01 Mart 2014 14:47

Atanmadığı için intihar eden öğretmen toprağa verildi

Sinop'ta av tüfeği ile intihar eden işsiz kimya öğretmeni 35 yaşındaki Gamze Filiz Aslan bugün gözyaşlarıyla toprağa verildi. Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun 1127 atanmayan öğretmenle yaptığı ankete göre ataması yapılmayan her 3 öğretmenden 1’i intihar etmeyi düşünüyor.

Atanmadığı için intihar eden öğretmen toprağa verildi
Paylaş

Sinop'ta av tüfeği ile intihar eden işsiz kimya öğretmeni 35 yaşındaki Gamze Filiz Aslan bugün gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Olay geçen Perşembe Sinop'ta meydana geldi. Bir süre İstanbul'da özel bir dershanede kimya öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra işsiz kalarak memleketi Sinop'a gelen ve KPSS'ye hazırlanan kimya öğretmeni Gamze Filiz Arslan, evde bulunan av tüfeğini çenesinin altına dayayıp ateş ederek canına kıydı. Yapılan otopsisinin ardından cenazesi ailesine teslim edildi.

Kefevi Mahallesi'nde ikamet eden ve bazı ailelerin çocuklarına özel ders vererek geçimini sağlayan Gamze Filiz Aslan'ın cenazesi Çukurbağı Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığı'nda toprağa verildi. Cenaze töreninden anne Nuriye, baba Murat Aslan ile kardeşleri Deniz ve Yeliz Aslan güçlükle ayakta durabildi. Taziyeleri kabul eden aile yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

ATANMAYAN ÖĞRETMEN ORDUSU

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013 verilerine göre atanmış öğretmen sayısı 832 bin. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı ise 300-350 bin. Öğretmenlik eğitimi alan ve istihdam edilen kişi sayısı arasındaki uçurum, atanamayan öğretmen sayısının artmasında temel sebep. Ayrıca Türkiye’de 12 yıl önce 63 eğitim fakültesi varken şu an sayı 100’ü buldu. Her yıl bu fakültelerden 40 bin kişi mezun oluyor. Atanamayan öğretmelerin bir kısmı Gamze Filiz Arslan’ın yaptığı gibi dershanelerde çalışıyor bir kısmı da ücretli öğretmen. Kadrolulara göre yaklaşık üçte biri maaş alan ücretli öğretmenlerin sayısı 70 binin üzerinde.

‘12 SENE ATAMA BEKLEYENLER VAR’
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) İstanbul Temsilcisi Engin Yılmaz, anket sonuçlarına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı ’nın hiçbir görüşme taleplerini kabul etmediğini söyledi. Kendisi de 5 yıldır atama bekleyen Yılmaz, “2006’dan beri 40’ın üzerinde öğretmenin intihar ettiğini biliyoruz. Bunun sebebi eğitimin kâr sağlayacak bir alan olarak görülmesi ve şirket mantığıyla yönetilmesi. Her ilde eğitim fakültesi açılıyor ama mezunlar işsiz bırakılıyor. Ücretli öğretmenlik sistemi de sorunu çözümden uzaklaştırıyor. Elimizde diploma var ama çaycılık yapıyoruz. 12 senedir atama bekleyen ama bu sene 40 yaşını doldurduğu için ataması yapılmayacak arkadaşım var” dedi

3 ÖĞRETMENDEN 1'i İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun 1127 atanmayan öğretmenle yaptığı ankete göre her 3 ataması yapılmayan öğretmenden 1’i intihar etmeyi düşünüyor. Sonuçları geçen hafta yayımlanan ankette, “Atamanız yapılmadığı için intiharı hiç düşündünüz mü?​” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 38.33, “Cevap vermek istemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 26.44, “Hayır” diyenlerin oranıysa yüzde 35.23 oldu. Yüzde 13.84’ü “Yıllardır atama bekleyenler ihtiyaca göre atanıp yığılma önlenmeli”, yüzde 13.22’si “Emekliliği gelenler için emeklilik teşvik edilmeli” diyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sandık görevlisinden YSK\'ye oy kullanma başvurusu

SONRAKİ HABER

Ben mücadelemi veriyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...