01 Şubat 2014 06:00

‘Başbakanın önerileri çözüm getirmeyecek’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran dönüşünde yargıya dair dile getirdiği önerileri değerlendiren avukatlar, önerinin çözüm getirmeyeceğini ve Hükümetin kendisini kurtarmaya yönelik hamlesi olduğu değerlendirmesinde bulundular.

‘Başbakanın önerileri çözüm getirmeyecek’
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran dönüşünde yargıya dair dile getirdiği önerileri değerlendiren avukatlar, önerinin çözüm getirmeyeceğini ve Hükümetin kendisini kurtarmaya yönelik hamlesi olduğu değerlendirmesinde bulundular.

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, Başbakan Erdoğan’ın sunduğu önerinin konjonktürel sıkıntıyı aşmaya yönelik bir hamle olduğunu söyledi. Başbakanın önerdiği formülün çözüm getirmeyeceğine dikkat çeken Aktar şöyle konuştu: “Özel yetkili mahkemelerinin tabelalarını değiştirmekle olmuyor. Bir zihniyetin değişmesi gerekiyor.Yargı erki yeniden örgütlenirken, toplum üzerinde bir baskı aracı olmaktan çıkartmak gerekir.” Adli kollukla ilgili yıllardır kendilerinin de söylediği ve adli kolluğun emniyetten bağımsız olması gerektiğini belirten Aktar, savcının hakimle de aynı binada olmaması gerektiğini ve dışarıda olması gerektiğini söyledi. Aktar, söz konusu yapılan yeni düzenleme ile Hükümetin Cemaatle olan çatışmasında kendisine yeni ittifaklar arayışı içerisinde olduğunu bunun da askerle yapmak istediğini ifade etti.

ÜLKENİN İHTİYACINI KARŞILAMAZ

BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş,  ÖYM’lerin kökten kalkması gerektiği konusunda Türkiye’de ortak bir kanı oluştuğuna dikkat çekti. TMK ile ilgili geçmişe dönük davaları da kapsaması gerektiğini anlatan Beştaş, TMK’nin TCK’ye bağlanmasının doğru bulmadıklarını belirtti. Beştaş, yapılacak isim değişikliğiyle Türkiye halklarına bir yarar getirmeyeceğine dikkat çekti. Adli kolluğa dair öneriyi 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ve yaşanan çatışmalardan bağımsız olarak değerlendirildiğinde olumlu sayılabileceğini söyleyen Beştaş, hükümetin yaptığı önerileri neden yaptığını ise kamuoyunun da bildiğini hatırlatarak, hükümetin kendisini kurtarma yönelik bir hamle olduğunu söyledi. Söz konusu düzenlemelerin bazı kişileri, iktidarı kurtarma paketleri olmaması gerektiğini anlatan Beştaş, demokratik kamuoyunun ve Kürt halkının taleplerini içeren ve demokratikleşmeyi esas alan bir düzenlemenin ülkenin ihtiyacı olduğunu kaydetti.


‘AKP’NİN PAKETİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’I KORUMAYA YÖNELİK’

Sultan ÖZER
Ankara


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Özel yetkili mahkemeler kalkacak” açıklamasının hemen ardından çalışma hızlandırılarak, 5. “demokrasi paketi” hazırlandı. Henüz Meclise gönderilmeyen ancak içeriği belli olan paketi değerlendiren muhalefet milletvekilleri ise “Dolambaçlı yollardan eski yapının sürdürülmesi”, “Tüm çabaların Başbakan ve yakın çevresini korumaya yönelik” olduğu görüşünde.

Adına “5. Demokrasi Paketi” adı verilen 15 maddelik yeni paketin, Meclis Anayasa Komisyonunda bekleyen “4. Demokrasi Paketi” ile birleştirilerek görüşülmesi hedefleniyor. Pakette Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesinde düzenlenen özel yetkili mahkemeler ve savcıların imtiyazları kaldırılıyor. Paketin önümüzdeki hafta Meclise gönderilerek, öncelikli görüşülmesi hedeflenirken, pakete hukukçu milletvekillerinden eleştiriler de var.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, paketin içeriğini incelemek gerektiğini, ancak getirilmek istenen düzenleme ile suç kalıbına yönelik anlayışın durduğunu söyledi. AKP’nin yargıyı HSYK ile tamamen özel yetkili hale getirmek istediğini, bunun çalışmalarının yapıldığını kaydeden Kart, “17 Aralık’tan sonra yargı özel yetkilileştirildi. Tüm çalışmalar, bütün amaç Başbakan ve yakın çevresinin korunmasına yönelik. Yani yargıda hükümet eliyle bir tiyatro oynanıyor” diye konuştu.

‘TMK TÜMÜYLE KALDIRILMALI’

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) tümüyle kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) zaten kaldırıldığını, sadece TMK 10. maddede geçici bir düzenleme olduğunu belirten Kaplan, “TMK’nin 10. maddesi değil, tümü kaldırılmalı. Zaten TCK’de tümü yer aldı” dedi. Bakanlar Kurulunun bir maddelik tasarı ile TMK’yi tümüyle kaldırmasının zor olmadığını vurgulayan Kaplan, yapılanın ise “Dolambaçlı yollardan eski yapıyı korumaya yönelik olduğunu” söyledi. Kaplan her ilde zaten ağır ceza mahkemelerinin olduğunu, görevi bu mahkemelerin yapabileceğini, o nedenle özel yetkili mahkemelere, özel yetkili savcılara gerek olmadığını dile getirdi.


BAŞBAKANIN ÖNERİLERİNDE  NELER VAR?

Başbakan Erdoğan, İran dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamalarda, ÖYM’lerden sonraki yargıda gerçekleştirmek istediklerini anlattı. Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) maddelerin Türk Ceza Kanunu’na (TCK) aktarılacağını söyleyen Erdoğan, bu mahkemelerdeki terör davaları da dahil bütün davaların ağır ceza mahkemelerine devredileceğini kaydetti. Erdoğan, dinleme konusunda bu mahkemelerin oybirliği ile karar alması gerekeceğini, savcıların da adli kolluktan sorumlu vali yardımcılarına bilgi vermeden tek bir polis görevlendiremeyeceğini de söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Atılan işçiye sendika değil işçiler sahip çıktı

SONRAKİ HABER

\'AKP gelip de 2-B’lilerden oy istemesin\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...