12 Aralık 2013 20:21

Kayserili kadınlardan mektup var!

Merhaba sevgili kız kardeşimiz,Bu mektubu sana, bizi çok heyecanlandıran hatta içimizi içimize sığdırmayan bir haberi paylaşmak için yazıyoruz. Bazılarımızla gecekondu evlerimizin küçücük odalarında tüm olanaksızlıklara rağmen tiyatro yaptık.

Kayserili kadınlardan mektup var!
Paylaş

Merhaba sevgili kız kardeşimiz,
Bu mektubu sana, bizi çok heyecanlandıran hatta içimizi içimize sığdırmayan bir haberi paylaşmak için yazıyoruz.  
Bazılarımızla gecekondu evlerimizin küçücük odalarında tüm olanaksızlıklara rağmen tiyatro yaptık. Bazılarımızla apartman dairelerinde kısılan sesimizi tüm gücümüzle duyurmak için türküler şarkılar söyledik. Yoksulluğun bizim suçumuz olmadığını, aşımızı pişirmekte, çocuklarımıza harçlık vermekte zorlandığımızı, çözüm istediğimizi belirtmek için tencere ve tavalarımızda mahallelerimizde yürüdük. Her gün şiddet ve tacize, tecavüze uğramak istemediğimiz için, yetkililerin kadına yönelik şiddeti önlemesi için taleplerimizi sıraladık ve imzalar topladık, birlikte tartıştık. Muğla’nın Fethiye ilçesinde tecavüze uğrayan bir kızkardeşimizin türlü zorluklarla açtığı davada onu yalnız bırakmamak için ta buradan oraya sesimizi ulaştırdık, karar duruşması öncesi dayanışma duygularımızı iletmek için parklarda bir araya geldik, “yalnız değilsin” dedik.
Çünkü biz, tanışıklığımızdan, dert ortaklığımızdan, birlikte cevap arayışımızın heyecanından çok şey öğrendik. Ve bu heyecanı şimdi başka kadınlarla da paylaşmak istiyoruz.
Evet, bazılarınızla henüz tanışmıyoruz. Aslında tanışmak için çok yakınız.
Aynı binalarda oturuyoruz, fakat çoğu zaman birbirimizin sorunundan bile habersiziz.
Birimiz veli, birimiz öğretmeniz, fakat çocuğumuzla ilgili bile konuşamıyoruz. Çünkü çok yoğun çalışıyoruz, öyle çok çalışıyoruz ki çocuklarımızın yüzünü zor görüyoruz.
Belki de senin fabrikada ürettiğin ürünleri, ne zor koşullarda ürettiğini bilmeden kullanıyoruz. Aynı işyerlerinde çalışıyor, kadın olarak aynı sorunları yaşıyor fakat bunu paylaşamıyoruz.
Biz seninle tanışmak için sabırsızlanıyoruz. Seninle ve başka pek çok kadınla buluşmak için gün sayıyoruz! Bu zamana kadar birlikte bunca işin altından heyecanla kalkan kadınlar olarak daha fazla şey yapabilmek için bir dayanışma derneği kuruyoruz!
Bu derneği kurmak için çok çabaladık, çok emek harcadık. Ama hep şunu söyledik; biz nasıl birbirimizden güç alıyor, hep dertten bahsetmek değil artık el birliğiyle çözümü üretmek istiyorsak, nasıl ki bir fırsat bulduğumuzda çok güzel işler yapabiliyorsak, pek çok kadın da aynı şeyi ister ve yapar!
Kendimizi çaresiz ve yalnız hissettiğimizde tutacak bir el olmak için yola çıkıyoruz.
Bugüne kadar “ elinin hamuru ile erkek işine karışma” diyenlere inat her işi en iyi şekilde yapabileceğimizi göstermek için yan yana geleceğiz. “Kadının saçı uzun aklı kısa” diyenlere aklımızın da her şeye yettiğini göstermek, bu ülkenin geleceği, çocuklarımızın geleceği ve kendi geleceğimizle ilgili tartışmak ve karar almak için birbirimizden güç alacağız.
Sana ihtiyacımız var, fikirlerine, önerilerine, maddi ve manevi katkılarına ihtiyacımız var, aklına ve duyarlılığına ihtiyacımız var.
Biliyoruz senin de bize ihtiyacın var.
Bir toplantıda bir kadın arkadaşımız “hepimiz kar tanesiyiz, bir araya geldiğimizde kartopu oluruz” demişti. Erimemek, daha da büyümek, dert bildiklerimizi yıkıp geçmek için yan yana gelelim!
Derneğimizin faaliyetlerini konuşacağımız, fikirlerimizi birleştireceğimiz buluşmamıza seni bekliyoruz.
Tanışmak üzere…

BİRLİKTE NELER YAPABİLİRİZ?
En çok neye ihtiyaç duyuyorsak birlikte karar vereceğiz. Rahat bir nefes alıp arkadaşlarımızla sohbet edebileceğimiz, uzmanlara danışabileceğimiz, sağlık-hukuk-eğitim-çocuk gelişimi- kültürel ve sosyal konularda destek alabileceğimiz, kendimizi ve çocuklarımızı geliştirebileceğimiz bir mekan yaratmak istiyoruz.
Kimi zaman birlikte şarkı söyleyelim, kimi zaman resim yapalım istiyoruz. İçimizde sakladığımız yeteneklerimizi açığa çıkaralım, haklarımızı öğrenelim, birbirimizin eksiğini giderelim istiyoruz.
Bunlar için kimi zaman dernek binamızda buluşacağız, çayımızı kahvemizi içeceğiz, kendimiz için bir rahat nefes alırken çocuklarımızı da geliştireceğiz. Kimi zaman da birbirimizin evlerine misafir olacağız.
Yeter mi? Yetmez elbet. Kimbilir senin ne güzel önerilerin vardır! Önerilerini, aklını, duygunu ve heyecanını al da gel, neyi nasıl hal yoluna sokarız, birlikte konuşalım…
15 Aralık Pazar günü saat 13.30’da İnşaat Mühendisleri Odası’nda buluşuyoruz.
İletişim için 0507 754 34 36

BİRLİKTE GÜÇLENELİM

Kadının birey olarak toplumdaki gücüne olan inancımız, ülkemizde kadın erkek eşitliği anlayışını yaymak için çaba göstermeye gönüllü ruhumuz ve tüm hedeflerimizi gerçeğe dönüştürme gücümüzle “Kayseri Kadın Dayanışma Derneği”ni kuruyoruz. Her gün ortalama beş kadının öldürüldüğü ülkemizde, kadınların neredeyse yarısı hakaret, aşağılama gibi psikolojik şiddete maruz kalmakta ve kadınlar, sevgilileri, eşleri, eski eşleri tarafından şiddete uğramakta ve katledilmekteler. Kadının üreterek,  varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol alması, kız çocuklarının eğitimi önündeki engellerin kaldırılması, mesleki eğitim ve iş gücüne katılımının arttırılması, ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel anlamda ve yaşamın her alanında etkin ve özgürce yer alması ve güçlenmesi için tüm kadınları buluşturacak önemli bir adım atıyoruz.
Sibel Dağdelen- Avukat

UMUT VERİYOR, UMUT ALIYORUZ

Bu dernek kendini ifade edebileceği bir alan bulamayan biz üniversiteli kadınlar için de sesimize ses, gücümüze güç kattığımız yer olacak. Sorunlarımızı, dert ve sıkıntılarımızı konuştuğumuz, birlikte çözüm yolları ürettiğimiz, çeşitli faaliyetler düzenleyip sınav stresini üzerimizden attığımız yer olacak. Şiddete uğrayan bir kadın gördüğümüzde, yurdundan veya evinden okula gitmek için çıkan kadın arkadaşımızın tacize uğradığını öğrendiğimizde tepkisiz kalmayacağız artık.  Kadın Dayanışma Derneği artık sessiz kalmayacağımızı, bir araya geldiğimizi ve daha güçlü olduğumuzu göstermek için bizleri bir arada tutan evimiz olacak. Üniversiteli kadınlara bir mektup yazdık biz de, kantinde, amfide, yurtta, sokakta dağıtıyoruz. Kadınların yüzünde bir gülümsemeyle karşılanıyor mektubumuz. Umut veriyor, umut alıyoruz. Derneğin ilk toplantısına bu umudu yüklenip geleceğiz biz de.
Sinem Yıldırım- Üniversite Öğrencisi

ARTIK NEFES ALACAĞIZ
Böyle bir derneğe çok ihtiyaç vardı, kadınlara her konuda bir nefes olacağını düşünüyorum. Canımız sıkıldığında, ihtiyaç duyduğumuzda ya da danışacağımız bir konu
olduğunda gidebileceğimiz bir yer olacağını bilmek beni heyecanlandırıyor.  Bütün yaşantımız ev içerisinde geçiyor. Dernek bizim evden çıkmamıza sebep olacak. Bu derneğin, bütün kadınların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacağını ve birbirlerinden güç almalarına yardımcı olacağını düşünüyorum. Birbirimizin dertlerini dinledikçe hem dertlerimize ortak bulabileceğimizi hem de herkesin yaşadıklarından dersler çıkarabileceğimizi umuyorum.
Nermin Gündüz- Ev Kadını
 

ÖNCEKİ HABER

“Dünyanın, emeğin ve aşkın yarısı biziz”

SONRAKİ HABER

Kutsal ailenin vazgeçilmez neferleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa