20 Nisan 2017 00:05

Fenerbahçe'nin Euroleague üzerinden mesajı: Yılgınlık yok

Fenerbahçe'nin Euroleague üzerinden mesajı: Yılgınlık yok

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eurolig’in 30 maçlık olağan (regular) sezonu tamamlandı ve ilk dört takımın çıkacağı play- offlar başladı.

Fenerbahçe erkek basketbol takımı, Atina’ya, Panathinaikos deplasmanına, referandum sonrası memleketin siyasal ortamı ağırken yola çıktı.

Maçın oynanacağı, 19 bin kişilik OAKA (Olympic Athletic Center of Athens) da istatistikler Fenerbahçe’ye fazla şans tanımıyordu.

PANA bu sezon hem kendi liginde hem Eurolig’de, kendi evinde sadece bir maç kaybetmişti. O maçta zaten ezeli rakibi Olympiakos’a karşıydı. İkinci önemli bir istatistik Obradovic üzerineydi. Uzun yıllar Panathinaikos’u çalıştıran ve bu takımla büyük başarılara imza atan Obra, başka takımların başındayken, PANA’ya karşı, OAKA’da hiç maç kazanamamıştı. Eh bütün bu olumsuz istatistiklere, bir de play offa ev sahibi takım avantajıyla başlayan takımların yüzde 80 tur atladığı gerçeği yazılınca durum vahim gibi gözüküyordu.
Salı gecesi maç başladığında, ilk 5 dakika bütün bu istatistikleri çöpe atacak bir performansla geçti. Skor 12-4 Fenerbahçe lehine olduktan sonra, sanki her şey bir anda tersine döndü.

PANA kendi sahasındaki bütün avantajlarını sahneye koyarak ilk yarıyı 14 sayı farkla, 42-28 önde bitirmeyi başardı.

Yukarıda verilen istatistikleri bilen herkes artık Fenerbahçe’nin kazanmasının imkansız olduğunu düşünüyordu.

Oysa daha bir hafta önce, Avrupa’nın en zor liglerinden biri olan Türkiye Basketbol liginin yükselen yıldızlarından biri olan Gaziantep Basket takımı karşısında 24 sayı geri düşen Fenerbahçe, müthiş bir geri dönüşle maçı 97-92, beş sayı farkla kazanmayı başarmıştı.
Aynı geri dönüş, yapılamaz zannedilen OAKA’da, Panathinaikos karşısında da gerçekleşti.

Neydi bu geri dönüşlerin şifresi?

İstatistikleri altüst eden oyunlar nasıl oynanmıştı?
Şifre aslında çok basit:

Bireysel değil kolektif akıl, yardımlaşma, bireysel skor için değil takım için oynama, hatalardan ders çıkarma ve son düdüğe kadar asla yılmadan mücadele etme…

Bu gece Atina’da play offun ikinci maçı oynanacak, aynı takım aklı sahneye konulursa ki konulacağından en ufak bir kuşkum yok, Fenerbahçe kendi sahasında yenilmeyen PANA’yı 2 defa yenerek Kadıköy’e dönecek.

Ve hepimize günün anlam ve önemine binaen mesajını verecek, yılmayın, mücadele edin, yardımlaşın, kenetlenin, kolektif aklınızı kullanın, zafer sizin olacak…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa