04 Ağustos 2014 13:27

Kadınların ortak sözü var

20 Temmuz günü yapılan, katliam boyutuna varan kadın cinayetlerinin durdurulması için acil eylem planı oluşturması talebiyle Meclis’i göreve çağıran kadın eylemine kadınları davet etmek için Emek Partili kadınlar olarak mahallemizi dolaşıp çağrılar dağıttık...

Kadınların ortak sözü var
Paylaş

Sevgi YALÇIN

20 Temmuz günü yapılan, katliam boyutuna varan kadın cinayetlerinin durdurulması için acil eylem planı oluşturması talebiyle Meclis’i göreve çağıran kadın eylemine kadınları davet etmek için Emek Partili kadınlar olarak mahallemizi dolaşıp çağrılar dağıttık. Bağcılara bağlı Kemalpaşa Mahallesinde kadınlarla kadın cinayetleri üzerine konuştuğumuzda kadınların kadına yönelik şiddet ve kadın katliamı konusunda çok hassas ve duyarlı olduklarını gördüm.
Bir kapının önünde kalabalık şekilde oturan kadınların yanına gidip çağrıları verip anlatmaya başlamamla tepkilerini dile getirmeleri bir oldu. “Kadınları insan yerine koymuyorlar. Anlaşamıyorsan boşanırsın, niye öldürüyorsun? Onun canını sen mi verdin ki sen alıyorsun?​” diye söyleniyor katillerin gıyabında. Bir diğeri “televizyonda görüyoruz çok kadın öldürülüyor. Bunlara ceza da vermiyorlar. Ne olacak bunun sonu?​” diye soruyor. Üçüncüsü kocasına okuyacağını söyleyerek elimden aldığı bildiriyi cebine koyuyor.
Yanlarından ayrılıp sokağın başında ayak üstü sohbet eden kadınların yanına gidiyorum. Elimdeki çağrıları görünce “bunlar ne, niye dağıtıyorsun?​” diye soruyorlar. “Kadın cinayetlerine, tecavüze, tacize karşı sesimizi yükseltmek, dur demek için kadınlar olarak Kadıköy’de buluşuyoruz ve tüm kadınları buraya çağırıyoruz” dediğimde, “Çok güzel bir şey yapıyorsunuz. Helal olsun, kadının halinden kadınlar anlar” diyor aralarından biri. “Ben de çok katılmak isterim.” Birbirlerine “birlikte gidelim” diyorlar. “Nedir bu kadınların çektiği. Bunlara çok ağır cezalar gelsin istiyorum. Artık sokağa bile rahat çıkamıyoruz, tacize uğruyor, erkeklerin bakışlarından rahatsız oluyoruz, her yerde oluyor bunlar” diye tepki gösteriyor aralarından biri.
Dolaştığım bütün kadınlar kadın cinayetlerine, tecavüzlere, tacizlere karşı büyük bir öfke ve isyan duyuyor. Çeşitli şekillerde dile getirdikleri bu öfke ve isyan halinde ortaklaştıkları bir söz var elbette: Kadınların bir araya gelip buna karşı birlik olmalı, seslerini çoğaltarak çıkarmalı; ta ki yasalar kadınlardan yana işleyene kadar; ta ki kadınlar eşit görülene, özgür olana, görülmeyen emeği görülene kadar.

ÖNCEKİ HABER

Tövbe etmeden gülmek...

SONRAKİ HABER

O zaman neden birlikte olmayalım ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...