07 Nisan 2011 13:41

11’lerin birliği

11’lerin birliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türk-İş Konfederasyonu üyesi birkaç sendika, yıllar içerisinden gelen birlikteliğini daha farklı bir düzeye taşıma ihtiyacı duydular.

Medya üzerindeki baskılar, davalar ve tutuklamaların yoğunlaşması, 93 gazeteci örgütünün nasıl bir araya gelmesi ihtiyacını doğurduysa; siyasi iktidarın, emekçilerin aleyhine uygulamalarının ardı arkasının kesilmemesi, birbirinden dağınık işçi direnişlerinin derlenip toparlanması ihtiyacı, bu sendikaları da ortak hareket etmeye itti.

Hiçbir kardeş örgütü ve üst konfederasyon yapılanmasını dışlamadan, kimseyi kötülemeden, kısa vadeli küçük hesaplar yapmadan; idealist bir yaklaşımla, işçi sınıfı mücadelesine yeni bir açılım getirebilmek umuduyla dayanışma içerisinde olacaklarını ilan eden sendikalar şunlar:
Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Harb-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Tezkoop-İş, TÜMTİS ve TGS.
Bu sendikaların sayısı önümüzdeki süreçte daha da artabilir.

Bu sendikalar, genel başkanlar düzeyinde düzenli olarak bir araya gelmeye başladılar. İşçi sınıfının sorunlarını paylaşmak, direniş yerlerini ziyaret ederek maddi ve manevi dayanışma güçlerini artırmak gibi somut hedefleri var.

İlk olarak, Belediye-İş Sendikasının İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yaşadığı sendikasızlaştırma girişimlerine karşı ortaklıklarını kitlesel basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdular. Gelecek haftalarda, Deri-İş ve Petrol-İş sendikalarının direnişteki işçilerine ziyaretler gerçekleştirecekler.

Ardından 1 Mayıs gösterilerinin yapılacağı başta Taksim Meydanı olmak üzere tüm alanlarda yine Türk-İş korteji içinde yer alarak, en geniş katımla dayanışmalarını ve birlikteliklerini ortaya koyacaklar.

Bu sendikal dayanışma, yalnızca genel merkezler düzeyinde kalmayacak. Aynı sendikaların farklı illerdeki şubeleri düzeyinde de bu dayanışmanın yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Zaman içerisinde, bu sendikaların üyeleri de birbirlerini daha iyi anlamaya ve tanımaya başlayacaktır. Ortaya konulan güç birliği, üye tabanında birbirine duyulan güveni artıracak, yeni yeni ortak hareket alanları yaratılmasına zemin hazırlayacaktır.

11 sendikanın birliği, Aralık ayında toplanacak olan Türk-İş Genel Kuruluna yönelik dar perspektifli bir birliktelik değildir. Konfederasyonlar ya da sendikalar içindeki tartışmaları, kamuoyu önünde yapmak hiç değildir. 11’lerin dayanışması, Türk-İş’ten ayrılmak, diğer konfederasyonlarla birleşmek üzerine de kurulmamıştır. Amaçları, tüm iç çekişmelerden, kısır tartışmalardan uzak, örnek alınabilecek bir dayanışma sergileyebilmektir.

Bu dayanışma platformunun hedefinde genel kurul hesapları olmadığı için, giderek yükselecek olan tempolu ortak mücadelelerini, solukları tükenmeden, tüm sınıfı kapsayacak düzeye ulaştırmayı amaçlıyorlar.

Bu dalganın, uluslararası üst örgütlerinde de yeni bir heyecana yol açacağını umuyorlar.

Ama ayakları yere basarak, sağlam zeminlerde yürümek gibi soğukkanlı bir yaklaşımı da elden bırakmak istemiyorlar.
Haksız ithamlarla karalanamayacak kadar onurlu bir duruşları olduğu gibi, altından kalkamayacakları hedefler seçerek başarısızlık damgası yemeyecek kadar da deneyimleri var.

11’ler hareketinin, kamuoyunda oluşan beklentileri ne ölçüde karşılayabileceğini somut olaylarda yaşayarak göreceğiz.
İşçi sınıfı, kendi tarihini yeniden yazacak.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...