07 Ekim 2013 14:38

Leroy Merlin grevi dayanışmayla ısındı

Türkiye’nin ilk AVM grevi olma özelliğini taşıyan Leroy Merlin grevi dayanışmayla güç kazanıyor.

Leroy Merlin grevi dayanışmayla ısındı
Paylaş

Türkiye’nin ilk AVM grevi olma özelliğini taşıyan Leroy Merlin grevi dayanışmayla güç kazanıyor. Dün mağaza önünde düzenlenen şenlikte işçiler Ankara’nın ayazına rağmen, hem ailelerinin hem de kendilerine güç katmaya gelen işçilerin, öğrencilerin, kadınların desteğiyle ısındı.

Şenliğe işçilerin ailelerinin yanı sıra, Genel-İş üyesi Belde AŞ işçileri, Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube, Emek Partisi (EMEP), BDP, CHP, TKP üyeleri ile Türk-İş’e bağlı TÜMTİS Ankara Şubesi de destek verdi. Mağazanın bulunduğu AVM içinde “duran adam” eylemi yapan işçiler, ardından AVM önüne çıktı. Burada davul ve zurnalar eşliğinde grev halayları çeken işçiler, soğuğa aldırmadan forum yaptı.

Forumda ilk söz alan Sosyal-İş Ankara Şube Başkanı Murat Bozbeyoğlu, alışveriş merkezleri çoğalırken beraberinde işçilerin sorunlarının da çoğaldığını belirtti. Leroy Merlin işçilerinin direnişinin diğer AVM çalışanlarına da örnek olduğunu dile getiren Bozbeyoğlu, “AVM çalışanları sendikayla, sendikalarıyla mücadeleyi kazanacaktır” dedi.

DAYANIŞMA BÜYÜYOR

Forumda söz alan Emek Partisi Mamak İlçe Başkanı Ahmet Demirel, “Mamak halkı TEKEL işçilerini de ağırlamıştı, bu halk yoksul olmasına rağmen ekmeğini paylaşmayı bilir. Mücadelenizin yaygınlaşması ve başarıya ulaşması için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Leroy Merlin mağazasına girip alışveriş yapan BDP’liler ise kasaya geldiklerinde aldıkları ürünlerin barkotunu okuttu. Ardından grevi destekledikleri için ürünleri almaktan vazgeçtiklerini söyleyerek mağazayı protesto etti. BDP Mamak İlçe Örgütü Eş Başkanı Yıldız Bahçeci, “Burada sizinle dayanışmanın gururu ve onurunu yaşıyorum. Herkesi bu grev etrafında birliğe, kardeşliğe davet ediyoruz ve yanınızda olacağımızın sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

Eylemi görüntülemek isteyen Hayat TV Kameramanı Suat İnal’a mağaza müdürü ve güvenlik görevlileri müdahale etti. “Çekemezsin, yasak” diyerek çekimi engellemek isteyen güvenlikler, çevredekilerin tepki göstermesi üzerine mağazaya geri döndü.


İŞÇİLER GREV ŞARKISI YAZDI

İşçiler Gezi direnişinin meşhur “Sık bakalım” şarkısını da yeniden uyarladılar ve diğer AVM çalışanlarını greve destek vermeye şu sözlerle çağırdılar: “Çık bakalım, çık bakalım Dışarıya çık bakalım. Formanı çıkar, Korkunu bırak Hakkını al bakalım” (Ankara/EVRENSEL)     


GREV BURSA'DA DA SÜRÜYOR

Sosyal-İş Sendikasının çağrısıyla Bursa mağazası önünde yapılan basın açıklamasına siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdi.

Emek Partisi Bursa İl Örgütü tarafından ‘Leroy Merlin işçileri yalnız değildir’ pankartı ile işyeri önüne yapılan yürüyüş işçiler tarafından coşkuyla karşılandı. İşyeri önünde Sosyal-İş İstanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan, “AVM’ler içindeki ilk grev, yapı marketlerindeki ilk grev” demiştik. Bugün burada bir ilke daha imza atıyoruz. Olağan koşullarda insanların sadece tüketmek için gittikleri alışveriş merkezlerinin önünde dayanışmayı birlikte üretmek, birlikte çoğaltmak için bir aradayız. Greve başladığımızdan bu yana ilk kez alışveriş merkezleri işçilerin sloganları ile inledi. Grevdeki arkadaşlarımız, örnek bir sendikal disiplinle grevi hep birlikte ördü. Yeri geldi, soğuğa karşı halaylarla ısındı; yeri geldi “duran işçi” eylemi yaparak greve dikkat çekti.

Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk ise bir Fransız sermayesi olan Leroy Merlin’in uluslararası bir kuruluş olmasına rağmen bu dayatmalarda ısrar etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ebetürk “Biz sendika olarak sürecin başından beri mantıklı talepler ile işverenin karşısına çıktık ancak onlar gayrıciddi önerileri ile greve gitmeyi kaçınılmaz hale getirdiler” dedi. Ebetürk, gelinen aşamaya işçilerle birlikte geldiklerini ve işçilerle birlikte sözleşmeyi imzalamayacaklarını söyledi. Grevdeki işçilerle dayanışmaya gelen siyasi partilere ve demokratik kitle örgütlerine de teşekkür eden Ebetürk, dayanışmanın devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Demirtaş bırakıyor\' iddiası yalanlandı

SONRAKİ HABER

‘Tacizi kanıtlayabilir misin’ protestosu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...