06 Ocak 2014 17:02

Birbirimize sahip çıkarak sararız yaralarımızı

Birbirimize sahip çıkarak sararız yaralarımızı
Paylaş

Van depreminin üzerinden tam iki yıl geçti. Bu kadar zaman geçmesine rağmen insanlar hâlâ evsiz. Kış da iyice bastırınca haliyle Van halkı gündemimize giriyor.

Bir kadın arkadaşımın evindeydik. Çay demleyip sobanın yanında oturduk, tam sohbete başlayacakken kar yağışlarının haberine takıldı gözümüz.

“Hemen her yere kar yağmış, yollar kapanmış” falan derken Van’a kar yağdığının bile haberini vermediler; çünkü Vanlı depremzedeler açlık grevindeydi. Arkadaşım çok öfkelendi, “böyle ayrımcılık olmaz” diye kanal değiştirdi. Hayat Televizyonu’nda öğlen haberleri vardı ve Van haberini veriyordu. Yalın ayaklarıyla karın üzerinde burnunu çeken çocukların görüntülerini, “Su yok, elektrik yok çocuklarımız soğuktan hastalanıyor, kimse bize yardım etmiyor. Biz insan değil miyiz? Devlet niye bize el uzatmıyor? Niye bize karşı zorba?​” diyen kadınların bakışlarındaki öfkeyi ve direnci izlerken, “dernek olarak dayanışma başlatalım, hem Van halkının seslerini duyurmak için başlattığı mücadeleye, hem de oradaki yaraları sarmaya biraz da olsa katkımız olsun” dedik. Tam o sırada dernek yönetiminde bir kadın arkadaşımız aradı. Sesi biraz hüzünlü. O da aynı haberi izlemiş, “yardım başlatsak nasıl olur?​” dedi.
Böylelikle Esenyalı Kadın Dayanıpşma Derneği olarak yardım kampanyasını başlattık. Sadece giymedikleri giysileri değil, henüz yeni aldığı ayakkabıyı, montu üzerinden çıkarıp “Vanlı kardeşlerim giysin” diye gönderen tekstil işçisi ile kendi fabrikasında nefes bile almadan çalışan seramik işçisi kadın arkadaşımızın fabrikasında çocuk bezi, kadın pedi, çocuk montu toplaması, dayanışmanın en önemli örneklerindendi.
Bizim başlattığımız dayanışmayı haber alan Bingöl Cunanlar Derneği’nden kadınlar da “bu dayanışmayı ortaklaştıralım” dedi. Bunun üzerine diğer yöre derneklerini de çağırdığımız ortak bir toplantı gerçekleştirdik. Dayanışmayı hem ortaklaştırdık hem de büyüttük. Nerdeyse Tuzla’nın her yerine gittik ve insanların dikkatini Van halkına çevirdik. Cunanlılar Derneği’ndeki kadın arkadaşlarımız can başla çalıştı. Emekçilerden yardım talep ederken aynı zamanda Van halkının neden ayrımcılığa uğradığını ve bu ayrımcılığın karşısında Van halkının başta kadınlar olmak üzere, verdikleri mücadeleyi de anlattık. “Bu dayanışma, bu halkı ayrımcılığa maruz bırakan hükümete bir ders vermenin de vesilesi olsun” dedik. Biz birbirimize sahip çıkarak kendi yaralarımızı sararız, ekmeğimizi de paylaşırız.
Dayanışmayı bugün Van için yaptık, yarın başka bir soruna karşı yine dayanışmaya devam edeceğiz.

Adile Doğan- Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı

ÖNCEKİ HABER

Tek koşul el ele vermek

SONRAKİ HABER

Belediyeciliği büyütülmüş ev idaresi gibi düşünmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...