06 Nisan 2014 19:25

Arjen Arî şiir yarışmasında kazanan belli oldu

30 Ekim 2012’de yaşamını yitiren çağdaş Kürt şiirinin öncü isimlerinden Arjen Arî anısına yapılan şiir yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmanın birinciliğine layık görülen Selami Esen’in şiir dosyası Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak.

Arjen Arî şiir  yarışmasında  kazanan belli oldu
Paylaş

30 Ekim 2012’de yaşamını yitiren çağdaş Kürt şiirinin öncü isimlerinden Arjen Arî anısına yapılan şiir yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmanın birinciliğine layık görülen Selami Esen’in şiir dosyası Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak.

Arjen Arî’nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Kürt Yazarlar Derneği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lîs Yayınevi, Ronahi Yayınları, Belki Yayınları, Enstîtüye Kurdî ve Avesta Yayınları tarafından düzenlenen şiir yarışmasında Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde yazılan 23 şiir dosyası yarıştı. Berken Bereh, Ehmed Huseyni, Renas Jiyan, Şener Özmen İrfan Amida, Fatma Savci ve Behzat Brusk Arî’den oluşan seçici kurul oy çokluğuyla Selami Esen’in dosyasını birinciliğe layık gördü.  Kazanan eser, yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla birlikte Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak, Mayıs ayında düzenlenen Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı’nda çeşitli etkinliklerle okura sunulacak.

‘BÜYÜK MİRASI GENÇLERE BIRAKTI’

Arjen Arî adına yapılan şiir yarışmasının sonuçları Diyarbakır’da Sümer Park resepsiyon salonunda yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Açıklamaya Arî’nin ailesi ve Kürt yazarlar, sanatçılar katıldı. Açıklamada ilk olarak konuşan Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Mehmet Yılmaz Kürtçe yaptığı konuşmada, Arjen Arî’nin şiirleriyle Kürt diline sunduğu katkıları vurgulayarak, “Arî, Ahmedê Xanî’den, Feqîye Teyran’dan, Cegerxwî’den aldığı mirası büyüterek genç nesillere bıraktı. O’nun emeğini ne kadar dile getirsek de yeterli olmaz. Çünkü Kürt edebiyatına ve diline büyük katkıları oldu. Bu yarışmayla Arî’nin emeğini dile getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca başta Evrensel Basım Yayın olmak üzere yarışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ŞAİRLER İÇİN BİR DERGAH…

Yarışmanın seçici kurulu adına konuşana şair Berken Bereh ise yarışmanın sonucunu Kürtçe ve Türkçe olarak açıkladı. Selami Esen’in dosyasının birinciliğe layık görüldüğünü ifade eden Bereh, “Evrensel Basım Yayın’ın öncülüğünde yapılan bu yarışma umarım bir gelenek haline getirilerek her yıl tekrarlanır. Kürtçe gibi yıllarca yok sayılmış, konuşulması yasaklanmış bir dil için bu tür yarışmaların önemi ve katkısı dile getirilemeyecek kadar çoktur. Bu yarışma ile Kürtçe şiir geniş halk yığınlarına daha rahat ulaşacak ve genç ve uzun soluklu şairler için bir dergah vazifesi görecektir. Emeği geçen herkese teşekkür eder, Mayıs ayında kitap fuarında yapılacak olan ödül törenine ve diğer etkinliklerimize bütün şiir severlerin katılmasını dilerim” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savaşın ortasındaki aile

SONRAKİ HABER

İzmit Körfezi kahverengiye büründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...