Sendika üyeliğinde e-Devlet dönemi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Sendika Üyeliğinin Kazanılması ve Sona Ermesi İle Üyelik Aidatının Tahsili Hakkında Yönetmeliği, dünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Sendika üyeliğinin kazanılması, sona ermesi ve üyelik aidatının tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelik, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na dayanılarak hazırlandı.
7 KASIMDAN İTİBAREN GEÇERLİ
Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından 7 Kasım 2013’ten itibaren e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden 30 gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılacak. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet Kapısı üzerinden kabul edildiği tarih olacak. Üyelik başvurusu, yetkili organ tarafından 30 günlük süre içerisinde reddedilmediği takdirde 30. günün sonunda üyelik talebi kabul edilmiş sayılacak.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN
Sendika tüzüğünde belirlenen ve sendika üyeliğine kabul ve ret işlemlerinde yetkili olan organ, üyelik başvurusunu e-Devlet Kapısı üzerinden reddedebilecek. Ret kararı yetkili organ tarafından gerekçesi ile birlikte e-Devlet Kapısı’na kaydedilecek ve işçiye yazılı olarak tebliğ edilecek.
Mahkeme kararı ile kazanılan üyeliğin başlangıç tarihi, üyelik başvurusunun yetkili organ tarafından reddedildiği tarih olacak. Yetkili organ tarafından Bakanlığa bildirilen kişilere sendika adına e-Devlet Kapısı üzerinden işlem yapma yetkisi verilecek. Bu kişiler aynı usule göre değiştirilebilecek veya yetkileri kaldırılabilecek. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacak tüm işlemler, ilgili sendikanın Bakanlığa bildirileceği yetkili kullanıcı tarafından gerçekleştirilecek.
ÜYELİK VE TESCİL BİLGİLERİNİN PAYLAŞILMASI
Bakanlık, sendika üyeliği bilgilerini düzenli olarak en geç her ayın son gününe kadar güncelleyecek. İşçi sendikalarının kurulu bulunduğu iş kolundaki işyerlerinin tescil ve Bakanlık kayıtlarında bulunan üyelik bilgilerine, Bakanlıkça e-Devlet Kapısı üzerinden verilecek yetkilendirmeyle ulaşılacak.
AİDATLARIN YATIRILMASI
Üyelik ve dayanışma aidatları, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilerek ilgili sendikaya ödenecek. Genel kurul kararı ile aidatlarda değişiklik yapıldığı takdirde, en geç bir ay içinde sendika tarafından aidat miktarı işverene bildirilecek.
7 Kasım 2013 itibarıyla işçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet Kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşecek. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak.
ÜYELİKTEN ÇIKARMA
Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurul tarafından verilecek. 7 Kasım 2013 itibarıyla çıkarılma kararı, e-Devlet Kapısı üzerinden Bakanlığa bildirilecek ve üyelikten çıkarılana yazı ile tebliğ edilecek. Çıkarılma kararına karşı üye, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde mahkemeye itiraz edebilecek. Mahkeme iki ay içinde kesin olarak karar verecek. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam edecek. Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin işçi sendikası ile üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalacak.
Bakanlık, altı ay içinde kayıtlarında yer alan üye listelerini işçi sendikalarına gönderecek. Sendikalar, varsa itirazlarını bir ay içinde Bakanlığa bildirecek. Bakanlık, itirazları en geç bir ay içinde karara bağlayacak.
E-DEVLETİN GÖRÜNMEYEN SAKINCALARI
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, sendikaya üyelik ve istifada noter şartını kaldırdı, yerine e-Devlet Kapısı’nı getirdi. Ancak, e-Devlet üzerinden üyelik ve istifanın görünmeyen sakıncaları, noter şartını bile aratabilecek durumda:
*İşçiler yalnızca, işverenlerin SGK’ye yaptıkları bildirimlerde yer alan iş kolundaki sendikalara üye olabilecek. İşverenler, SGK’ye yaptıkları bildirimlerde iş kolunu farklı göstererek, işçilerin sendikalaşmasını engelleyebilecek.
*Türkiye’de özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan 3 milyon 739 bin işçi, SGK’ye kayıtlı olmadıkları için artık sendikalara üye olamayacak.
*Muvazaalı (hileli) biçimde çalıştırılan taşeron işçilerinin, asıl işverenin iş kolundaki sendikalara üye olması ve sendikal hak arama mücadelesine girişmesi engellenecek.
*İşverenler işçilerden e-Devlet şifrelerini toplayarak işçilerin sendikaya üye olup olmadığını denetleyebilecek. İşverenler, çeşitli yöntemlerle işçilerin izini sürebilecek. İşçileri daha kolay sendikadan istifa ettirebilecek. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et