04 Temmuz 2013 12:41

Eller toplumsal barış için kalktı

Abbasağa Parkı forumu İstanbul’un çeşitli ilçe ve parklarında devam eden forumların en canlı geçtiği yerlerden biri. Yaklaşık iki haftadır her akşam burada bir araya gelen Beşiktaş halkı sorunlarını, sorunların çözüm yollarını ve bir çok farklı konuyu tartışıyor.Her akşam yüzlerce kişinin katıldığı forumd

Eller toplumsal barış için kalktı
Paylaş
Metin Akarsu

Her akşam yüzlerce kişinin katıldığı forumda önceki akşam ise “toplumsal barış” başlığı altında çözüm süreci tartışıldı. Abbasağa forumu daha önce de Lice’de yaşanan saldırı sonrası bir eylem gerçekleştirmiş, binlerce kişi Beşiktaş Çarşı’da bulunan Kartal heykeline yürümüştü. Lice’de saldırıya uğrayan Kürt halkına dayanışma mesajı gönderilmiş ve yürüyüşün ardından gerçekleşen forum son günlerin en kalabalık forumu olmuştu.

‘TÜRK’E KÜRT’Ü YANLIŞ TANITTILAR’

Forumu oybirliği ile aldığı karar üzerine “toplumsal barışı” konuşmak için toplandı önceki akşam. Park yine genci ve yaşlısı ile yüzlerce kişi tarafından doldurmuş durumdaydı.

İlk sözü alan Diyarbakırlı bir genç, hayatının 13 yılını Diyarbakır’da diğer 13 yılını ise İstanbul’da geçirdiğini söyleyerek başladı konuşmasına. Barış için “Türk ile Kürdün birbirini anlaması” gerektiğini söyledi, “Türk’e tanıtılan Kürd”ün yanlış olduğunu belirtti.

Forum sırasında yapılan bazı konuşmalarda “emperyalizmin oyunu”, “emperyalistler bizi bölmeye çalışıyor” gibi söylemler destek bulmazken, bir gencin bu konuşmalara karşı söylediği “Söze emperyalizm diye başlayandan korkmak lazım. Bu dil bizi karalamaya çalışan Başbakan’ın faiz lobisi, dış güçler söylemiyle aynı. Biz Kürt halkının yanında olmalıyız” sözüne forumdaki büyük çoğunluk ellerini kaldırarak destek verdi. Hatta bu konuşma forumun alkış yasağını da delerek alkış aldı.

Kürt sorununun demokratik çözümü ve barış konusunda içinde “emperyalizm”, “ABD’nin desteklediği proje” benzeri ifadeler geçen her konuşma da aynı tepkiyi gördü.

Çok sayıda konuşmanın yapıldığı forumda göze çarpan en belirgin özellik, öncelikle gençlerin, iki halkın birbirini anlaması ve bir araya gelmesine dönük konuşmalarda heyecanla ellerini havaya kaldırarak desteklemesiydi. Bu son forum ile görülen o ki gençler, Gezi Parkı süreci ile başlayan birbirini anlama ve dinleme kültürü devam ettirmekte kararlı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir rivayete göre Gezi Parkı sonsuzmuş

SONRAKİ HABER

Polis, bize ‘Çorum’u Maraş’a çevireceğiz’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...