28 Ağustos 2013 19:14

Uysallaştırılmış aslan gibi!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın TL’nin korunmasına ilişkin “aslanlar gibi savunacağız” açıklaması eleştirilere konu oldu. Başçı konuşmasında dolar karşısında TL’yi koruyabileceklerini belirtirken “Bunu herkes biliyor. Merkez Bankası’na Ekim sonuna kadar süre verin. Biz TL’nin değerini aslanlar

Uysallaştırılmış  aslan gibi!
Paylaş

Başçı’nın açıklamalarındaki “Aslanlar gibi savunuruz”, “doların belini kırarız” gibi sözler; Fatih Terim’e atıftan güreş sporunun inceliklerine kadar sosyal medyada epeyce dikkat çekti. Ancak bununla da kalmadı; birçok eleştiri ve kaygıya neden oldu.

SİYASİ KAYGILAR

Eleştirilerin ilk hedefi; kuru düşürmek için döviz satışı dışında başka bir yöntemin kullanılmayacağı açıklaması oldu. Faizlerin sabit tutulması kararının “mantıklı değil”, hükümetin “siyasi” kaygılarıyla uyumlu olduğu ifade edildi. İkincisi ise, doları yıl sonunda 1.92’ye indirme hedefinin şu anki durumda gerçekçi olmadığı yönünde. Başçı’nın cari açık, dış borçlar vb. konularda fazla iyimser olduğu, gerçeklerden uzak durduğu kaydedildi.
ABD’de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinde, konuyla ilgili değerlendirmede; beklentilerin aksine Başçı’nın son ayların “en güvercince” açıklamalarından birini yaptığını ifade edildi. Gazete, ayrıca Başçı’nın ailesi ile yapacağı tatili ertelediğine dikkat çekerek “Belki iyi oldu çünkü yurt dışına seyahat etmek ona çok pahalıya mal olurdu” esprisini de yaptı.
Piyasaların Başçı’nın Salı günkü mülakatında lirayı korumak amacıyla Para Politika Kurulu’nun faizlerini artırmaya veya alışılmış olmayan politikasını normalize etmeye hazır olduğu yönündeki “şahince” bir mesaj vermesini beklediklerini belirten gazete şöyle devam etti: “Bunun yerine Başkan, son ayların en güvercince açıklamalarından birini yaparak liranın düzeyine konusunda ‘rahat’ olduğunu, Merkez’in liranın düşüşüyle mücadelede faizlerin yerine 40 milyar dolarlık rezervlerini kullanacağını vurguladı.” Wall Street Journal, diğer para birimleri gibi TL’nin de FED’e bağımlı olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

GERÇEKLERİ ANLATIN

Başçı’nın açıklamaları, özgüvenli ve kendinden emin olmasına rağmen daha konuşması sırasında gerçeklerle karşı karşıya geldi. Çünkü dövizdeki artış yeni rekorlarla sürdü. Ekonomist Güngör Uras, Başçı’nın açıklamalarını değerlendirirken, “Başkan cari açığın küçüldüğünü söylüyor ama, hazirandan itibaren açığı kapatacak sermaye hareketi  konusunda bilgi vermiyor. Küçülen cari açığı nasıl kapatacağız? Net sermaye hareketi başlamadıkça Merkez Bankası Başkanı’nın ‘Sözlü Müdahaleler’ ile döviz talebini dengelemesi nasıl mümkün olabilecek? En önemlisi Merkez Bankası Başkanı’nın hükümete verdiği mesaj. Eğer hükümete de yaptığı konuşmada verdiği mesajları veriyor ise ve de hükümet bu iyimser mesajlara inanıyor ise yandık demektir? Hükümetin Türk ekonomisine destek verecek ülkeleri gücendirmesine, Suriye’de müdahale riskine girmesine davetiye çıkarıyor demektir. Halka ne söyleyecekseniz söyleyiniz ama ne olur hükümete gerçekleri anlatınız” dedi. (HABER MERKEZİ)


ASH: TÜRKİYE NEGATİF AYRIŞACAK

Standart Bank Gelişen Piyasalar Analisti Tim Ash, son gelişmeler ve MB’nin açıklamalarıyla Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrışacağını söyledi. Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası’nı değerlendiren Ash, “Türk Lirası değer kaybediyor. Bunun temel nedenlerinden biri küresel sorunlar. Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin ciddi finansman ihtiyacı var. Bir diğer nedeni de dün Merkez Bankası Başkanı’ndan gelen yorumlar. Bu biraz sıradışı bir yorumdu. Birçok ekonomist faiz oranını yükseltme seçeneğini elinde tutması gerektiğine inanıyordu. Faizle ilgili değil de farklı enstrümanlardan bahsetmek piyasada baskı yarattı” dedi.
Türkiye’nin diğer gelişen ülkelere göre nasıl bir yol izleyeceği yönündeki soruyu da yanıtlayan Ash, “Korkarım Türkiye bu süreçte biraz negatif ayrışacak” dedi.


DOLARDAN YENİ REKOR

Dolar, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları ve Suriye kaygılarıyla 2.05’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvelerini gördü. Dün dolar/TL 2.0585, sepet bazında TL ise 2.4057 seviyesinde işlem gördü.

ÖNCEKİ HABER

Bal üreticileri destek bekliyor

SONRAKİ HABER

Festival çok güzel gelsenize

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...