20 Haziran 2011 08:15

Coplu, Gazlı, Bombalı Kucaklama

Coplu, Gazlı, Bombalı Kucaklama

Fotoğraf: Envato

Paylaş

12 Haziran Genel Seçimini geride bırakalı hemen hemen 10 gün oluyor. Tatlı-tatsız, tuzlu-tuzsuz bir takım tartışmalar, söylemler oldu. Neyse, artık hepsi gerilerde kaldı.
Seçim sonuçları birtakım “En”leri çıkardı. Örneğin, “En iktidar” herkesin tahmin ettiği gibi AKP oldu. “En hüsrana uğrayan parti” CHP olarak gözüktü.
Ve tabii “En kazançlı” çıkan da “Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku” oldu.
Gecenin ilk saatlerinde AKP’lilerin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan balkona çıktı. Gözyaşartıcı ve iç gıcıklayıcı söylemlerde bulundu.  Ama açık söyleyeyim, ben söylediklerine inanmadım.
Çünkü Recep Tayyip Erdoğan, “Herkesi kucaklayacağız. Biz vurmaya değil, sevmeye geldik,” derken, aynı saatlerde olan bir olayın haberinden: “Siirt’te Gültan Kışanak’ın seçimi kazanmasını kutlamak üzere alanlara çıkan onbinlerce kişiye polis gaz bombaları, cop ve panzerle saldırdı.(...) BDP il binasına atılan gazlar nedeniyle yüzlerce kişi fenalık geçirdi. Saldırı sırasında bir çok kişi ezilme tehlikesi geçirirken yaralanan 3’ü ağır 11 kişi Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.” (Evrensel, 14.6.2011) Bu olaylar üzerine G.Kışanak şöyle diyor: “Kimdir bunun sorumlusu? Yok mu bu şehirde vali? Yok mu bu şehirde devlet? Devlet şiddetiyle mi var, terörüyle mi var?”
Recep Tayyip Erdoğan, yine balkondan şöyle sesleniyordu: “Hangi partiye oy vermiş olursa olsun, her bir kardeşimizin huzur, güven, barış, adalet içinde yaşamını idame ettireceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.”
Bu sözlerin söylendiği sırada, Van’da, Blok adaylarının tamamının kazanması üzerine sokaklara çıkan binlerce kişiye polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırır. Bir çok aracın camlarını kırar. BDP üyesi Sıddık Abi’yi kırdıkları camdan çıkararak linç etmek ister, polis.
Yine aynı saatlerde Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde Halil Aksoy’un seçimi kazanması üzerine kutlama yapanlara saldırdı polis ve Mehmet Akbay adlı kişinin kolunu kırdı.
Diyor ki R.T.Erdoğan: “Bize oy verenlerin de, vermeyenlerin de yaşam tarzını, inanç ve değerlerini onurumuz, namusumuz, şerefimiz olarak göreceğimizden, hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi tereddüdü olmasın.”
Ama aynı sıralarda Şırnak’ta bir şeyler oluyor, kutlamalar sırasında. Bilinmeyen bir cismin patlaması sonucu, 1’i ağır 20 kişi yaralanıyor. Yaralılar Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürülüyor. Binlerce kişi oraya akın ediyor. Ve polis gaz bombalarıyla saldırıyor.
AKP’lilerin Başbakanı, balkonda, rahat rahat konuşurken, aynı saatlerde Diyarbakır’da BDP il binası önünde binlerce kişi toplanır. BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçalı halka seslenirken, polis yine ortaya çıkar, gaz bombaları ve tazyikli suyla F. Koçali’yi dinleyenleri dağıtmaya kalkışır.
Ne diyor AKP’lilerin Başbakanı, balkonda: “Hak diyeceğiz, hukuk diyeceğiz, özgürlük ve demokrasi diyeceğiz…”
Mardin’in Kızıltepe ve Diyarbakır’ın Bismil ilçelerinde de polis gaz bombaları ile saldırır, kutlama yapanlara…
Yine başa dönelim. Ne diyordu R.T. Erdoğan: “Herkesi kucaklayacağız. Biz vurmaya değil, sevmeye geldik…”
Coplu, gazlı, bombalı, tazyikli sulu, panzerli kucaklama ekibi demek böyle seviyormuş, zaferlerini kutlayan insanları.
Ya maazallah, sevmeye değil de vurmaya kalksalardı, nasıl olacaktı acaba?


Gözyaşının şifresi

Toplumumuzun gözünde, ağlayan insanların ayrı bir yeri vardır. Herkes, nedendir bilinmez, bir yakınlık duyar ağlayanlara.
En ağlamaklı romanlar çok satar, en ağlamaklı filmler hasılat rekorları kırarlar. İşte televizyonlardaki diziler içinde, “Öyle bir geçer zaman ki” dizisinin reyting rekorları kırması. Düşünün, herkes ağlıyor dizide. En son Balıkçı’nın hiç ağlamayan karısını bile ağlattılar…
Neyse… Politikacılarımız de evelallah iyi gözyaşı döküyor.
Bu “Ağlama Modası”nı ilk çıkaran R.T.Erdoğan oldu. Hemen arkasından hooop Bülent Arınç…
Niçin R.T.Erdoğan’la başlayıp, B.Arınç’la sürdü? Şifresini çözdüm: Bildiğiniz gibi R.T.Erdoğan İstanbul’dan milletvekili seçildi. İstanbul’un Şile’sinin “Ağlayan Kaya”sı dünyaca meşhur. Onu görmek için gelen yabancılar var. Belli ki R.T.Erdoğan o kayadan çok esinlendi.
Bülent Arınç da, geçen seçimde Manisa’dan seçilmişti. Manisa’daki Spil Dağı’nda bulunan Bereket Tanrıçası Kybele’nin rölyefi Niobe Ağlayan Kaya da turistlerin uğrak yeri. Bereketli bir Ağlayan Kaya…
Ya diğerleri neden ağlıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa