23 Temmuz 2014 23:02

Hamas: Abluka kalkmadan kalıcı ateşkes olmaz

Hamas Lideri Halid Meşal, Gazze ablukası kaldırılmadan kalıcı ateşkesin mümkün olmayacağını söyledi, 'Önce ateşkes sonra pazarlık olmaz' dedi. İnsani yardımların girişi için geçici ateşkese ise hazır olduğunu duyurdu. Öte yandan ABD ve Türkiye, İsrail'e uçuş yasağını uzatma kararı aldı.

Hamas: Abluka kalkmadan kalıcı ateşkes olmaz
Paylaş

Hamas lideri Halid Meşal, Gazze ablukası kaldırılmadan kalıcı ateşkesin mümkün olmayacağını söyledi, "Önce ateşkes sonra pazarlık olmaz" dedi. İnsani yardımların girişi için geçici ateşkese ise hazır olduğunu duyurdu.

Katar’daki basın toplantısında konuşan Meşal, “Bir ateşkes önerisi getirdiler, bunu kabul edin pazarlık yapmayın dediler. Önce ateşkes sonra müzakere olmaz, biz bunu kabul etmeyiz” dedi. Meşal, insani yardımın Gazze’ye girişini sağlayacak bir ateşkesi kabul etmeye hazır olduklarını duyurdu. Meşal kalıcı ateşkesin en önemli şartının Gazze ablukasının kalkması olduğunu söyledi ve “Ambargo bitmeli. Biz başka bir şeyi kabul etmiyoruz. Yedi yıldır halkımız ambargo altında inliyor” ifadelerini kullandı.

Meşal konuşmasına şu ifadeleri kullandı: "Bu şartlar çok mu? Bana faturanın ne olduğunu söylüyorsunuz. Ambargonun kalkması için kaç İsrail askerinin tabutunun gitmesini bekliyorsunuz? Bize söyleyin kaç asker esir etmemizi istiyorsunuz? Esirlerimizi kurtarmak için kaç asker esir etmemizi bekliyorsunuz? Uluslararası camia anlamalıdır ki ambargonun kalkmasının zamanı gelmiştir. Bütün gruplar bir araya gelerek ortak taleplerini belirginleştirdi. Biz bugün yarın saldırılarının durmasını istiyoruz. Ambargonun hemen kalkmasını istiyoruz. Zamana ve görüşmelere yayılmasını kabul etmiyoruz."

'UÇUŞ İPTALLERİ BÜYÜK ZAFER'
Öte yandan Hamas yönetimi, birçok ülkenin güvenlik gerekçesiyle Tel Aviv uçuşlarını askıya almasını büyük bir zafer olarak niteledi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Tel Aviv uçuşlarının askıya alınmasının Filistin direnişi için büyük bir zafer ve İsrail’in başarısızlığının kanıtı olduğunu söyledi.

Amerika Federal Havacılık Kurumu (FAA), Salı akşamı aldığı uçuş yasağını 24 saat daha uzatma kararı aldı. Türkiye de uçuşların askıya alınması kararını bir gün uzattı.
ABD’nin yansıra Türkiye, Fransa, Almanya ve diğer bazı ülkeler de Tel Aviv Ben Gurion Havalanının kullanılmasını güvenlik endişesiyle askıya almıştı. Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Tel Aviv seferini yapan iki uçağı da Ben Gurion Havalimanı'nın yakınındaki çatışmalar yüzünden güvenlik gerekçesiyle geri dönmüştü.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada "İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvenlik riski nedeniyle Türk taşıyıcıların bu havalimanına yapacağı seferler saat 22.00'den başlamak üzere 24 saat Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından askıya alınmıştır" ifadeleri yer aldı.

İsrailli yetkililerse ABD’nin kararını gereksiz olduğu gerekçesiyle eleştiriyor. Gazze'ye saldırılarını 8 Temmuz'dan bu yana aralıksız sürdüren İsrail 663 kişiyi öldürdü. (DIŞ HABERLER)

BM, İSRAİL'İN GAZZE'DE SAVAŞ SUÇU İŞLEYİP İŞLEMEDİĞİNİ ARAŞTIRACAK

ÖNCEKİ HABER

BM, her saat 1 çocuk öldürmek suç mu diye araştıracak

SONRAKİ HABER

Işıtan Önder, Radyo Sinema Televizyon okuyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...