07 Mart 2011 12:33

Etik’ten etiket’e

Etik’ten etiket’e

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Necmettin Erbakan öldü, toprağa da verildi. Öldüğü andan itibaren de timsah gözyaşları ülkeyi kapladı. Politikacısından gazetecisine, askerinden siviline kadar neredeyse herkes “Döktür Allah döktür”e yumuldu. Etik unutulmuş, etiket ön plana yerleşmişti.

“ikiyüzlülükte sınır tanımıyorlar!” başlığıyla yayınlanan sayın İhsan Çaralan’ın yazısından (Evrensel, 1.3.2011) bir bölümü aşağıya alıyorum.

“Hoca’nın her söylediğinde alay edecek bir yan bulan, konuşmalarını ‘müstehzi bir eda’ ile izleyen gazeteler; Hoca’nın derinliğine ve ‘kerametine’sayfalar ayırmıştır. Örneğin bunlardan kendini ‘solcu’ göstereni birinci sayfasıyla birlikte 9 sayfasını Erbakan’a ayırarak parmak ısırtmıştır.

“Başbakan Tayyip Erdoğan’dan, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner’e, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den, Halkın Sesi Partisi genel Başkanı Numan Kurtulmuş’a kadar Erbakan Hocayı yere göğe sığdıramıyorlar.

“Yani Erbakan Hoca’yı TOBB’dan polis zoruyla dışarı attıran, Adalet Partisi(AP) milletvekilliğini veto eden, 28 Şubat darbesinde onu oyuna getirip, istifa ettiren kendisi değilmiş gibikonuşuyor ve olanları; hastaneye gidip ‘halelleştim’ gerekçesine sığdırıp, ‘normalleştiriyor’.! Ya da 28 Şubatın yol göstericiliğinde AKP’yi kurarak hocasını arkadan vuran O değilmiş gibi, Tayyip Erdoğan; ‘Öğretmeyi hayatın merkezine boyan bir bilim adamı; milletimizin daima hatırasını hayırla yad edilecektir’ diyor. CHP ve MHP Genel Başkanları için de doğrusu söylenecek bir şey yok.

Peki; hadi, ‘bunlar siyasetçi; ne yapsa ne söylese çok görülmez!’ denebilir. Ama Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner’e ne demeli?. TSK’nın bir numaralı sözcüsü, Türkiye’yi uçurumun kenarına getirdi’ diyerek, TSK zoruyla iktidarı terke zorlanan Erbakan için; ‘Bilim ve siyaset adamı olarak ülkemize yaptığı büyük hizmetleri daima hatırlanacaktır’ diyor Koşaner. Ve bu mesaj basında, ‘bin yıl sürecek denilen 28 Şubat’ın sonu’ olarak ilan ediliyor. Koşaner’e sorsanız; ‘böyle bir şey yok’ der.”

Sayın İhsan Çaralan çok iyi bir biçimde özetlemiş ölüm sonrasını. Etik’in etiket karşısında yenilgiye uğrayışının çok somut bir fotoğrafıdır bu.

1995’in son günlerinde ilk ve son kez seçim kazandıydı Erbakan. Seçim öncesi propagandalarında “Gavurla evlenen gelin”e benzettiği Tansu Çiller’le “iktidar evliliği” yapıp hükümeti kurmuştu. Yine seçim öncesi, “Biz 25 aralıkta besmeleyi çekeceğiz. Gün mün istemiyoruz. O günden itibaren adil düzen gelmiş olacak” demişti.

Sayın Adil Düzen’in neler yaptığını gördük. Günümüzde de yetiştirmelerinin yaptıklarını görüyoruz, yaşıyoruz. Neyse, ölünün arkasından konuşulmazmış. Ben de onu gerçekten seven, (timsah gözyaşları dökenleri dışarıda tutuyorum) kişilere başsağlığı diliyorum. Allah’ın rahmetine gelince, onu da Allah bilir...


Muhteşem insanlarımız

Aliye, Hürrem v.d.; Herşey “Asmalı Konak” dizisiyle başladı. O dizi de kullanılan bir eşarp vitrinleri kapladı. Arkasından diğerleri geldi. “Avrupa Yakası”ndaki kapıcının pijaması, İzmir’de, Karşıyaka’da, bir mağazanın iflas etmesinden kurtulmasını sağladı... Sonra “Aliye” dizisi sayesinde    

Aliye Tostu çıktı piyasaya... Bildiğiniz gibi “Aşk-ı Memnu”daki Bihter’in çizmesinden, intihar ettiği tabancaya kadar, bir takım şeyler vitrinleri doldurdu. “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisindeki Fatmagül’ün terlikleri de asil ve necip insanlarımızın beğenisine sunuldu... Şimdilerde de bir Hürrem modası başladı. “Muhteşem Yüzyıl”ın Hürrem’iyle ilgili Hürrem Sultan ekmeğinden, yüzüğüne, kolonyasından geceliklerine, kadar bir çok şey ortalığı kapladı. Bizim insanımız kaçırmıyor fırsatları.

İNSANLARIMIZ: Bizim yurttaşımız, dükkanına gelen kişilerin isteği üzerine ‘1 lira’ biçiminde kolye ve küpe yapılmış. Ve garibim, ‘Sahte 1 lira yaptığı’ gerekçesiyle 12 yılla yargılanıyormuş... Antalya’da bir çete telefon dinleme ve fiziki takip için bir tarife oluşturmuş. Çetenin, 4 günlük “Herşey Dahil” paketini alan müşterilerine 3 günlük promosyon da veriyormuş... İstanbul’da bir şişe rakısına bahse girip, otobüs çalmışlar...Kayseri’nin bir ilçesinde hayvan hırsızlığı için bir kamyon çalarlar. Kamyon çalışmayınca, suçlunun akü olduğunu görürler. Giderler, bir traktörden akü çalıp, kamyona bağlarlar, arkasından da hayvan çalmaya giderler. (Milliyet, Cumhuriyet, Haber Türk gazetelerinden)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...