28 Eylül 2013 18:25

Evet, canınız çok acıyacak

Devrim Koçlan

Sivri uçlu iğneyle saniyede yaklaşık 150 kere derinizin altına işlenen boya sayesinde, bir masal kahramanının, felsefi anlamı olan bir sözün, yakarışın, isyanın, artık vücudunuzun ayrılmaz bir parçası olmasına çok az kalmıştır; acıya dayanın... Kendinizi makinenin dayanılmaz gürültüsüne ve uzun araştırmalar sonucu seçtiğiniz yetenekli dövmecinize ve steril âlet edevata teslim edin, bir süre sonra acıya ve ritme alışacaksınız. Sizi bekleyen yeni görünüşünüzün hayali acıyı bal, gürültüyü müzik haline dönüştürmüştür çoktan.

İnsanoğlunun kendini ifade etme biçimi olarak dövme sanatı milattan öncelere dayanır. Yapılan araştırmalar ilk çağlarda kamış ve yaprak boyalarıyla dövme yapıldığını ortaya çıkarmış; Mısır mumyalarında hatta “Buz Adamı”nın vücudunda dövmelere rastlanılmıştır. O dönemlerde dövme hem statü belirleme hem de kötü ruhlardan hastalık ve büyüden korunmak için yapılır. Vücuda yapılan sembol dövmeler, yapılan kişinin karakter özelliklerine göre seçilir, o zamanın teknikleriyle vücuda işlenir, onun bir köle ya da efendi, avcı ya da asker, işçi ya da büyücü, olduğu buradan anlaşılır. İlkel topluluklarda dövme bir dizi dinsel tören eşliğinde aylar hatta yıllarca sürer.

Mısırlılar, Britonlar, Traklar, Galyalılar, Yunanlar, Romalılar, Polinezyalılar, Hunlar, Kazak ve Kırgızlar, Yeniçeriler, Cezayirliler, Osmanlı denizcileri Anadolulular... dövmeyi sosyal ve sınıfsal farklılıkları belirlemede kullandılar. Cesaret, kahramanlık, cinsel ve büyüsel motifler sıkça kullanıldı. Bu açıdan bakıldığında dövme geçmişten bugüne aktarılan bir kültür olduğu gibi, inanış ve yaşayışlara ilişkin fikirler sunmuştur.

Dövme derinin alt kısmına çeşitli yöntemlerle is, kül, kemik tozu, güherçile, çivit, çeşitli bitki özleri, kına, hayvan ödü, çini mürekkebi, safran gibi maddelerin kamış, şiş, iğne veya kesici maddeler aracılığıyla işlenerek yapılır. Yüzyıllardır süregelen dövme sanatı ülkemizde de popülerliğini koruyor ve insanların kendilerini ifade etmelerine yardımcı oluyor. Steril ortamlarda, işinin uzmanı sanatçılarla rengârenk dövmeler stüdyolarda insan vücudunun bir parçası olarak işleniyor. Bazen moda bazen bir tepkinin dışa vurumu olarak yansıyor insan vücuduna. Gezi direnişi sonrası ortaya çıkan tabloda ağaç, gaz maskesi, biber gazı kapsülü, kan grubu gibi yeni siyasal ve sosyal durumun dövmelerinin daha yaygınlaştığını görmek mümkün.

Bütün sanat dallarında olduğu gibi kültürel gelişmeleri, ülkede ki sosyal ve siyasal durumun seyrine göre ortaya çıkan figürleri heybesine katarak yoluna devam ediyor dövme sanatı.


NEREDE YAPTIRILIR?

BİR dövme sanatçısı tarafından steril malzemelerle profesyonel stüdyolarda yaptırabilirsiniz.

Profesyonel stüdyolarda yapılan dövmeler için enfeksiyon riski çok düşüktür. Çünkü profesyonel sanatçılar tek kullanımlık âletler kullanır ve makinelerini her kullanımdan sonra sterilize ederler. Steril olmayan mekânlarda enfeksiyon riski oldukça yüksektir. HIV, hepatit, uçuk, mantar tüberküloz gibi birçok hastalık, steril olmayan âletlerin kullanılması sonucu kişiden kişiye bulaşabilir.


DÖVME BAKIMI

BİRÇOK sanatçı ilk iki hafta sıcak su ve havuz suyu temasından kaçınılmasını önerir. Bunun nedeni mürekkebin solmasını ve enfeksiyon riskini önlemektir. Deride oluşacak kabuğun soyulmaması ve yeni dövmenin en az üç hafta boyunca güneş ışığından korunması gerekmektedir. Bepanthene, kakao yağı, yanık ve yara merhemleri dövmenin üzerine sürülebilir. Bu arada; dövme çıkar mı? Evet çıkar.

evrensel.net

Evrensel'i Takip Et