Hükümet yargının gücünü sınırlıyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) değişikliği, “yolsuzluk ve rüşvet” skandalı dünya basınında da ayrıntılarıyla takip ediliyor. Amerika’nın Sesi, Türkiye gündemindeki Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını sil baştan değiştiren yasa teklifine ilişkin, “HSYK, kendi güçlerini sınırlayacak yasa değişikliğini sert bir biçimde eleştirirken, yolsuzluk soruşturması ertesinde teklif edilen değişiklikler hem Türkiye’de, hem de uluslararası kamuoyunda endişe yaratıyor” ifadelerini kullandı.
ABD kongresince finansa edilen Amerika’nın Sesi’nin “Hükümet Yargının Gücünü Sınırlamaya Çalışıyor” başlıklı haberinde öncelikle, HSYK’nın, hükümetin çalışmalarını sert bir dille eleştirdiği ve değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu açıkladığı anımsatıldı.
Haberde, “Yasa değişikliği teklifi hükümetin kurmaylarının şüpheli duruma düştüğü yolsuzluk skandalıyla boğuşurken geldi. Başbakan Erdoğan ise soruşturmanın uluslararası bir komplo olduğunu iddia ediyor” ifadeleri kullanıldı.
NYT: TÜRK LİDERLERİ KONTROLÜNÜ KAYBEDİYOR
Ney York Times gazetesi, yolsuzluk skandalı sırasında Hükümetin medyaya yönelik “sert taktiklerin hiç biri, sızmalar dalgasını durdurmadı” derken bu durumun birçok Türkü “şoke ettiği”ni yazdı. New York Times, Hükümetin yolsuzluk soruşturması ile ilgili polisleri görevlerden alırken medyanın “peşine de düştüğü”nü, medyanın emniyete girmesini yasakladığını, hükümeti eleştiren gazetecilerin Başbakan Erdoğan’ın yurt dışı ziyaretlerine katılmalarını önlediğini de yazdı. Yolsuzluk soruşturmasının ortaya çıkmasının ardından Hükümet karşıtı tutum alan bazı tanınmış gazetecilerin başlarına gelenlere de dikkat çeken gazete “Sızmalar dalgası Sayın Erdoğan’ın kontrolünün ötesinde görünse bile hükümet, yolsuzluk soruşturmaları meselesini agresif biçimde haberleştiren gazetecilerin hayatını zorlaştırmak için elinden geleni yapıyor” diye yazdı.
BARKEY: WASHİNGTON ‘YETER’ DİYEBİLİR
ABD’deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye’de yaşanan krizden “dış güçlerin” sorumlu tutulmasına devam edilmesi halinde Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşebileceği, Washington’un bir noktada “artık yeter” diyebileceği söyledi. Henri Barkey, Türk demokrasisi için “iki adım ileri, iki adım geri” nitelemesi de yaptı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et