19 Ekim 2013 06:00

Paket kadınları istihdamdan uzaklaştırır

AKP Hükümeti tarafından açıklanması beklenen “Kadın İstihdamı ve Doğum Paketi”ni değerlendiren TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Hedefte kadını istihdamdan uzaklaştırmak ve eve kapatmak var” dedi.

Paket kadınları istihdamdan uzaklaştırır
Paylaş

AKP Hükümeti tarafından açıklanması beklenen “Kadın İstihdamı ve Doğum Paketi”ni değerlendiren TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Hedefte kadını istihdamdan uzaklaştırmak ve eve kapatmak var” dedi. Gazeteci Hüda Kaya, paketin her manada kadınların mağdur olmasına sebep olduğunu belirtirken, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, kadın emeğinin en çok sömürülen iş gücü olduğuna vurgu yaptı.

BABA DA İZİN KULLANMALI

9 ay gebelik sürecini yaşayan anne olduğu için çocukla anne arasında özel bir bağ olduğuna vurgu yapan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, çocuğun babayla olan bağının da doğum sonrasında gelişen bir bağ olduğuna dikkat çekerek, babalar için de benzer bir uygulamanın yaşama geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yalnızca annenin değil, babanın da bu izni kullanması gerektiğini söyleyen Fincancı “Kadını işten uzaklaştırma biçiminde uygulama yerine dönüşümlü olarak anne ve baba izin kullanmalıdır. Böylece çocuğun büyümesinde babanın da katkısı sağlanmış oluyor. Doğru olan da bu olmalı ki; kadın istihdamdan uzaklaştırılmasın ve böylece kadının eve kapatılması söz konusu olmasın” dedi.

‘HEDEF KADINI  EVE KAPATMAK’

Doğum sonrası iznin uzun olması gerektiğini ama bunun sadece anneye verilen şeklinde değil anne ve babanın izni kullanabileceği şekilde dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden TİHV Başkanı Prof. Dr. Fincancı şunları söyledi: “Ama bunun böyle olması uzak ihtimal gözüküyor. Çünkü daha çok annelik üzerine vurgu yapılıyor ve dolayısıyla kadınlara yönelik böyle bir izin kullanma söz konusu oluyor. Tabi ki bebeğin emzirilmesi ile ilgili annenin bu olanaktan yararlanması önemlidir. Fakat hedefte kadını istihdamdan uzaklaştırmak ve eve kapatmak var” değerlendirmesinde bulundu. Kadına yönelik yaklaşımın kapitalist sistemin bir parçası olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Kadına yönelik yaklaşım olan kadının anne olması, çocuk sahibi olması tamamen kapitalist sistemin gereksinimleri doğrultusunda nüfusu artırmayı, yaşlanan nüfusu gençleştirmeyi ve böylece işçi sınıfını artırmayı planlıyor.”

‘KARARLARI ERKEKLER ALIYOR’

“Kadın çalışan madem hamile olacak, doğum yapacak bu kadar şart olacak” söylemleriyle kadının artık istihdamda tercih edilmemesi ile karşı karşıya gelindiğini belirten Gazeteci Hüda Kaya, “Bu paket hayatında her manada kendi ayakları üstünde durması gereken kadınların mağdur olmasına sebep oluyor. Yani anne olmayı desteklemekten ziyade çalışanların annelikten de uzaklaşmasına sebep olabilecek veya anne olabilecek olan evli kadınlar iş hayatına tercih edilmeyecektir” dedi. Kolaylaştırıcı gözüken şeylerin aslında kadıların aleyhine dönebileceğine işaret eden Kaya, “Problem bu kararları alanlar hep erkek. Erkekler kadınlar hakkında düşünüyor ve bir karara bağlıyor.”

‘AMAÇ UCUZ İŞ GÜCÜNÜ ARTTIRMAK’

Paketin kadın emeğini ucuz ve güvencesiz olarak daha fazla piyasaya sürmek amacını taşıdığını söyleyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “ Kadın emeği daha fazla sömürülen, daha çok ve daha güvencesiz çalıştırılan bir iş gücüdür. Kadınlar her zaman en kötü ve en güvencesiz işlerde çalıştırılıyor. Erkeklerden daha düşük ücret alıyorlar ki dünyanın her yerinde bu böyle. Başbakan kadınlara 3 çocuk doğurmalarını gerektiğini söylüyor. Temel amacı aslında Türkiye’nin 20 yıl sonrası ucuz iş gücünü garanti altına almaktır” dedi.  (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı ve Park Fiction

SONRAKİ HABER

Ana dilinde eğitim parayla bile yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...