19 Temmuz 2015 00:13

Bayramda açık görüş

Bayramda açık görüş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer yolunuz ceza ve tutukevlerine hiç düşmemişse, belki de tutukluyu ziyareti dizilerimizin, filmlerimizin rahatlığında düşlüyorsunuzdur. Bir masada karşı karşıyasınız aylardır özlediğinizle. Uzanıp elini tutmak istediğinizde sert bir ses engelliyor sizi “Temas yasak”. Sonra konuşmanızı sürdürüyorsunuz. Aranızda ne cam var, ne telefon, ne süre.
Karşılıklı bir masada oturabilmek, bir an sarılabilmek, el öptürmek ancak açık görüşlerde. Açık görüşlere girerken kadın ziyaretinde kadın ziyaretçilerin, erkek ziyaretinde erkek ziyaretçilerin  nasıl bir kontrolden geçtiğini, ne tür onur kırılmalarına tahammül ettiklerini  bilemezsiniz.
Öte yandan ziyaret ettiğiniz kişi size sağlıklı görünmek ister, güler yüzlü. Siz bu güler yüzün arkasındaki tasaları bilirsiniz.
Cezaevleri ve tutukevleri konusunda Türkiye’de kadrolar  epey kalabalık. Tutuklu çocuklar ve öğrenci kadroları da öyle. Oysa bu bayramın ilk ve ikinci günleri görüş yoktu. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Ramazan Bayramı açık görüşü için cumhuriyet başsavcılıklarına gönderdiği yazıda bayram açık görüşlerinin bayramın 3. gününe ve sonrasına bırakıldığını bildirdi. Tutuklu ve hükümlü yakınlarının bu konuyu nasıl karşıladıklarını tahmin etmek zor değil.  
Açık görüşler aşağıda belirtilen tarihlerde her hükümlü bir kez yararlandırılmak üzere; Adana E Tipi, Afyonkarahisar E Tipi, Alanya L Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Bafra T Tipi, Balıkesir L Tipi, Bandırma 1 ve 2 Nolu T Tipi, Bolu T Tipi, Burhaniye T Tipi, Bursa E ve H Tipi, Çorum L Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Düzce T Tipi, Erzurum E Tipi, Eskişehir H Tipi, Fethiye T Tipi, Gaziantep E Tipi, Hatay E Tipi, Isparta E Tipi, İzmir 1, 2, 3 ve 4 Nolu T Tipi, İzmir-Buca, Kahramanmaraş E Tipi, Karabük T Tipi, Kocaeli 1 ve 2 Nolu T Tipi, Konya E Tipi, Maltepe 1, 2 ve 3 Nolu L Tipi, Manisa T Tipi, Mersin E Tipi, Muğla E Tipi, Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi, Rize L Tipi, Sakarya L Tipi, Silivri 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 No.lu L Tipi, Sincan T Tipi, Şırnak T Tipi, Siverek T Tipi, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu T Tipi, Tokat T Tipi, Ümraniye E Tipi, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 19-20-21-22-23-24 Temmuz 2015 tarihlerinde olmak üzere 6 gün olacak.
Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürlük teşkilatı bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 19-20-21 Temmuz 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 gün olacak.
Müdürlük teşkilatı bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara da, cumhuriyet başsavcılıklarının görüşü alınarak kurum tarafından belirlenecek bir günde yapılmak suretiyle 19-20 Temmuz 2015 tarihleri arasında 2 gün süre ile açık görüş yaptırılacak. Tutuklu ve hükümlü yoğunluğu yüzünden olmalı yazılan yazıda şu not da var:
“Hükümlü ve tutuklu sayısının, verilen açık görüş günü sayısına bölünmesi suretiyle görüş gününe kadar gruplar oluşturulacak. Her grubun görüş günü ve saatleri, ailelerine bildirilmek üzere hükümlü ve tutuklulara tebliğ edilecek; hazırlanan program, ayrıca koğuşlara ve ziyaretçilerin görebileceği uygun yerlere asılmak suretiyle her ziyaretçinin, ziyaret gününde ceza infaz kurumuna gelmesi sağlanarak, izdiham önlenecek.”
Enver Gökçe’nin şiirini hatırlamamak elde mi :
Bugün görüş günümüz, dost kardeş birarada
Telden tele mendil salla, el salla
Merhaba
İzin olsun mapushane içinde
Seni senden sormalara doyamam
Yarım döner cigaramın ateşi
Gitme dayanamam
Görüşçülerin yeşil soğan getirebildikleri günlerden söz eder Ahmet Arif de.
Haberin var mı taş duvar?
Demir kapı, kör pencere
Yastığım, ranzam, zincirim,
Uğrunda ölümlere gidip geldiğim
Zulamdaki mahsun resim.
Görüşmecim yeşil soğan göndermiş
Karanfil kokuyor cigaram
Dağlarına bahar gelmiş memleketimin...

İşte, görüşmecilerin içeride yatanlara yiyecek getirebildikleri zamanlarda Aziz Nesin Sultan Ahmet Cezaevinde mi  Paşakapısında mı  yatıyormuş. Meral Çelen ile yeni evliler. Aziz Nesin Meral’den ziyaret gününde  bir tencere pilav  getirmesini istemiş. (Meral anlatırken gülmekten gözünden yaş gelirdi.) Tam pilavı demlenmeye bırakmış ki, tuz koymadığını hatırlamış. Hemen kendinden daha iyi ev işi bilen Münevver Andaç’a (Nâzım’ın eşi) koşmuş. Münevver tuzlu su yapıp pilavın üstüne gezdirmesini söylemiş.
Sonra mı..
Meral Çelen “Aziz pilav nasıldı?” diye sormuş. Aziz Nesin’in cevabı: “Lapa seven arkadaşlar bayıldılar” olmuş.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa