13 Ocak 2014 10:34

Gök: Uludere Komisyonu’na ses kaydı gelmedi

Baransu’nun 'İstihbaratı MİT'in verdiğine ilişkin ses kaydı var. Muhalefet partileri açıklamalı' iddiasını Uludere Alt Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Levent Gök'e sorduk. Gök, 'Eğer kastedilen komisyona bir ses kaydı getirildiğiyse, böyle bir ses kaydı bize getirilmedi' dedi.

Gök: Uludere Komisyonu’na ses kaydı gelmedi
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, Roboskî Katliamı’nda istihbaratın MİT’ten geldiğine dair iddiaları yineledi. ‘Uludere, raporlar ve ses kaydı’ başlıklı yazısında 2 belge de açıklayan Baransu, bir de ses kaydı bulunduğunu öne sürerek, “Ses kaydı ve ‘kurulun’ kararını ise muhalefet partileri (CHP-BDP) açıklamalı” dedi. Baransu’nun yazısı üzerine konuştuğumuz Uludere Alt Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Levent Gök, “Eğer kastedilen komisyona bir ses kaydı getirildiğiyse, böyle bir ses kaydı bize getirilmedi. Ancak katliamda MİT’in verdiği istihbaratların etkili olduğunu biz zaten daha önce söyledik. Bu şaşırtıcı değil” dedi.

BARANSU’NUN İDDİALARI

Baransu yazısında, 27 Kasım 2011 tarihli olduğunu belirttiği belgeye ilişkin “27.11.2011 tarihinden MİT tarafından gönderilen yazıya göre, 26.11.2011 tarihinde oldukça güvenilir bir haber elemanından Irak’ta alınan istihbarata göre ENLEM 33,3157 ve BOYLAM 44.3922 koordinatlarından Şırnak Uludere Ortasuya mücavir Irak alanında Türkiye’ye aktarılması planlanan bir Kongra-Gel (PKK) grubunun beklediği bildirildi. MİT tarafından yazılan birinci yazıda PKK’lı grubun Uludere kırsalından Türkiye’ye geçiş yapacağı bilgisi iletilmişti. Bu tarihte bir geçiş meydana gelmediği için hava harekâtı düzenlenmedi” diyor. İkinci belge ise 21 Aralık 2011 tarihli. Bu belgeye göre MİT, yeni bir istihbarat bilgisini Genelkurmay ve Emniyet’e bildirdi. Buna göre; Fehman Hüseyin, PKK’li grupla hudut hattında Şırnak Uludere’ye yakın bir alanda Düğün Dağı’nda konuşlanmış, telsiz görüşmesi yapmıştı ve kısa süre içerisinde (22 Aralık-30 Aralık tarihleri arasında) eylem yapacaktı. Baransu’ya göre “Aynı evrakta ayrıca bu bölgede faaliyet gösteren Topal Bedran-Bedirhan kod isimli Sait Tanıt’ın da askeri birlikler ve üs noktaları hakkında bilgi topladığı bilgisi MİT tarafından paylaşılmıştı. MİT bu bilgilerini Irak’ta faaliyet gösteren bir elemanına dayandırmıştı.”
Baransu, “Bombalamanın yapıldığı gün, Uludere’de 34 Roboski köylüsünün sınırdan geçtiği sırada ise üst düzey bir MİT görevlisi TSK’yı bizzat aradı. Fehman Hüseyin’in hudut hattını geçmekte olduğunu telefonla askere bildirdi. MİT’ten gelen iki resmî istihbarat raporu ve telefon üzerine F-16’lar havalanıp, köylüleri bombaladı” diyor. Yazısında bir de ses kaydı olduğundan söz eden Baransu, “Ses kaydı ve ‘kurulun’ kararını ise muhalefet partileri (CHP-BDP) açıklamalı” diyor.

KATLİAMDA MİT’İN İMZASI OLDUĞU BİLİNİYOR

Katliamın ardından Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu’nun üyesi CHP Milletvekili Levent Gök’e Baransu’nun sözünüğ ettiği ses kaydının Uludere Komisyonu’na gelip gelmediğini sorduk. Gazetemize konuşan Gök, komisyona böyle bir ses kaydı gelmediğini belirterek, “Bize bir ses kaydı gelmedi. Ancak en başından beri bu katliamda MİT’in verdiği istihbaratların etkili olduğunu söyledik. Hazırladığımız raporda da bunu ifade ettik” dedi. MİT’in yazılı ve sözlü raporlarının bombalama kararında etkili olduğunu bildiklerini ve bunu sürekli ifade ettiklerini bu bakımdan Baransu’nun yazdıklarının şaşırtıcı olmadığını dile getiren Gök, “MİT her ne kadar kendini bu işin dışında göstermeye çalışsa da bu işin altında MİT’in imzası var. Bunu biliyoruz” dedi. Gök, askeri savcılığın takipsizlik kararına rağmen bu katliamın üzerinin kapatılmaması için mücadele etmeye devam edeceklerini de ekledi.

BARANSU'NUN YAYIMLADIĞI BELGELER

ÖNCEKİ HABER

\'KCK\' Basın Davası\'nda duruşma yarına ertelendi

SONRAKİ HABER

Türkiye\'de ilk kez \' Karakurt\' görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...