06 Ekim 2012 15:05

Savaş propagandasına kader kılıfı

Akçakale halkı ve muhtarlarla yapılan toplantıda Vali Celalettin Güvenç, AKP’nin Suriye politikasının propagandasını yaparken, Milletvekili Seyit Eyüpoğlu da yaşananları kadere bağladı.Suriye tarafından gelen bir top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği Urfa’nın Akçakale ilçesinde tedirginlik s&uum

Savaş propagandasına kader kılıfı
Paylaş
Faruk Ayyıldız

Suriye tarafından gelen bir top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği Urfa’nın Akçakale ilçesinde tedirginlik sürerken, iktidara ve şehrin yöneticilerine gösterilen tepkiler de sürüyor. Son olarak ilçe halkının sınıra yakın yüzlerce evin devlet tarafından boşaltılmak istenmesine tepkisi sürerken bürokratlar da bu tepkileri azaltabilmek için ilçede birtakım girişimlerde bulunuyor. Urfa Valisi Celalettin Güvenç, AKP Milletvekilleri Seyit Eyüpoğlu, Halil Özcan ve ilçe mahalle muhtarları bir araya gelerek neler yapılabileceğini tartıştı. Güvenç, “22 top atışı yaptık ve Suriye’yi duman ettik” derken, Seyit Eyüpoğlu’nun yaşanan ölümleri ve yaşananları kader olarak yorumlaması dikkat çekti.

İNSANLAR EVLERİNİ BOŞALTMIYOR

Muhtarlarla yapılan toplantının ana gündemi olan sınıra yakın 150’den fazla evin boşaltılması konusunda muhtarlar, Validen farklı görüş belirtti. İlçe Kaymakamı ve Valinin evlerin boşaltılması isteğini dile getirmesine karşın, muhtarlar geçici ev boşaltmaların çözüm olamayacağını ve gerçekçi de olmadıklarını söyleyerek kabul etmedi. Valinin halktan gelen tepkiler üzerine muhtarlar ile birlikte karar almak istediklerini anlattığı toplantıda, muhtarlar halkın, okulların da açılmasını istediğini iletti ve kısa süre sonra okulların açılması kararını aldırttı.

SONRA GERİ DÖNERLER

Ölümlerin ardından iktidara ve devlet yetkililerine yönelik tepkiler ise Vali Güvenç ve Milletvekilleri tarafından ‘provokasyon’ olarak nitelendirildi. Vali, ilçede dört, beş kişinin bu provokasyonları yaptığını ve onları da tanıdıklarını söylerken, “İlçe halkımız hâlâ devlete duacıdır. Devletinin arkasındadır” dedi. Suriye’ye ‘misilleme’ adı altında yapılan top atışlarını ise gururla anlatan Vali Güvenç, “22 top atışı yaptık. Duman ettik. Artık onların bize top atması mümkün değil” dedi. Evlerin boşaltılması isteğini de dile getiren Güvenç, “Halka ortalık rahatlayana, Esad devrilip gidene kadar evler boşaltılsın deriz” diye konuştu.

DEVLETİN VALİSİNDEN AKP PROPAGANDASI  

İlçe halkının iktidar partisine yönelik tepkisinden de rahatsızlık duyan Güvenç, milli gelir üzerinden iktidar partisini övdü. Milli gelirin cumhuriyet kurulduğu dönemlerde 45 dolar olduğunu söyleyen Güvenç, “Bugün 10 bin 500 dolara çıktı. 70 milyonluk nüfusumuz var. Ekonomimiz de her geçen gün güçleniyor” sözlerini kullandı. Esad’ın halkına zülüm ettiğini de anlatan Güvenç şöyle dedi: “Başbakanımız Esad’ın Alevi, Nusayri olduğunu bilmiyor muydu? Biliyordu: Ama sırf siz hem akrabalarınız ile görüşün, hem de Esad zulmü azaltsın, zulüm etmekten vazgeçsin diye pasaportları, vizeleri kaldırdı. Biz mi Suriye halkına ayaklanın dedik? Zulüm görüyorlardı ayaklandılar. Esad öldürmüyor mu insanları? Babası da öldürüyordu, kendisi de öldürüyordu.” Halkın, devletin arkasında olmaya devam ettiğini belirten Güvenç, “Birlik olun, dualar edin bu sorunlar çözülür” diye konuştu. (Akçakale/EVRENSEL)


AKP’Lİ VEKİLE GÖRE YAŞANANLAR KADERMİŞ!

AKP Urfa Milletvekili Seyit Eyüpoğlu ise öncelikle olayın ardından kendilerine yönelik tepkileri hatırlatarak, “Olayın üzerinden daha 5 dakika geçmemiş vekiller nerede diye dedikodu, laf çıkarıyorlar. Provokasyon yapıyorlar” diyerek olayın ardından halkın AKP’li vekillerin ilgisizliğine yönelik eleştirilerini yorumladı. Evlerin boşaltılması konusunda da fikirlerini anlatan Eyüpoğlu, yaşananların kader olduğunu savundu. “Allah’ın kaderi olursa ölüm gelir bulur. Taşınmasa da kaderlerinde ölüm yoksa evleri taşımasak da hiçbir şey olmaz” dedi.


MUHALİFLER SAVAŞ ÇIKSIN İSTİYOR

Muhaliflerin uzun süredir rahatlıkla giriş, çıkış yapabildiği Akçakale’de basının varlığı muhaliflerin de gelişini engelliyor. 5 kişinin öldüğü olayın ardından sadece akşamları yemek yemek için ilçe merkezine gelen muhalifleri görmek için Akçakale’den yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki bölgeye gidiyoruz. Türkiye sınırına yakın bölgeden ileriye gidemeyen muhalifler, hava saldırılarından çekindiklerini anlatıyor. Hava saldırıları karşısında silahlarının yetersiz kaldığını söyleyen muhalifler, Esad askerlerinin olduğu bölgelere yakın yerlerde pusu kurarak beklediklerini söylüyor. 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Türkiye’nin, Suriye’ye saldırmasını ve savaş açmasını da talep ettiklerini anlatan muhalifler, Türkiye’nin kendilerine verdikleri destekten memnun olduklarını ancak askeri müdahale desteğini de beklediklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta balayı bitti

SONRAKİ HABER

Kültürel yozlaşmaya karşı dostluk turnuvası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...