13 Aralık 2014 01:00

Avrupa'nın futbolu

Avrupa'nın futbolu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta içerisinde hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de UEFA Avrupa Ligi’nde grup maçları tamamlandı ve futbol heyecanında yeni bir aşamaya geçildi. Dünya Kupası’ndan sonra en büyük futbol organizasyonu olarak kabul edilen Şampiyonlar Ligi’nde grup maçları sonrası değişen pek bir şey yok gibi gözüküyor. Son 3 yılın kupa şampiyonu ülkeleri, yollarına tam gaz devam ediyorlar. Hatırlayacağınız üzere 2012’de kupayı Chelsea, 2013’de Bayern Münih, 2014’de de Real Madrid kaldırmıştı.2013’de finalde iki Alman takımı, 2014’de finalde ise iki İspanyol takımı vardı.
Bu seneye gelirsek ;
Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya kalan ve 1 numaralı kupa umutları devam eden takımların ülkelere göre dağılımlarına baktığımızda Almanya, İspanya ve İngiltere Lig’lerinin yine ağırlığı ortaya çıkıyor. Bundesliga’dan 4, Premier Lig’den 3, La Liga’dan 3 takım. Bu ligleri Fransa Ligue 1 takip ediyor. Fransa’nın 2 takımı son 16 turunda. Portekiz, İsviçre, Ukrayna ve İtalya ekiplerinden de 1 temsilci yarışa devam ediyor. İsviçre demişken bu sezon da gruptan çıkmayı başaran Basel ile ilgili minik bir not vereyim istedim. Alper Öcal’ın aktardığı bilgiye göre Basel’in 2013 bilançosunda lig havuzundan elde ettiği gelir 2 Milyon avro seviyesinde. Şöyle bir kıyaslama yapalım. Bu rakam Türkiye Süper Ligi’ne yeni yükselen bir takımın aldığı havuz payından daha da düşük. Bundan önce defalarca üstünde durduk, bu veriyle bir defa daha hatırlatalım; Türk Futbolunun derdi para değil, planlama, eğitim ve ahlak.
Avrupa macerasında Türk takımlarının yüzü güldüğü mecra ise UEFA Avrupa Ligi. Hem Trabzonspor hem de Beşiktaş gruplardan çıkmayı başardılar. Trabzonspor bu başarıyı geçen yıl ilk kez yaşamıştı, bu sene geçen seneki başarısını tekrarladı; umarım ki geçen senenin daha da ötesine taşıyabilirler bu durumu. Beşiktaş ise Tottenham’ın bulunduğu grubu lider tamamladı.  UEFA Avrupa Ligi gruplarından çıkan takımların ülkelerin dağılımına bakacak olursak. İlk sırayı İtalya Serie A alıyor. 24 takımdan 4 tanesi İtalyan takımı. İtalyan futbolunun son yıllarda yaşadığı düşüş, büyük liglerden geri kalmasına neden oldu ama hâlâ diğer ülkelerden güçlüler. Almanya’nın, İspanya’nın ve İngiltere’nin de 2 takımı var.
Avrupa’da yoluna devam eden bu takımlara, Şampiyonlar Ligi’nden elenip UEFA Avrupa Ligi’ne katılan 8 takımı da eklersek, Avrupa mücadelesine yeni yılda da devam edecek 48 takım görüyoruz. İspanya’dan 6, İngiltere’den 6, Almanya’dan 6, İtalya’dan 6, Fransa’dan 3, Hollanda’dan 3 ve Ukrayna’dan 3 takım görüyoruz. 2 takımla yola devam eden ülkeler ise Portekiz, İsviçre, Türkiye, Belçika ve Rusya…
Türkiye futbolunu sağlam temeller üzerine oturtmaya karar verecekse -ki görünen böyle bir kararın olmadığı yönünde- futbolunu 3 temel üzerine dayandırmak zorunda. Muhakkak aklı başında bir planlama, olmazsa olmaz insan eğitimi ve her şeyi başlatacak olan futbolun temizlenmesi. Türk futbolu için başka bir çıkış yolu yok. Bunun dışında yapılacak her hamle, futbolu daha da geriye götürecek. Kuru bir şovenizm ile kendini sağlama almaya çalışan statükocu yapılar, futbolun mihenk taşı olmaya devam edecekse eğer biz Avrupa takımlarının başarılarını ve futbol zarafetlerini izlemeye devam ederiz. Messi nasıl olsa her hafta başka bir rekor kırıyor(!)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa