyalı oyuncunun yokluğunda bitme noktasına geliyor. 

4-BENATİA VE CASTAN’IN YOKLUĞU

Sezonun başlamasına kısa bir süre kalan Bayern Münih’e satılan Mehdi Benatia’nın yerine alınan Kostas Manolas takıma çok çabuk uyum sağladı. Fakat Leandro Castan’ın da sezon başından beri sakat olması geçtiğimiz sezonun tandeminin tamamen değişmesine neden oldu. Maicon’un sakatlığı, sol bekteki yeni transferlerle birlikte Roma’nın savunma dörtlüsü tamamen yeni  bir yapı içine girdi ve özellikle Yanga M’Biwa ve Davide Astori’nin uyum göstermekte biraz geç kalmaları Roma’nın savunmada da biraz geriye gitmesine neden olmuş gibi görünüyor. Geçtiğimiz sezon toplamda 25 gol yiyen sarı-kırmızılılar bu sezon henüz ligin bitimine 12 hafta varken 19 gole ulaşmış durumda. 

SONUÇ: BİR SEZONA DAHA İHTİYAÇLARI VAR

Roma bu sezon daha geniş ve daha kaliteli bir kadro ama oynadıkları futbol geçtiğimiz sezonun fazlasıyla geride. Genişleyen takım uyumsuzlukları artırdı ve akışkan futbol geriye gitti. 2013/2014’te topa sahip olma oyununun yanında aynı zamanda derinde bekleyerek çok etkili kontra atak maçları da oynayan Roma’da Rudi Garcia’nın topa sahip olma oyununu maksimize etme çabası ve bu yönde gösterdiği takıntı da takımı biraz tek taraflı hale getirmiş durumda. 
Bu sezon ilk kez taraftarından tepki gören Roma’nın biraz daha zamana ihtiyacı var. Hücum hattına ve savunma kenarlarına yapılması elzem birkaç transferle birlikte Rudi Garcia önümüzdeki sezon takımı şampiyonluk yolunda daha uzun süre tutabilir. Fakat gerçek şu ki Fransız teknik adamın geçtiğimiz sezondaki karizması bu yıl biraz çizildi ve ligin son bölümüne kadar durumu toparlayamazlarsa sürpriz bir şekilde yeni sezonda Roma’nın başında farklı bir hoca görebiliriz. Şu anda ikincilik, yani direkt Şampiyonlar Ligi Roma için çok önemli ve 4 puan arkadaki Napoli’yle Lazio çok büyük tehditler olarak öne çıkıyorlar. Garcia’nın önündeki 3 ay çok kritik ve Fransız’ın kendisini bir kez daha ispatlaması gerekiyor olabilir. 

Evrensel'i Takip Et