26 Mart 2014 19:59

İstanbul Üniversitesi Türkiye'yi yansıtır

Film festivalinde gösterilecek olan bir film sansürlendi müstehcen olduğu gerekçesiyle. Kitaplar sansürleniyor, twitter kapatılıyor. Bunlar genel sorunlar. Biz de ufak bir örneğini yaşadık

İstanbul Üniversitesi Türkiye\'yi yansıtır
Paylaş

Elif ERGİN
İstanbul Üniversitesi


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çıkan bir edebiyat dergisi var. Adı Yelkensiz. Yelkensiz ekibiyle bir önceki sayıya yapmıştık bu röportajımızı ama şimdiki sayıda yayımlayabiliyoruz ancak. Yelkensiz ekibinde bulunan Furkan Çirkin ve Dilan Alma ile hemen fakültemizin yanındaki bir cafeye gidip karnımızı doyuruyoruz. Ardından söylediğimiz çaylarla ısınmaya çalışırken ses kayıt tuşuna basıyoruz ve sohbetimize başlıyoruz.

Önce Yelkensizi, onu kimlerin ortaya çıkardığını soruyorum. Cevapları hem Dilan hem Furkan birbirlerinin sözünü tamamlayarak veriyorlar. O yüzden hangi cevabı hangisi söyledi diye bir ayrımımız yok. Bütün cevaplar iki kişiye ait bu sayfada!

Bu yılın başında küçük çekirdek kadroyla karar vermişler dergiyi çıkarmaya. Kasımın birinde ilk sayıyı çıkarmışlar. Şimdi beşinci sayıyı çıkarıyorlar. İlk sayı basıma gitmeden 15 dakika önce ismi kararlaştırmışlar.

HAYALİN VE İDEALİN SİMGESİ

Dilan ismin anlamını açıklıyor: “Amblemde zaten kağıt gemi var. Bu resim hayalleri, idealleri simgeler. Bu kadar berbat bir sistemde hayatın içinde böyle küçük bir umudu direnişi simgeliyor. Kimse şimdiki sistemden memnun değil. Herkesin kafasında bir ideal var. Bu idealler uyuşmuyor olabilir ama herkes başka bir dünya mümkün diyor.”
Dergi çıktıktan sonra tepkiler nasıl oldu? Kulüpler bile dergi çıkarmakta zorlanıyor, siz nasıl aştınız bu sorunları diye soruyorum. Bu dergiyi tamamen kendi emekleriyle çıkarıyorlar. Maliyetine satarak kendini çeviriyor dergi.

Yazarlar sürekli muhabbet ettikleri kişiler, bu nedenle bir yayın kuruluna ihtiyaçları yok. Herkes istediğini yazıyor. Büyüme gibi bir derdi yok derginin. Bir fikri yaymak gibi... Çoğu kişi zaten edebiyatla ilgili.

2014 YILINDA AHMET HAŞİMCİLİK YAPANLAR

Dilan giriyor tekrar söze. Dergileri demokrat ve her tandanstan öğrenci var. Okulda çıkan başka bir edebiyat dergisi onları hedef alarak haklarında bir kaside yayımlamış. ‘Ahlaksızsınız’ tarzında şeyler yazmışlar. Derginin adını göstererek ilginç şeyler yazmışlar. Cevap verme gereği duymamışlar. Fakat kendilerine mukallit (taklitçi) diyen, 2014 yılında Ahmet Haşimcilik yapanlar, son dönem Türk edebiyatını, ikinci yeniyi kendi tarz ve üsluplarınca eleştirmek istemişler.

Derginin edebi anlayışına uymayan, onu eleştiren öğrencilerin bile yazısı var sayfalarda. Başka düşüncelerin ötekileştirilmesinden, onlara tahammül edilmemesinden rahatsızlar. Dilan son yaşananlardan örnekler veriyor: “Film festivalinde gösterilecek olan bir film sansürlendi müstehcen olduğu gerekçesiyle. Kitaplar sansürleniyor, twitter kapatılıyor. Bunlar genel sorunlar. Biz de ufak bir örneğini yaşadık.”

Bu sözlerinin ardından hepimizin aklına aynı anda İ.Ü Türkiye’yi yansıtır sözü geliyor ve aynı anda dile getiriyoruz gülerek. Böylece sohbetimizin de sonuna gelmiş bulunuyoruz.


İMKANSIZLIK YENİ İMKANLAR DOĞURUR

İstanbul Üniversitesi’nin kültür ve sanat alanına ilişkin imkanlarına dair konuşuyoruz. Elbette diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında İÜ’nün yaya kaldığını söylüyorlar. Ama Furkan’ın bir tezi var. Ona göre bu anlamda ne kadar sıkıntı yaşanırsa o oranda başarılı sanatçılar yetişiyor.
Dünyanın en büyük şairlerinin Türkiye’den çıkmış olduğunu düşünüyor. Cemal Süreyya, Orhan Veli... Orhan Veli nedir diye soruyor. “Bu sisteme bir tepkidir bence. Hele ki Nazım, onu anlatmaya gerek bile yok. Orhan Veli şiir stili olarak şekilciliği yıkmıştır ve Orhan Veli olarak oradan doğmuştur. Bunun yanında Cemal Süreya, onun şiirleri Türkiye koşullarında çok büyük cesaret istediği yıllarda, erotik öğeler içerir. Çok rahat bir ülkede böyle bir şey yazmak bir şey ifade etmez. Veya Nazım Hikmet! Böyle bir şair böyle bir ortamda yetişmeseydi Nazım olur muydu? Emin değilim.”

ÖNCEKİ HABER

Kars\'ta yaşamak dediğin

SONRAKİ HABER

İş, Ekmek ve Konut!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...