İskenderun Belediyesi taşeron işçileri iş bıraktı
Halil İMREK
İskenderun
İskenderun Belediyesi’nde Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 450 işçi iş bıraktı. İskenderun PAC meydanında toplanan işçiler, Envitec firmasına, İskenderun Belediye Başkanı Yusf Civelek’e ve üyesi oldukları sendikaları Hizmet İş’e tepki gösterdi. İşçiler, “işçiyiz haklıyız” sloganı atarken, alkışlarla oturma eylemi yaptı.
Toplam 450 işçinin çalıştığı Envitec firmasında şoför, temizlik, süpürge gibi her alanda çalışan işçiler var. Taşeron işçilerin hepsi yaklaşık altı ay önce İskenderun Belediyesinde yetkili olan ve kadrolu işçilerle sözleşme yapan Hizmet İş sendikasına üye olmuştu. Sendika bir süredir işçiler adına TİS görüşmelerini sürdürken işçiler, Envitec, belediye ve sendikanın kendilerini oyaladığını söyledi.
SÖZLEŞME SÜRECİ YÜRÜMÜYOR
İşçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumuna katıldıklarını ama firma yetkililerinin dosyayı incelemedikleri vb. gerekçelerle işi uzattıklarını belirtti. Altı aydır sendika üyesi oldukları halde bir kuruş zam almadıklarını ve TİS sürecinin bir türlü ilerlemediğini vurgulayan işçiler dayanacak güçleri kalmadığını ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını ifade etti.
İKRAMİYE YERİNE 1 KG ET
Hiçbir sosyal hakları bulunmadığını, ikramiye, fazla mesai ücretİ alamadıklarını net asgari ücret dışında ellerine bir para geçmediğini belirten işçiler, insanca geçinecek bir ücret istediklerini belirtti. Kurban bayramında ikramiye yerine kendilerine 1 kg et verildiğini söyleyen bir işçi, “Biz hakkımız olanı istiyoruz, benim ücretimi artırsınlar ben çocuklarıma yılda bir et yedirmek yerine her gün et yedirebileyim” dedi.
'KOYUNLARIN TAŞINDIĞI ARAÇLARLA İŞE GİDİYORUZ'
İşçilerin temsilcisi olan Zeki Barın, servis sorunları olduğunu, kapalı araçlarla, otobüslerle işe gitmek yerine pikap, kamyonet gibi üstü açık araçlarla ulaşımlarının sağlandığını söyledi. “Biz koyun gibi, hayvanların taşındığı koşullarda işe gidiyoruz” diyen işçiler. CHP’li belediye başkanı Yusuf Civelek’in bu durumu görmesini ve sorunlarını çözmesini istedi.
İşçi Ömer Çavuş, "Bir trafik kazası olsa bunun hesabını kim verecek, bu araçlarla can taşınır mı, biz işçiyiz. Hayvan mıyız” diye tepki gösterdi. İşçilerin resmi tatilinin, bayram vb tatilinin olmadığını söyleyen Barın, yılbaşında dahi çalışan işçiler olduğunu ama aldıkları ücretin asgari ücret olduğunu söyledi.
İŞTEN ATILMA KORKUSU
İşçiler yıllardır işten atılma korkusu ile zor çalışma koşullarına ve düşük ücrete razı olmuş. Sendikaya da haklarını elde etmek için üye olmuşlar. Bu durumu bir işçi şöyle anlattı: “Sendikalı olduk, hakkımız olsun bize sahip çıkılsın, ücretimiz artsın istedik. Bize insan gibi muamele yapılsın dedik. Ama sendika ile de bir şey değişmedi. Biz de iş bıraktık, eylem yapıyoruz.”
Araç sayılarının düştüğünü, işçi sayılarının düştüğünü hatırlatan işçiler, az işçi ile çok iş yaptıklarını, daha fazla yorulduklarını ama ellerine geçenin yine asgari ücret olduğunun altını çizdi. "Sendika bize sahip çıksın" diyen işçiler, sendikanın belediye başkanı, taşeron firma ile birlikte davranmamasını işçiden yana olmasını istedi. Sendikanın işçilerin yanına gelmemesine de tepki gösterilirken, "Sendika bizi korusun. Görevini yapsın. Bize sahip çıksın” denildi.
HİZMET İŞ: SÖZLEŞME SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Telefonla görüştüğümüz Hizmet İş Sendikası İskenderun Şube başkanı Mehmet Yetim, 2013 ağustos ayında işçileri sendika üyesi yaptıklarını ancak yetkinin ocak ayında alındığını söyledi. TİS için 24 Ocakta ilk oturumu yaptıklarını önceki gün de ikinci oturumu yaptıklarını ve iki işçi temsilcisinin de toplantıya katıldığını söyleyen Yetim, haftaya salı günü üçüncü oturumun yapılacağını söyledi. Herhangi bir oyalama ve ağırdan alma durumunun olmadığını belirten Yetim, “Toplu sözleşme süreci devam ediyor. Henüz bir tıkanma veya tutulmuş bir uyuşmazlık zaptı yok. Yasal süreç devam ederken bizim eylem veya grev yapma durumumuz olmaz. Prosedür devam ederken grev yapma şansımız yok. İşçilerin yaptıkları eylem yasal, değil bizim aldığımız bir eylem kararı yok. İşçi arkadaşlar kendi kafalarına göre yapıyorlar” dedi.
Evrensel'i Takip Et