13 Mart 2020 19:37

Sansürü Minecraft ile aşmak: Sansürsüz Kütüphane

Sansürü Minecraft ile aşmak: Sansürsüz Kütüphane

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Internet’in yaygınlaşması ile paralel olarak hükümetlerin çevrimiçi yayımlanan içerikleri sansürleme çabası da yıllar içinde arttı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü hükümetlerin çevrimiçi ifade özgürlüğüne müdahalelerine dikkat çekmek üzere 2008’de 12 Mart’ı Siber Sansürle Mücadele Günü ilan etmişti. RSF bu yılki Siber Sansürle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında “Basın özgürlüğünün dijital evi” sloganıyla “Sansürsüz Kütüphane”yi yayına açtı. Suudi Arbistan, Mısır, Meksika, Vietnam ve Rusya’dan çeşitli gazetecilerin sansürlenmiş çalışmalarını içeren Sansürsüz Kütüphane alışkın olduğumuz gibi bir dijital kütüphane değil, 145 milyonu aşkın aktif oyuncusu ile dünyanın en popüler oyunlarından biri olan Minecraft’ın içinde inşa edilmiş bir kütüphane.

Çevrimiçi sansürün yaygın olduğu ülkelerde pek çok site yasaklı olsa da oyunlara çoğunlukla engelsizce erişilebiliyor. Sansürsüz Kütüphane tam da bu gerçeklikten yola çıkarak Minecraft dünyası içinde girişinde kalem tutan bir el heykeli olan ve altı kanattan oluşan bir kütüphane inşa etmiş. Beş kanat yukarıda saydığımız ülkelerden gazetecilerin sansüre uğramış çalışmalarına ayrılırken altıncı kanat ise RSF’ye ayrılmış. Her bir kanadın girişinde ilgili ülkedeki hükümet sansürünün durumuna dair bilgiler içeren bir kitap da bulunuyor.

Sansürsüz kütüphaneye ulaşmanın birkaç yolu var. Kütüphanenin web sitesi kütüphaneye 360 derecelik bir turla sınırlı da olsa erişim sağlıyor. Ancak esas kullanışlı erişim Minecraft’ı kütüphanenin Minecraft sunucusuna yönlendirerek ya da kütüphanenin haritasını web sitesinden indirip Windows’ta “AppDataRoaming” altında yer alan “.minecraft” klasörüne kopyalayarak sağlanabiliyor. Sunucuya bağlanmak için Minecraft’ınızın 1.14.4 sürümü olması gerekiyor. Sürümünüz uygun değil ise Minecraft başlatıcısından sürümünüzü kolayca ayarlayabilmeniz mümkün.

Kütüphanenin web sitesinin en altında yer alan “Sansüre uğramış bir gazeteci iseniz Sansürsüz Kütüphane’nin bir parçası olmak için bize ulaşın” notu kütüphanenin daha da büyüyebileceğine işaret ediyor. Sansürsüz Kütüphane’ye ihtiyacımız kalmayacağı günler dileğiyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...