28 Haziran 2014 00:01

'Hokus pokus, solda biz yokuz'

\'Hokus pokus, solda biz yokuz\'

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bağlandığı zincirlerden kurtulup, ‘kilitli sandığın’ içinden çıkmasıyla ünlü, tarihin en büyük sihirbazı Harry Houdini ya da Türkiye’de illüzyonizmin kurucusu Zati Sungur bile olsa, memlekete cumhurbaşkanı seçilme şansı mümkün değildir. Neden diyecek olursanız hatırlatalım. 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için yurtdışında oy kullanması beklenen ‘2 milyon 800 bini’ aşkın seçmen ile ilgili bir mesele bu. Çünkü 1950 Seçimleri’nden beri uygulanan ‘gizli oy, açık sayım’ yurtdışında hak getire olacak. Bu tarihten önceki seçimlerde ise ‘açık oy, gizli sayım’ gibi bir abukluk vardı. Burada ise ‘Sonradan AKP’ye dönüştürülecek gurbetçiden oy, YSK’da sayım’ söz konusu.

HOKKABAZ

Çünkü sandığa atılan gurbetçi oyları, tasnif edilip, sayılmadan, ıslak imzalı tutanaklar da es geçilerek, doldurulacağı torbalarla, konsolosluklardaki ‘iki-üç asma kilitli’ odalarda, seçimin süreceği 3 gün boyunca büyük bir ‘ihtimamla’(!) korunacak. Sonrasında da kargo ile direkt YSK’ya gönderilecek. Açıklamalardan bunu anladık. Ez cümle, bu oylar da itirazlara neden olacak, belki de yurtdışı seçimleri yinelenecek! Oy torbalarının saklanacağı, konsolosluklardaki odaların asma kilitlerinin, bir ‘hokkabaz’ tarafından açılması hiç de zor olmasa gerek. Dolayısıyla 10 Ağustos’taki bu seçim, cumhurbaşkanlığı dışında, ‘hizmette kusuru görülebilecek’ büyükelçi ve başkonsolosların, görevden alınıp, merkeze çekilmelerine sahne olacak.

TERS KÖŞEDEN KÖŞK

Geçen hafta Ekmelettin Hoca’dan Recop Takip Bey’in hayli tırstığını dile getirmiştik. Büyük usta, örneğin CHP’den bir başka aday gösterilir, bu namzet, Alevi dostlarımızın, HDP’nin, Meclis dışı solun da kafasına yatarsa, RTE ismini pusulada görürüz. Aksi takdirde muhterem, köşk için Abdullah Gül’ü öne sürecektir. Eskinin 9 numaralı santraforu Recop Takip Bey’in, ‘ters köşeden köşk’ kastını bu şekilde okumak lazım.

ALAÇATI ADAYI

Kemal Bey, Ekmeleddin Hoca’yla buluşmasında, ‘kurban pazarlığındaki’ gibi tokalaşırken, “Sayın cumhurbaşkanı adayımızın eli sıkı” dedi ama CHP öneri konusunda ‘kurusıkı’ attı. Kamuoyuna yansıtıldığı şekilde ‘Alaçatı adayı’ İhsanoğlu’nu, MHP’ye öneren CHP olmadı hiç. Ekmelettin Hoca, MHP’nin adayıydı. MHP’den gelen İhsanoğlu adına, hüsn-ü kabul gösteren CHP tarafıydı. Bu tahmini teyit etmek için aradığım iki CHP Milletvekili dostum, bu ‘evlilik teklifini’ MHP’nin yaptığını doğruluyordu.

DOMİNANT RECOP BEY

Recop Takip Bey’in, köşke adaylığı durumunda, mevcut üslubunu geçici olarak değiştireceği söyleniyor. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bu büyük usta için geçenlerde,“Biz senin tekme tokat dövdüğün bakanlarına benzemeyiz” demişti. Ortada dominant bir özellik varsa, illaki gözle görüp, kulakla işitmeye gerek kalmaz. Bir tiyatro oyunu, film için bir senaryo ya da roman yazılırken, öyküde geçenlerin karakterizasyonu çizilir malum. Bu tiplemelerin olaylar karşısında nasıl reaksiyon vereceği, tavrının ne olacağı artık nettir. Recop Takip Bey’in hırçınlığı, taşkınlığı, tehditleri, avazı çıktığı kadar bağırması, küfürleri, kendini beğenmişliği artık kemikleşmiştir, değişmez.

RED-HACK’TEN DESTEK

Karşısına rakip olarak çıkan-çıkarılacak adayın, bunların tam tersi bir profil çizmesi ise, ona hayli puan kazandıracaktır. Söylediklerinin altını doldurabilmesi de önemli tabii. Ekmelettin Hoca- “Bana Ekmel deyin” diyor. Ben kısaca ‘Eko’ şeklinde kısaltıyorum, geçenlerde “Hazırlıklar nasıl gidiyor?” sorusunu cevaplıyordu: “Çalışmalar çok iyi gidiyor. Twitter hesabı başladı. Facebook başlayacak. Yeğenimizin mezuniyetine geldik. Çok sevinçliyiz” Yakında Red-Hack de destek verir herhalde hocaya!
Yeni CHP, ‘Alaçatı adayı’ olan ‘Eko’ ile kamuoyuna şu mesajı veriyordu: ‘Hokus, pokus, solda biz yokuz.’

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa