18 Aralık 2014 05:31

28 milyon hektar tarım toprağı yok edildi

Adana'da her geçen gün birinci sınıf tarım topraklarının imara açılarak, yok edilmesine tepki gösteren TMMOB Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir, Türkiye'de son 10 yılda 28 milyon dekar tarım toprağının yok edildiğini belirterek, kalkınmanın tarım temelli politikalardan geçtiğini ifade etti.

28 milyon hektar tarım toprağı yok edildi

Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi özellikle tarım kenti olan Adana'da da birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılarak, Büyükşehir Belediyeleri, TOKİ ve rant çevrelerinin işbirliği ile yok edilmesi, yurttaşların yanlış bilgilendirilmesi veya hiç bilgilendirilmemesi ve hükümetlerin yanlış tarım politikaları ile yok ediliyor. Verimli tarım topraklarının yok edilmesine karşı tepki gösteren TMMOB Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir, toprağın siyasi erozyonunun Büyükşehir Belediyesi tarafından Adana ile Ceyhan arasındaki Çakaldere Mevkii'nin de imara açılması devam ettiğini ifade etti. Karademir, gelecek yıllarda gıdanın stratejik bir meta olacağını, tarım topraklarının korunması gerektiğini belirterek, "Kalkınma tarım temelli politikalardan geçer, betonlaşma temelinden değil" dedi.

'TARIM TOPRAĞI KAYBINDA KARS VE ADANA BİRİNCİ SIRADA’

Batılı toplumlarda tarım topraklarına sahip çıkıldığına dikkat çeken Karademir, buna karşın Türkiye'de son 10 yılda imarlaşma ve başka gerekçeler ile yok edilen tarım topraklarının, 28 milyon dekar civarında olduğunu ve bu büyüklükteki bir alanın iki Trakya anlamına geldiğini söyledi. Adana'da ise, bu durum gözle görünür bir şekilde hissedildiğini ifade eden Karademir, Adana tarım topraklarının amaç dışı kullanılması noktasında Kars'tan sonra ikinci sırada geldiğini belirtti. Son yıllarda Adana'da birinci sınıf tarım topraklarının hızla yok edildiğini vurgulayan Karademir, söz konusu alanların tarım alanı olmaktan çıkarılarak, ranta kurban edilen alanın 200 bin dekar büyüklüğünde olduğunu belirtti.

TOPRAĞA BETON EKMEK!

Adana'nın sadece batı tarafında kurulan bir alışveriş merkezi ile 550 dekarlık tarım alanının yok edilebildiğini hatırlatan Karademir, bu büyüklükteki tarım arazilerinin yok edilmesine hiçbir ülkede cesaret edilemeyeceğini söyledi. Söz konusu toprakların birinci sınıf terra rosa olarak adlandırılan verimli topraklardan oluştuğunu ifade eden Karademir, söz konusu bölgede TOKİ'lerle imara açılan bölgede tarımsal faaliyetin tamamen bitirildiğini söyledi. Adana ile Ceyhan arasında Çakaldere Mevkii'nde bulunan 650 dekarlık ikinci sınıf tarım arazisinin de imarlaştırıldığını belirten Karademir, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kanara yapılmak üzere imara açılmak istenen bu arazilerin Ceyhan Nehri aracılığıyla rahatlıkla sulanabilen sulak araziler olduğunu hatırlattı.

'PROJELER İÇİN ALTERNATİF ÇORAK ARAZİLER KULLANILMIYOR'

Belediye tarafından kendilerine bölgeye ulaşım kolaylığı sağlayacağının ifade edildiğini belirten Karademir, "Biz buraların kesinlikle tarım alanı olarak korunması gerektiğini belirtiyoruz. Alternatif olarak belediyeye aynı işlevi görecek mevcut alana 2 km geride tarıma müsait olmayan alanlarda da bu projelerin yapılabileceğini söylüyoruz" dedi. Karademir, şu ana kadar yapılanlara bakıldığında imara açılmak istenen tarım arazilerinin, alışveriş merkezleri ve rant alanlarının yükseldiği alanlara dönüştürülmek istendiği iddia edilebileceğini söyledi.

'TARIM TOPRAKLARI YOK EDİLEREK, SAĞLIKSIZ ÜRETİM ARTACAK'

Dünya nüfusuna ve nüfus artış hızına bakıldığı zaman gelecek yıllarda gıdanın stratejik bir meta olacağına da dikkat çeken Karademir, tarım topraklarını artırılamayacağını ve sağlıksız tarımsal üretim yöntemlerinin geliştirilerek ilerleyen dönemlerde ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olunacağını belirtti. (DİHA)

Evrensel'i Takip Et