27 Ağustos 2013 12:55

Ayçiçeğin boynu bükük kaldı!

Trakya’da yağlık ayçiçeği üreticisi köylüler kaygılı. Geçen sene tonu 1400 ile 1600 TL arasında alıcı bulan yağlık ayçiçeğine, bu yıl tüccarlar 900 ile 1000 TL arasında fiyat biçiyor. Ayçiçeği üreticileri, Trakya Birlik'in bu yıl belirleyeceği taban fiyatın, geçen yılın altına d

Ayçiçeğin boynu bükük kaldı!
Paylaş
İsmail Afacan

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da ayçiçeği üretimi yapan köylüler, tüccarların belirlediği fiyatların Trakya Birlik’ten bağımsız olmadığını söylüyor. Kuruluşunda üretici köylüler yer alsa da Trakya Birlik’in belirlediği taban fiyatları hükümet istekleri doğrultusunda şekilleniyor. Bu da bu senenin taban fiyatının geçen seneninkinin altında kalacağı kaygısını yaratıyor.

ÜRETİCİLER MAĞDUR

Her geçen yıl mazota, ilaca, gübreye, tohuma gelen zamlarla ayçiçeği üreticisinin yükü artıyor. Bu yılki yağlık ayçiçeği fiyatlarının 500-700 TL arasında düşüş yaşaması, köylünün üzerindeki yükü daha da ağırlaştırıyor. Topraklarını ipotekleyerek kredi çeken köylüler, ayçiçeğin zarar etmesi halinde borçlarını ödemek için topraklarını satmak zorunda kalıyor. Son on yılda hükümetin taban fiyat politikası Trakya’da birçok köylüyü mağdur etmiş. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de birçok tarlada “Sahibinden satılıktır” levhalarıyla karşılaşmak bölgede olağan bir durum haline gelmiş.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ İTHALAT

Yağlık ayçiçeğindeki düşüşün temel nedeni ise ithalat. Çünkü fiyatlar, yurt dışından ithal edilen ayçiçeği ücretleri üzerinden belirleniyor. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen fiyat düşüklüğünü, 675 dolardan ithal edilen ayçiçeklerine bağlıyor. “Hükümetin üreticiyi desteklemesi gerekir” diyen Şen, hükümetin ayçiçeği fiyatlarındaki keskin düşüşü önlemesi gerektiğini vurguladı. Ayçiçeği üreticilerinin geçen yılki fiyatları üzerinden bu yılki planlarını yaptığını dile getiren Şen, Trakya Birlik’in taban fiyatlarının 950 TL olarak belirlenmesi halinde köylüyü çok zor durumda bırakacağını ifade etti.


HAMİTABAT Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda Ayçiçeği Üreticisi Rüştü Tunçer, fiyat düşüklüğünün nedenini mizahi bir şekilde şöyle açıkladı: “Benim yüzümden düştü ayçiçeği fiyatı. Ben ne ekersem o para etmez. Uğursuz bir adamım. Bu ülkede neyin fiyatı düştü de ayçiçeğinin fiyatı düşüyor.”

Hükümetin tarımı bitirdiğini söyleyen Tunçer, “Allah rahmet eylesin. Allah hükümetimize zeval vermesin” diyerek taban fiyatındaki düşüşe tepki gösterdi.


DOLUDAN SONRA BİR DE TABAN FİYATLARI

Lüleburgaz’daki ayçiçeği üreticilerinin tek sıkıntısı taban fiyatlarının düşüklüğü değil. Bundan birkaç ay önce yaşanan dolu felaketi, 18 bin dekar araziyi telef etmiş. Ürünleri telef olan köylüler, umudunu ayçiçeğine bağlamış. Tüccarın belirlediği taban fiyatları ise köylünün beklentilerini suya düşürmüş.

Yine Ayvalı köyünden Ayçiçeği Üreticisi Burhan Cihan, fiyat düşüklüğüne tepkisini, “Bundan bir ay sonra Lüleburgaz’daki Zübeyde Hanım Parkı’ndaki çınarlara kendini asanlar olur” diyerek gösterdi. Kendisinin 30 dekar ayçiçeği olduğunu söyleyen Cihan, ayçiçeği taban fiyatının en kötü geçen yılki seviyede olması gerektiğini vurguladı.


ŞİRKETLERİN OYUNU

Her yıl üretici köylünün ürünlerini ucuza kapatmak isteyen büyük yağ şirketleri, hasat zamanı geldiğinde sıvı yağ fiyatlarını düşürüyor. Trakyalı köylüler bunun bilinçli yapıldığı düşüncesinde. Büyük yağ şirketlerinin yağ fiyatlarını düşürmesi Trakya Birlik ve tüccarların ürün pazarlığı sırasında elini güçlendirmesine yardımcı oluyor. Birçok köylü kışın sıvı yağ fiyatlarının tekrar arttığını söylüyor.  

Tüm Köy-Sen Lüleburgaz Şube Başkanı Veli Bütün, bu durumu şöyle açıklıyor: “Bir ay önce 5 kiloluk yağ 22 TL’den 17 TL’ye düştü. Ürün köylünün elinde kalmayınca yağ şirketleri, fiyatları tekrar arttıracak.” (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ana dilinde eğitim tartışılamaz!

SONRAKİ HABER

Ayçiçeğinde ithalat istilası önlenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...