25 Ağustos 2014 17:10

Erdoğan'ın 'vatansever' şirketi: Limak

Siirt’te faciaya neden olan Limak Holding’e ait Alkumru Barajı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan yapmıştı. Bakanların da katıldığı açılışta Kirazlık Barajı’nın da temelleri atılmış, şirkete övgüler dizilmişti. Açılışta konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Limak Grubu için ‘vatansever şirket’ demişti.

Erdoğan\'ın \'vatansever\' şirketi: Limak
Paylaş

Siirt'te faciaya neden olan Limak Şirketi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gözdesi. Adı sık sık baraj, HES ve inşaatlardaki ölümlü kazalarla gündeme gelen Limak Holding’in, 2011 Mayıs ayında Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı’nın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da katılmıştı. Açılış töreninde, Kirazlık Barajı’nın da temelleri atılmıştı. Burada konuşan Erdoğan, barajı yapan Limak Grubu’nu vatansever ilan etmişti. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir de barajın 3 yılda bitirilmesi ile övünmüştü.

İŞ CİNAYETLERİYLE ANILDI

Bu barajın yapımı sırasın 18 Eylül 2010’da barajda gece geç saatlerde yaşanan patlamada 1 işçi yaşamını yitirmiş 1’i ağır 3 işçi de yaralanmıştı. Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları esnasında betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu da 4 işçi, beton ve kalıp yığınının içinde sıkışmıştı. Yine 8 Şubat 2010’da baraj havuzunda kalıp işi yapan iki işçi 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanmıştı. Alkumru Barajı’nda bu güne kadar 7 farklı kazada 19’dan fazla işçi yaralandı, 3 işçi ise hayatını kaybetti.

AKP İLE BÜYÜYEN HOLDİNG: LİMAK

Limak Şirketler Grubu, 1976 yılında bir inşaat firması olarak faaliyetlerine başladı. İlk yıllarda tesisat projeleri, fabrika montajları ve çelik yapı alanlarına yoğunlaşan Limak İnşaat AKP’nin iktidar olmasıyla adeta altın çağını yaşamaya başladı.

Yüzlerce büyük projenin ihalesini alan şirket, Bölge illerindeki inşaat, enerji, medya ve turizm alanında yatırımlar yaptı. Barajlardan sulama tesislerine, boru hatlarından arıtma tesislerine, otoyollardan havalimanlarına, limanlara, bina komplekslerinden endüstriyel tesislere kadar çok sayıda projenin ihalesi bu şirkete verildi. Enerji üretiminin yanına 2010 yılında enerji dağıtımı ve enerji ticareti alanlarını ekledi. 2011 yılında devir aldığı İskenderun Limanı’yla liman işletmeciliği sektörüne girdi. Limak Holding’in özelleştirme ihalelerinde sahneye çıkışı ise 2004 yılındaki TEKEL’le oldu. Alkollü İçkiler’in özelleştirildiği dönemde Limak Holding 292 milyon dolarlık ihaleyi 4 ortaklı bir konsorsiyum ile aldı. İhalelere çoğunlukla Cengiz ve Kolin inşaatla giren Limak Holding, 2007 yılındaki Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine ise GMR LTD ve Malaysia Airport Holding ile birlikte girdi. 3 milyar Dolarlık ihalede Limak, 1 milyon dolarlık jest yatırımı yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesini 3.1 milyar dolara aldı. AKP iktidarı ile birlikte parlayan Limak Holding, ABD ve NATO’nun Ortadoğu’daki inşaat ihalelerini alarak adından söz ettirdi. Limak ayrıca İstanbul’da üçüncü havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumun da içinde. Artvin’de yapılan Yusufeli Baraşı’nın da ihalesini alan Limak TOKİ işbirliğiyle Mersin’de Akdeniz Oyunları için yapılmak üzere 25 bin kişilik stad ihalesini de kimseye kaptırmadı. Kolin, Limak ve Cengiz ortaklığı, Akşam Gazetesi ve SKYTURK 360 televizyonunu 60 milyon dolara satın alarak, ‘havuz medyası’ olarak nitelenen oluşuma da katılmıştı.

ŞİRKET YOLSUZLUK İDDİALARIYLA GÜNDEMDE

Hükümete yakınlığıyla bilinen Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir bugüne kadar birçok yolsuzluk iddiasıyla gündeme geldi, bu iddiaların bazılarından yargılandı, hakkında yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı inşaatı ihalesinde 1 milyon lira yolsuzluk yaptığı iddiasıyla mahkemelik olan Özdemir’in, BOTAŞ’taki ortağı Sezai Bacaksız da ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvetten 9 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Nihat Özdemir’in adı da BOTAŞ yolsuzluk davasına karıştı. Birçok skandalla gündeme gelen Limak Holding’in, 2012 yılında Danıştay tarafından verilmiş yürütmeyi durdurma kararına rağmen son hız devam ettirdiği Dersim Peri Suyu üzerindeki Pembelik Barajı ve HES projesinin de imar planı bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan itirazlar üzerine kaçak projeyi mühürleme kararı almak zorunda kalmıştı.
Birçok yolsuzluk iddiasıyla anılan şirketin patronu Nihat Özdemir, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın elinden Enerji Oscar Ödülü’nü almıştı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Siirt Belediye Başkan Yardımcısı: Kapaklar uyarı yapılmadan açıldı

SONRAKİ HABER

Yargıtay Başkanı: Erdoğan büyük ihtimalle açılışa katılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...