18 Ağustos 2012 10:16

Bayram bayram dedikleri... Şeker lokum yedikleri

Bayram bayram dedikleri... Şeker lokum yedikleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün bayram. Hani Bektaşi’nin “Ramazan ramazan dersiniz ama biter bitmez de bayram edersiniz” dediğine uyarsanız, Ramazan Bayramı. Eski alışkanlıklarımıza bakarsanız Şeker Bayramı. Üç gün güvenlik, haberleşme ve temizlik işçileri, nöbetçi sağlık çalışanları, elektrik su, doğal gaz onarım nöbetçileri (ayrıca büyük marketlerin çalışanları) dışında pek çalışan olmayacak. Bir zamanlar gazetecilerin de yıllık iki günlük tatiliydi. Bayramda Gazeteciler Cemiyetinin Bayram Gazetesi yayımlanır, bu gazetede daha çok emekli gazeteciler çalışırdı.
Bugün sabah kahvaltısında aileler toplandığında sofrada olamayanlar anımsanacak: Gurbettekiler, ölmüşler, hapiste, askerde olanlar. Sonra gözlerini silecek aileden birileri.
Açık görüş haberleri de yayınlandı. Belki ne zamandır eline değemedikleri oğul ya da kızlarının, eşlerinin boyunlarına sarılabilecekleri gelecek akıllarına. (Ben üst araması yapan görevlilerin ellerine giydikleri beyaz lastik eldivenleri hatırlatmayayım. Tacize varan aramaları da. Görüş umudu dayanmayı sağlar.)
Bakanlık genelgesine göre, Adana E Tipi,  1 ve 2 No’lu L Tipi, Alanya L Tipi,  L Tipi, Balıkesir L Tipi, Bursa E Tipi, Çorum L Tipi, Denizli D Tipi, Eskişehir H Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir-Buca, Maltepe 1, 2 ve 3 No’lu L Tipi, Mersin E Tipi ile Silivri 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklular (her hükümlü bir kez) 21–25 Ağustos tarihleri arasında açık görüş 5 gün sürecek. Adı anılan cezaevleri dışındaki “Müdürlük teşkilatı bulunan kapalı ceza infaz kurumlarındaki” hükümlü ve tutuklular 21–23 Ağustos tarihlerinde, 3 gün, müdürlük teşkilatı bulunmayan kapalı ceza infaz kurumlarında 22–23 Ağustos tarihleri arasında, 2 gün süreyle açık görüş yapacaklar. Adli suçlardan hükümlü ve tutuklularla örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklular için görüş günleri ve saatleri cumhuriyet başsavcılıklarıyla kurum idarelerince saptanacakmış.  
Kınama cezası dışında disiplin cezası almış (ve bu cezası kaldırılmamış) hükümlü ve tutuklularla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler açık görüşten yararlanamayacaklar. Hükümlü ve tutuklular, sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürülecek. Bu kişiler, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmi belgelerle kanıtlayacaklar. Ancak sayılan yakınları olmayan hükümlü ve tutuklular, üçüncü dereceye kadar akrabalarından en çok üç kişiyle (önceden  verilerek ve belgelendirilerek) görüşme yapabilecekler.
Efendim, bayramdır, sözü uzatmayalım. Bence üzerinize özellikle farz olan ziyaretler, direniş ve grev ziyaretleridir: Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar, İstanbul’da grevdeki tekstil  fabrikaları, Ankara’da Togo işçilerine, Gebze’de sendikalaştığı için işten atılan DHL kuryelik şirketi işçilerinin çadırına, Taksim’de (İstanbul) Boğaziçi Elektrik çadırına, Elazığ Maden’de maden işçilerinin barakasına uğrayabilirsiniz. Eğer bu şehirlerde değilseniz, uzun uzun adres vermeye gerek yok çevrenize bakın, mutlaka bir grev ya da direniş vardır çevrenizde. Grev çadırında bir çay için, havanız değişsin.
Dünyayı işçilerle emekçilerle konuşun bir kez de.
Gerçek bayramlara benzeyen günlere hazırlık olsun.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...