02 Mayıs 2011 10:12

Eşref-i Mahlûkat üzerine

Eşref-i Mahlûkat üzerine

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Daha önceden duymuş olabilirim, ama sanırım önem vermediğim için hiç aklımda kalmamış, “Eşref-i Mahlûkat” sözü. Ülkemizin, belki de dünyanın usta polemikçilerinden olan AKP Başbakanı R. T. Erdoğan, “Ben bozkurtla dolaşmıyorum, ben eşref-i mahlûk olan insanlarla dolaşıyorum,” deyince, sözlüğe bakma gereksinimi duydum. Şöyle yazıyordu, M. N. Özön’ün Osmanlıca-Türkçe    Sözlük’ünde: “Eşref-i Mahlûkat: Yaratıkların en şereflisi (İnsan)… ”Sonra şöyle bir düşündüm, bizim “Eşref-i Mahlûk”ları. Üüüffff, öylesine değişikleri vardı ki… İlk aklıma gelen birkaçı şöyle:
İşçi Düşmanı-ül Eşref-i Mahlûkat: Bunlar genellikle işçi dostu gibi görünürler, ama ellerine fırsat geçince işçileri ezerler.
Kadın Düşmanı-ül Eşref-i Mahlûkat: Fena halde kadınlara sevgi ve saygı duyduklarının reklamını yaparlar. Kadınların haklarını elde etmelerini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söylerler. Ama kadınlara yapılan tacizlerin, cinayetlerin gittikçe artması karşısında kılları kıpırdamaz.
Tatminci-ül Eşref-i Mahlûkat: Yolsuzluklar karşısında, hiç araştırmadan, soruşturmadan ortaya çıkıp, tatmin olduklarını söylerler.
Zimmetçi-ül Eşref-i Mahlûkat: Çok eşreftirler. Eşref oldukları için kimse dokunamaz onlara.
İhale Düzenbazı-ül Eşref-i Mahlûkat: Yaptıkları sayesinde ünleri tüm ülkeyi kaplamıştır. Ama sırtlarını ağababalarına dayandırdıkları için eşrefli eşrefli ortalıkta dolaşırlar.
Türk’e Fransız Türk-ül Eşref-i Mahlûkat: Varsa-yoksa kendileri için, eş-dost-akraba-ahbapları için çalışırlar. Kendilerinden olmayan halk hiç de önemli değildir.
Kendine Müslüman-ül Eşref-i Mahlûkat: Bir yerde Fransız Türk’lere benzerler. Sadece kendilerini düşünürler.
Pis-ül Eşref-i Mahlûkat: Kendi kakasını örter gibi, yandaşlarının pisliklerini örterler, sonra ortaya çıkıp, karşısında olanları pislikle suçlarlar.
Doğa Düşman-ül Eşref-i Mahlûkat: Doğayı çok sevdikleri, bitkisiyle, hayvanıyla tüm doğaya sahip çıktıklarını, hatta hayvanın dinimizde kutsal bir yeri olduğunu söylerler, ama HES’ler için olsun, gereksiz köprüler ve yollar için doğayı katlederler.
Nükleersever-ül Eşref-i Mahlûkat: Özellikle şu son zamanlarda tüm dünyanın karşı çıktığı nükleer santrallere karşı büyük bir aşkla bağlı olduklarını gösterirler. Sinop’a, fay hattının yanı başındaki Akkuyu’ya ve ülkemizin başka güzel yerlerine nükleer santral yapmak için canlarını dişlerine takarlar.
Sansürcü-ül Eşref-i Mahlûkat: Basında, televizyonda, radyoda, kitap yayıncılığında sansürü çok severler. Kendilerine, düzenlerine karşı çıkanlara sansür uygulamakta çok başarılıdırlar. Ama kendilerini ve düzenlerini alkışlayanları çok severler. Sevmekle de yetinemezler, ara vermeden beslerler.
Yalaka-ül Eşref-i Mahlûkat: Ülkemizin insanlarını, çektiği sıkıntıları hiç önemsemezler. Varsa-yoksa kendilerini besleyen efendileridir. Bilindiği gibi, “Yalaka” sözcüğü, “Yala kaba etini”  sözcüklerinin kısaltılmışıdır.
Gençlik Düşmanı-ül Eşref-i Mahlûkat: Genellikle ihtiyar eşreftirler. Bu yüzden, bir daha olamayacakları yaşların temsilcileriyle karşılaşınca ve onların gelecekte kendilerinden binlerce misli daha başarılı olacaklarını bildikleri için güvenlik güçlerini üzerlerine saldırtırlar.
Çocuk Düşmanı-ül Eşref-i Mahlûkat: Çocuk olmayı çok isterler, ama olamayacakları için kendilerininkiler dışında tüm çocuklara düşmandırlar.
Ve:
Halk Düşmanı-ül Eşref-i Mahlûkat: Sadece kendilerini severler…
Daha bir sürü var, Eşref-i Mahlûkat’tan. Ama köşemin yeri bu kadarına izin veriyor…


TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI

MUTLULUK: Amerikan araştırma şirketi Gallup bir araştırma yapmış. 124 ülkede yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yaşayanların yüzde 16’sının mutlu olduğu ortaya çıkmış.
BÜLENT ARINÇ: Ülkemizin en çok ağlayan ve konuşan politikacılarının başında gelen B. Arınç, partisini överken şöyle demiş: “Biz dün, ‘Yapacağız’ diyorduk, yaptık…” 8 yıl önce de “Dokunulmazlıkları kaldıracağız” diye iddia ediyorlardı, sürekli söylüyorlardı. Sonuç?..
PEMBE GÖMLEKLİLER: AKP Başbakanı R. T. Erdoğan’ın bir konuşmasından anladığıma göre, AKP’nin 10 bin kişilik bir milis ordusu varmış. Hitler’in “Kahverengi Gömlekliler”inden, Mussolini’nin “Kara Gömlekliler”inden esinlenerek, R. T. Erdoğan’ın ordusuna gömlek rengi seçtim: “Pembe Gömlekliler…”
NİMET ÇUBUKÇU: AKP Bakanı bir Seçim İrtibat Bürosu açarken davul çalmış. AKP seçim mitinglerinde seçtiği 17 şarkıyı dinletecekmiş, izleyenlere. Sanırım Nimet Çubukçu davulla katılır, orkestraya…
ÇOCUKLAR: Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfının tespitlerine göre, çocukların 20 bini sokakta yaşıyormuş. 1500’ü kurum gözetimindeymiş. 1100 çocuk kayıpmış. 38 bin çocuk da madde bağımlısıymış…
MUHAMMET AKSOY: 23 Nisan Bayramı nedeniyle toplanan Çocuk Meclisine Başkanlık yapmış. 21 yaşında ve bıyıklı olan M. Aksoy’un yaptığı konuşma, irili-ufaklı tüm çocuklar tarafından ilgiyle izlenmiştir sanıyorum…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...