02 Ocak 2014 16:31

Kızlı-erkekli ölüm

Bizlere "Kızlı erkekli aynı evde kalıyorlar, gerekeni yaparız." diyerek büyük bir korku salanlar bugün yolsuzluğa, rüşvete, usulsüzlüğe kısacası pisliğe batmış çocuklarını kurtarmaya çalışıyorlar

Kızlı-erkekli ölüm
Paylaş

Fatoş AKDERE
Trakya Üniversitesi
Edirne


Acaba buraya gelirler mi? Gece devriyesi gezen polislerin kırmızı mavi ışıkları cama çarpıyor. Yok canım Edirne burası burada pek olmaz öyle şeyler. Olsun biz şu çayı bitirip kalkalım yine de.

-Aslı, sen benden biraz ayrı yürü. Şimdi okula giriyoruz. Yan yana gözükmeyelim. Önce sen gir binadan, ben apartmandakilere gözükmeden girmeye çalışırım.

-O ne? Polis mi var kapının önünde? Niye gelmiş ki, bizim kapıyı da çalarlar mı? Gerçi evde erkek yok ama…

Kızlı erkekli aynı evde kalma söylemlerinin üzerinden biraz zaman geçti. Ancak acısı şimdi çıkmaya başlıyor. Bir Başbakan, "Bu bizim muhafazakâr yapımıza ters. Kızlı erkeli aynı evde… Rahatsız olursanız şikâyet edin, biz gerekeni yaparız." diyor.

Sonra bir not buluyor genç bir kadın. Yönetici tarafından adeta taciz ediliyor. Belki önceden erkek ve kız öğrencilerin aynı evde kalmasından bile rahatsız olmayan karşı komşu emekli Necdet amca, bu açıklamalardan sonra sesli sesli 'cıklıyor'. Yolda gördüğünde bakıyor, uzun uzun taciz ediyor.

Kısa bir süre sonra ev sahipleri arıyor. Onlar da karşı tabi. "Olmaz benim başımı belaya sokmayın." diyor. Öğrenciye ev vermekten rahatsız olmayan Leyla teyze ise, kiralık evinin camına 'aileye kiralık' yazıyor.

Trakya Üniversitesi'nde öğrencisi Hasan, kız arkadaşının evine gidiyor, yemek yiyorlar, gürültü oluyor biraz. Malum gençlik… Sonra, kimdir bilinmez, biri şikayet ediyor onları. Ardından polis geliyor eve, Hasan korkuyor. Hem kendi başının hem de arkadaşının başının belaya girmesini istemiyor. Önce bir odaya saklanıyor, sonra 4. Kattaki balkondan bir alt kata geçmek istiyor. Bu sırada ayağı kayıyor Hasan'ın. Hastaneye kaldırılı-yor ve 10 gün sonra hayatını kaybediyor Hasan.

Hasan neden öldü? Onu kim öldürdü? Hasan'ı korkutan, balkondan kaçacak kadar korkutan ve o heyecanla yere düşüp ölmesine sebep olan şey ne?

Bizlere "Kızlı erkekli aynı evde kalıyorlar, gerekeni yaparız." diyerek büyük bir korku salanlar bugün yolsuzluğa, rüşvete, usulsüzlüğe kısacası pisliğe batmış çocuklarını kurtarmaya çalışıyorlar.

Söylenen sözler, yapılan açıklamalar, uygulanan politikalar… Gençlik kıskaca alınmak isteniyor, gençlik korksun isteniyor, gençlik 'Ayaz' olsun yoksulluktan donsun isteniyor.


ANALAR EVLATLARININ KATİLLERİNİ ARIYOR

BU ülkede öldürülen evlatlar var. Bu ülkede analar kayıp oğullarının tek bir kemik parçasını arıyorlar yıllardır. Bize göre her cumartesi, onlara hep cumartesi… Oğlunun katilini istiyordu bir anne, son nefesine kadar. Mehmet'in annesi. Ve yine istiyor o katilleri; Ali'nin, Abdullah'ın, Ethem'in, Ahmet'in Medeni'nin artık Hasan'ın da annesi..

Birileri var; kızlı erkekli diyor, aynı ev diyor, kalıyorlar diyor,
Birileri var; öğrenci birileri ev bulamıyor, 
Birileri var; kadın birileri yönetici tacizlerine uğruyor, tehdit alıyor,
Birileri var; Hasan gibi, birileri bir şeyler söylediği için, korkuyor, birileri ölüyor!

ÖNCEKİ HABER

Adana'da liseliler 'Oksijen' üretiyor

SONRAKİ HABER

Roboskî'yle vicdan muhasebesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...