27 Ocak 2018 00:50

Le Guin’in kanatlı kedileri

Le Guin’in kanatlı kedileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ursula K. Le Guin, 22 Ocak’ta arkasında koca bir külliyat bırakıp hayata veda etti. Türkiye’de çoğunlukla Mülksüzler, Yerdeniz serisi ve belki bir de Karanlığın Sol Eli ile tanınsa da salt bu başlıklar Le Guin’in hakkını teslim etmeye yetmez. Kanatlı Kediler Masalı gibi çocuk kitaplarından şiire ve güncel makalelere dek epeyce geniş bir külliyat var anılması gereken.

Ancak Le Guin’in bütün külliyatını anmak da yetmiyor. Le Guin’in -ister bilimkurgu olsun, ister fantastik- kurgu kitaplarının çoğunluğu sosyal bilimler, toplum ve kendi gelecek tahayyülü ile ilgili düşünce deneyleridir. Bu deneyler bizi kimi zaman cinsiyetlerin geçişken olduğu Gethen gezegenine götürür kimi zaman köleleştirilmiş barışçıl bir halk olan Athshelilerin efendileri Terra’lılara karşı mücadelesine kimi zaman da ejderhaların veya kanatlı kedilerin yanına.

Çocuk kitapları, bir yazarı gözlemlemek için -özellikle de edebiyat alanında uzman değilseniz- oldukça uygun alanlardır. Le Guin’in Kanatlı Kediler Masalı serisini biraz bu gözle okumayı denedim. Seride şehrin kenar mahallerinde bir çöplükte doğan, kanatlı doğdukları için de insanlardan uzağa kaçmak zorunda kalan kedi yavrularının hikayesi anlatılıyor. İyiliği ve kötülüğü, şehirde süre giden vahşi hayatı, kentsel dönüşümü, farklı olmayı, arkadaşlığı ve cesareti ince dokunuşlarla işlemeyi başarmış Le Guin. Elbette Kanatlı Kediler Masalı serisinin Le Guin’i anlamak için yeterli olduğu gibi bir iddiam yok ama yine de yazara dair bir fikir edinmenizi sağlayabilecek denli incelikli bir eser olduğunu rahatça söyleyebilirim.

Le Guin bilimkurgu edebiyatının en saygın ödüllerinden sayılan Hugo Ödülü’nü Karanlığın Sol Eli ile en iyi roman dalında kazanan ilk kadındır. Ardından Mülksüzler ile aynı ödüle bir kez daha hak kazanarak en iyi roman dalında Hugo Ödülü’nü iki kez alan ilk kadın olmayı da başarmıştır. Bilimkurgu ve fantastik edebiyatın çehresini derinden etkileyen Le Guin’den bize kalan ise kanatlı kedilerden ejderhalara her biri zaman ayırıp okuduğunuza değecek çok sayıda eser.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...