05 Ağustos 2014 06:00

O savcı, cezaevinin savcısı çıktı

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde 15 yaşındaki F.O’ya tecavüze ilişkin cezaevi idaresi ve infaz koruma memurları hakkında takipsizlik kararı veren soruşturma savcısının, cezaevinin savcısı olduğu ortaya çıktı.

O savcı, cezaevinin savcısı çıktı
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana


Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde 15 yaşındaki F.O.’nun maruz kaldığı tecavüz ve dayak olaylarına ilişkin savcılık soruşturmasında yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Olaya ilişkin soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcısı Veli Dökme’nin aynı zamanda cezaevinden sorumlu cumhuriyet savcısı olduğu öğrenildi. Savcı Dökme, tecavüz olayının faili durumunda olan tutuklu M.A. hakkında, çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismar suçundan cezalandırılması talebi ile dava açarken, aynı koğuşta bulunan diğer mahkumlar ve görevli infaz koruma memurları ve idareciler hakkında yapılan soruşturmada ise takipsizlik kararı vermişti.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan F.O.’nun avukatı Tugay Bek, Savcı Dökme’nin kendisinin denetlemekle yükümlü olduğu bir alanda işlenen, kamu görevlilerinin de içinde bulunduğu bir suçu soruşturmakla görevlendirilmiş olmasının büyük bir skandal olduğunu belirterek, “Böyle bir soruşturmada tarafsız ve objektif olunması beklenemez” dedi.

‘SAVCI DA SORUMLU OLABİLECEK KONUMDA’

Cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Veli Dökme’nin idarenin olayda kusuru ve ihmali ölçüsünde sorumluluğu tartışılabilecek konumda olduğunu ifade eden Bek, Dökme’nin bu soruşturmayı yürütmüş olmasının soruşturmaya yönelik kuşkuları arttırdığını söyledi.

F.O.’nun koğuştan alınması ve başka bir bölüme gönderilmesi için cezaevi idaresinden defalarca talepte bulunması görmezden gelinerek şiddet ve tecavüze göz yumulmuştu. Yine cezaevi içinde yer alan güvenlik kamerası kayıtlarında, F.O.’nun koğuşta bulunanlarca defalarca darp edildiği tespit edilmesine rağmen cezaevi idaresinin hiçbir tedbir almadığı ortaya çıkmıştı. F.O, tecavüzden iki gün önce de koğuştan alınması için yardım istediği memurlarca copla dövüldüğünü ifade etmişti. Cezaevindeki memurlar hakkında verilen takipsizlik kararında itirazda bulunan F.O.’nun avukatı Tugay Bek, “Bu olayda cezaevi içinde 15 yaşında bir çocuğun başına gelenler karşısında devletin bir sorumluluk hissetmediğini görmekteyiz” dedi.


NE OLMUŞTU?

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde tutulu bulunan F.O. geçtiğimiz şubat ayı içinde aynı koğuşta bulunan M.A’nın taciz ve tecavüzüne maruz kalmıştı. Evrensel’in günlerce manşetine taşıdığı olayda, soruşturma kapsamında alınan adli tıp raporu tecavüz iddialarını doğrulamıştı. F.O. tahliye olduktan sonra avukatı ile birlikte verdiği ifadesinde, başka bir bölüme alınması için infaz koruma memurlarına başvurduğunu buna karşılık copla dövüldüğünü söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

Maden-İş\'te delege seçimine patron müdahalesi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Bize çağıran, bağıran devlet istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...