06 Mart 2014 06:00

Tapeye ne hacet; Okmeydanı halkı gerçeği biliyordu!

Haramzadeler isimli Twitter hesabından önceki gün paylaşılan bir ses kaydından duyulanlar Okmeydanı halkına hiç de şaşırtıcı gelmedi.

Tapeye ne hacet; Okmeydanı halkı gerçeği biliyordu!
Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU
İstanbul


Haramzadeler isimli Twitter hesabından önceki gün paylaşılan bir ses kaydından duyulanlar Okmeydanı halkına hiç de şaşırtıcı gelmedi.

Bilal Erdoğan ile KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’a ait olduğu iddia edilen ses kaydına göre Bilal Erdoğan, Yıldırım’dan, İstanbul Okmeydanı’daki Okçular Tekkesi’nin TÜRGEV’e kazandırılmasını” istiyor. Okmeydanı halkı ise bahsi geçen alanın nasıl iç edildiğinin uzun yıllardır tanığı.

Kasımpaşa’dan Okmeydanı’na doğru ara ara binalar yıkılarak bugün Okçular Tekkesi’nin bulunduğu alana gelendi. Söz konusu alanda yıkım için bir gerekçe bulundu: “Burada eskiden ok atalıyordu. Burası tarihi bir alan.”

Gerçekten de tarihin bilinen en eski okçuluk kulübü olan Okmeydanı Okçular Tekkesi bundan tam 500 yıl önce II. Beyazıd Han tarafından kurulmuştu. Ama burada 150 yıldır ok atılmıyordu.

“Tarih var” denilen... İstanbul Okmeydanı’da, halkın kullandığı tek top sahası ve park arazisi olan bu alan... Kurucuları arasında Bilal Erdoğan’ın ve AKP’li yöneticilerin de olduğu Okçular Vakfına tahsis edilerek halka kapatıldı. Okçular Tekkesi’nin etrafındaki 10 bin metrekarelik alan duvarlarla çevrildi.

NE OK VAR NE DERS: HEDEF BÜYÜK!

Süreci başından beri takip eden Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği hedefin daha büyük olduğuna dikkat çekiyor.
Kentsel dönüşüme ilişkin Simge Düğün Salonu’nda yapılan toplantıda Dernek Başkanı Ali Çetkin şu bilgileri vermişti: “Okçular Vakfı ile Aynalıkavak Kasrı arkasından denize doğru inen yamaçtaki evler de kentsel dönüşüm adı altında boşaltıldı. Tekke’ye itirazımız yok ancak burada ne ok atılıyor ne de ders yapılıyor. Tarihi SİT alanı diyerek arsalarımızı boşaltıyorlar. 200 bin metrekarelik alanı ‘açık hava müzesi’ yapacaklarını söylüyorlar. Burada tarihi dikili taşların olduğunu iddia ediyorlar. Bu büyüklükte açık hava müzesi olur mu?

AVM DİKİLEBİLİR

Okçular Tekkesi’nin etrafında kullanılmayan 10 bin metrekare alanın etrafının yüksek duvarlarla çevrilmesine dikkat çeken Çetkin şu tespitleri yapmıştı: “Altında otopark olan alanın müthiş bir inşaat sürdü. Atılan temellere bakınca yarın öbür gün, altında otoparkı olan arazinin üstünü imara açılıp AVM dikebilebileceği rahatlıkla söylenebilir.”
Açık bir alanın okçuluk için 12 ay kullanamasının imkansız olması... Okçuluktan çok alanın tören için kullanılması... Okçu meydanına dönüştürülen alandaki 59 senelik futbol sahasını kullanan Kulaksız Ok-spor Kulübünün kapı dışarı edilmesi... Belediyenin, “Burası hem futbol hem okçuluk yapılan spor kompleksi olsun” teklifini kabul etmemesi... Tüm bunlar alanda büyük planların olduğunu kantılar gibi.

Yaşadığım semt olan Okmeydanı’da gidip kime sorsanız şu cevabı alırsınız: “Gözümüzün önünde alanı iç ettiler tapelere ne hacet!”


‘KANUNU CİDDİYE ALMAYIN’

Bilal Erdoğan’ın KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım arasında geçtiği iddia edilen görüşmenin kayıtlarında, Yıldırım’ın tekkenin üst hakkının KİPTAŞ’a ait olduğunu belirttiği Bilal Erdoğan, kiralama seçeneği için ise “Yok ya şimdi kiralama işi olmaz bizim onu bir şekilde Vakfa kazandırmamız lazım” yanıtını veriyor. Bilal Erdoğan ayrıca Yıldırım’a, “Siz bu kanunu çok ciddiye alıyorsunuz ya böyle KİPTAŞ başka belediye başka gibi...” diye konuşuyor. Bilal Erdoğan bir şekilde alanın kendi Vakfına tahsis edilmesini talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Greenpeace’den de radyasyon uyarısı

SONRAKİ HABER

Kimden gelirse gelsin talana karşı duracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...