23 Kasım 2014 05:41

Kobanê direnişi destanı - 3

Kobanê’ye DAİŞ’in ilerleyişini 10. gününden itibaren durduran YPG/YPJ güçleri oluşturdukları savunma hattında günlerce üstün bir direniş ortaya koydu ve DAİŞ’e bu süreç boyunca da ağır darbeler vurdu. Ancak ağır silah gücü ile kente dayanan DAİŞ için kente giriş yaptığı doğu tarafı cehenneme dönüşüyordu.

Paylaş

Sedat SUR*

Kobanê’ye DAİŞ’in ilerleyişini 10. gününden itibaren durduran YPG/YPJ güçleri oluşturdukları savunma hattında günlerce üstün bir direniş ortaya koydu ve DAİŞ’e bu süreç boyunca da ağır darbeler vurdu. Ancak ağır silah gücü ile kente dayanan DAİŞ için kente giriş yaptığı doğu tarafı cehenneme dönüşüyordu.

KENT SAVAŞI HAZIRLIĞI

DAİŞ’e karşı kentin çeperlerinde direniş devam ederken bir yandan da olası bir kent savaşına hazırlık yapılıyordu. Kentte halk savunma birlikleri savaşın kente taşınması durumunda YPG/YPJ savaşçılarının yanında yerlerini almak için hazırlık yapıyordu. YPG/YPJ güçleri de kentte yaptıkları hazırlıklar ile kenti DAİŞ çetesi için cehenneme dönüştürmeye hazırlanıyordu.

“KOBANÊ STALİNGRAD OLACAK”

DAİŞ üstün silah, eleman gücü ve lojistik imkanları ile artık kente dayandığı gün Kobanê komutanı Meryem Kobanê, telsizden savaşçılarına şunları söylüyordu; ‘’Yoldaşlar, DAİŞ çetesine karşı Kobanê’yi sonuna kadar savunacağız.Artık her açıdan kent savaşına hazırız. DAİŞ çetesi kente girdiğinde cehennem ile karşılaşacak.Mevzilerimizi bırakmayacağız ve gerekirse ölüme diğer yoldaşlarımız gibi gülümseyerek gideceğiz.’’

Aynı saatlerde Kobanê komutanlarından Meysa Ebdo’ da ‘’DAİŞ cenazelerimizin üzerinden geçmeden kente giremeyecek’’ diyordu.

Meryem Kobanê, Kobanê için 2. Stalingrad tanımlaması yapıyordu. Bazı erkek komutanların Dımdım kalesi direnişi  -Kürtlerin 17. yüzyılda İran Şahına karşı yürüttükleri direniş- benzetmesine karşı çıkan komutan Meryem Kobanê, Dımdım kalesinde direniş ile birlikte ihanet ve yenilginin yaşandığını ancak Stalingrad’da yenilgi ve ihanet olmadığını Kobanê’de de ihanet ve yenilginin olmayacağını ifade ediyordu. Meryem Kobanê, Stalingrad’ın 20. yüzyıl faşizmine geçit vermediğini, Kobanê’nin ise 21 yüzyıl faşizmine geçit vermeyeceğini de ekliyordu.

MİŞTENUR TEPESİ

DAİŞ, kente girmeden önce stratejik önemdeki Miştenur tepesine saldırılarını yoğunlaştırdı. Kentin eteklerine kurulu bulunduğu ve kente oldukça hakim olan Miştenur tepesi kente girmezden evvel alınması gereken en önemli noktaydı. Tüm silah gücü ile tepeye saldıran DAİŞ’e karşı adeta Miştenur destanı denilebilecek bir direniş sergilendi. Tepe DAİŞ çetelerinin eline geçtiği gün buna karşı fedai eylem gerçekleştiren YPJ komutanlarından Arîn Mîrkan, daha sonraki günlerde kentte sergilenecek olan direnişin ne düzeyde olacağına dair mesajı vermiş oluyordu. Miştenur tepesinde Türk halkından Paramaz (Suphi Nejat Ağırnaslı) ve Arap halkından savaşçılar direnerek yaşamını yitiriyor ve Miştenur Ortadoğu halklarının ortak direniş sembolüne dönüşüyordu.

DAİŞ KENTE GİRİYOR

Doğu tarafından kente giren DAİŞ tam bir cehennem ile karşılaşıyordu. Kente girdikleri ilk gün adeta büyük bir bozgun yaşayan DAİŞ çetesi kentin doğu girişinde yüzlerce kayıp verdi. Daha sonraki günlerde Güney cephesinden de kente girmeye çalışan çetelere karşı direniş büyüktü. Savaş artık boyut değiştirmiş ve kente taşınmıştı. YPG/YPJ savaşçıları ev ev, sokak sokak DAİŞ çetesine karşı tüm olanaksızlıklarına rağmen direndi ve ‘’düştü düşecek’’ beklentilerini her geçen gün boşa çıkardı. Kent savaşında komutan Diyar Bagok, komutan Doğan ve diğerleri şahsında sergilenen fedaice direniş tüm dünyaya bir kez daha teslim olmayanların asla yenilgiye uğratılamayacağını gösterdi.Asayiş binasında DAİŞ’e karşı tek başına saatlerce direnen Diyar Bagok, Arîn’in Miştenur tepesinde verdiği mesajı yerine getiriyor ve DAİŞ çetesinin telsiz konuşmalarına ‘’Kobanê’de biteceğiz. Kobanê’ye ne için geldik. Bu doğru bir strateji değildi’’ şeklinde yansıyordu.

KOALİSYON MÜDAHALESİ

Tüm savaş boyunca DAİŞ’in esas saldırı hatlarına yönelik bir müdahalesi olmayan koalisyon uçakları YPG/YPJ güçlerinin destansı direnişi karşısında artık Kobanê’nin düşmeyeceği ve askeri olarak düşse bile siyasal ve manevi açıdan kazananın Kürtler olduğu ortaya çıkınca DAİŞ çetesinin bazı saldırı hatları ve ağır silahlarına havadan müdahalelerde bulunmaya başladı. Kobanê’de direnişin esas öznesi YPG güçleridir.YPG direnişi olmadan DAİŞ çetesine karşı havadan herhangi bir sonuç alınamaz.

KOBANÊ DİRENİŞİ BİR KADIN DİRENİŞİDİR

Kobanê direnişi bir açıdan da  kadın eksenli hakikat arayışı savaşçıları ile erkek egemen değerlerin hakim olduğu modernist egemenliğin üstün savaş tekniğinin çarpışmasıydı. Bu savaşta kazanan insanlığın manevi değerleri olurken, bunun öncülüğünü yapan ve karakterini belirleyen kadınlar oluyordu. Kobanê direnişini diğer bütün örneklerinden ayıran ve özgün kılan en temel faktör direnişin kadın öncülüğünde ve kadın özgürlük ideolojisi ekseninde gelişmiş olmasıdır.

KÜRT HALKININ TARİHİNDE “YILDIZIN PARLADIĞI AN’’

Avusturyalı yazar Stefan Zweig, insanlık tarihi boyunca bazı  toplumların, kişilerin yaşadığı sıçrama ve kırılma anlarını ‘’Yıldızın parladığı an’’ metaforu ile ifade eder. 15 Eylül günü başlayan saldırılara karşı Kobanê’de gelişen direniş Kürt halkının tarihinde ‘’Yıldızın parladığı an’’ oldu. Kürt halkının son otuz yılda inkar ve imha politikalarına karşı yürüttüğü realite-tanınma savaşımından sonra Kobanê Kürtlerin statü edinme savaşı oldu.

Kobanê,  20. yüzyıl Ortadoğu dengeleri ‘’varlığının inkarı’’ üzerine kurulan Kürtleri 21. yüz yılın yeni dünyasında yer sahibi yaptı. Kürtler, PKK öncülüğünde farklı Kürt güçleri ile ulusal birliği esas alan,uluslar arası ittifaklara da  özgünlüğünü koruma temelinde açık olan bir çizgide Ortadoğu’nun temel dinamiklerinden biri olduğunu Kobanê savaşı ile ilk defa bu kadar açık ve anlaşılır biçimde ortaya koydu.

KOBANÊ’DE ZAFER YPG/YPJ GÜÇLERİNİN

Kobanê askeri açıdan daha uzun süre bir mücadeleye sahne olabilir. DAİŞ’e karşı askeri direniş devam ediyor ve edecektir. Ancak Kobanê’de savaşın siyasal ve manevi sonuçları şimdiden netleşti, Kobanê savaşının bu anlamda kazananı net olarak Kürt halkı ve YPG/YPJ güçleridir.

KOBANÊ İNSANLIĞA ÖZGÜRLÜK ATEŞİNİ SUNDU

Bir gazeteci olarak Kobanê’de bulunduğum süreç boyunca belki de anlatılsa inanmayacağım bir kahramanlık destanına tanıklık edebilme imkanına kavuştum. Yıllarca bize anlatılan, okuduğumuz ama bir türlü somutlayamadığımız kahramanlıklar benim açımdan YPG/YPJ direnişi ile Kobanê’de somut gerçekliğe dönüştü. Kobanê sadece Kürtler için değil tüm ezilenler için ve ötekiler için bir özgürlük ışığıdır, egemenlere karşı direnç noktasıdır.Kobanê. Kobanê, zalim kapitalist tanrılardan özgürlük ateşini çalarak  ezilenlere sunan çağdaş Prometheus’dur.
BİTTİ.

*ANF Muhabiri

ÖNCEKİ HABER

Hz. Ali, Haricilik ve IŞİD

SONRAKİ HABER

Küba’da bir ‘alkolik Müslüman’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...