31.10.2026 17:38 / Güncelleme: 20:57

Avrupa’daki gençlik protestoları Almanya’ya ulaştı: 100 binden fazla genç insanca bir yaşam için sokağa çıktı

Almanya'da eğitim ve sosyal harcamalardaki kesintilere, hayat pahalılığına ve zorunlu askerliğin yeniden gündeme getirilmesine karşı gençler 34 kentte eylem yaptı.

Avrupa’daki gençlik protestoları Almanya’ya ulaştı: 100 binden fazla genç insanca bir yaşam için sokağa çıktı

Fotoğraf: Evrensel

Köln – Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere son haftalarda pek çok ülkede insanca bir yaşam talebiyle başlayan eylemler, bugün Almanya’da devam etti. “Gen Z regelt” (Z kuşağı düzeltiyor) adlı inisiyatifin çağrısıyla 34 kentte düzenlenen eylemlere on binlerce genç ve yetişkin katıldı. En büyük eylem, 30 bin kişinin katılımıyla Hamburg’da gerçekleşti.

Savaşa, silahlanmaya, zorunlu askerliğe ve ırkçılığa karşı sloganların atıldığı, pankartların taşındığı gösterilerde hükümet partilerine açık bir mesaj verildi. Gençliğin rahatsızlık duyduğu konularda acil iyileştirmeler yapılması istendi.

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

Hamburg’daki mitingde DİDF Jugend adına yapılan konuşmada, şu ifadelere yer verildi: "Bir yandan çalışmak zorunda kalıp diğer yandan yoksul şekilde üniversite okumak istemiyoruz. Ebeveynlerin gelirinden bağımsız bir burs istiyoruz! Savaşa ve silahlanmaya değil, eğitime ve sağlığa bütçe ayrılmasını istiyoruz." Hamburg’daki eylemin sonlanmasının ardından bazı gruplar tarafından olaylar çıkarıldı.

Aynı saatlerde Köln’de düzenlenen eyleme yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Daha önce Heumarkt alanında yapılması planlanan miting, son anda Konrad-Adenauer-Ufer’e kaydırıldı. Konuşmaların ardından yürümek isteyen gençlere polis çeşitli bahaneler üreterek izin vermedi; göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

Essen’deki eylem ise yoğun polis ablukası altında gerçekleştirildi. Buna rağmen gençler çarşı içinde yürüyüşe geçti. Polis, son anda yürüyüş rotasını değiştirerek kentin en işlek caddesi olan Ketwiger Strasse’de yürüyüşe izin vermedi ve eylemcileri çevre sokaklara yönlendirdi. Toplanma alanı olan Willy-Brandt-Platz’da birçok gençlik örgütü adına konuşmalar yapıldı. Eyleme 2 bin kişi katıldı; DİDF Jugend ve IJV de açıklamalarıyla yer aldı.

Berlin, Münih, Frankfurt

Başkent Berlin’deki eylem Brandenburger Tor’da yapıldı. Yürümek isteyen gençlere başlangıçta polis izin vermese de gençlerin ısrarlı tutumu üzerine yürüyüş gerçekleştirildi. Berlin’deki eyleme 10 binden fazla genç katıldı.

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

 

Münih’te Geschwister-Scholl-Platz’da başlayan yürüyüş, yine aynı meydanda yapılan mitingle son buldu. Bir grubun yürüyüşe devam etmek istemesi polis tarafından barikat kurularak engellendi. Münih’teki eyleme 7 bin 300 kişinin katıldığı açıklandı.

Stuttgart ve Frankfurt’taki eylemlere de 10 bine yakın genç katılırken, katılım beklenenin üzerinde gerçekleşti. Bielefeld ve Hannover’deki eylemlere katılım 10 bin, Bremen’de ise 5 bin olarak açıklandı.

Mannheim'daki Z kuşağı yürüyüşü genel olarak barışçıl ve sakin geçti. Fransa'daki şiddet içerikli gençlik eylemlerinin ardından Almanya genelinde ve Mannheim'da da olay çıkabileceğine dair ciddi endişeler yaşanmış, bu nedenle yoğun polis önlemleri alınmıştı. Ancak yürüyüş, herhangi bir büyük olay veya çatışma meydana gelmeden tamamlandı. Yürüyüşe yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Kitlede ağırlıklı olarak üniversite öğrencileri, sendika temsilcileri, savaş karşıtları ve DİDF-Jugend ile IJV gibi çeşitli göçmen gençlik organizasyonları yer aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

Doğu Almanya’da eylemlere katılım yüksek oldu

Saksonya eyaletindeki gösterilere de beklenenden çok daha fazla kişi katıldı. Leipzig'de polis katılımcı sayısını 6 bin 500 olarak tahmin ederken, Dresden'de yaklaşık 3 bin kişi sokağa çıktı. Chemnitz'deki protesto ise birkaç yüz göstericiyi bir araya getirdi. Ancak sokağa çıkanlar sadece gençler değildi.

Dresden’de “Zenginler savaş istiyor, gençler gelecek!” sloganı atılırken, “Bombalar yerine eğitim” pankartı taşındı. Bir afişte ise “Siz her şeyi mahvettiniz – Z Kuşağı halleder” yazıyordu. Bir grup kadın, üzerinde “Gençler + Yaşlılar – Eğitim ve sosyal haklardaki kesintilere ve militarizasyona karşı birlikte” yazan bir pankart taşıdı. “Gen Z regelt” inisiyatifi, 30’dan fazla kentte yapılan eylemlere toplamda 100 binden fazla gencin katıldığını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

 

1500 polis görevlendirildi

Gösteriler büyük ölçüde barışçıl geçerken bazı kentlerde güvenlik önlemleri artırıldı.

Berlin'de yaklaşık 1500 polis görevlendirildi. Stuttgart'ta yürüyüş güzergahı güvenlik gerekçesiyle değiştirildi ve gösteri sırasında işaret fişekleri yakıldı.

Hamburg, Frankfurt ve Münih'te de polis yoğun önlem aldı. Bazı mağazalar olası olaylara karşı vitrinlerini korumaya aldı.

(Dış Haberler)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.10.2026 14:55

Madenlerdeki çocuklardan mağaza çalışanlarına uzanan görünmez emek: Bir akıllı telefonun üretiminde kimlerin emeği var?

Bir akıllı telefonun üretiminde dünyanın farklı bölgelerinde çalışan madenciler, kimya işçileri, fabrika emekçileri, montaj işçileri, mühendisler, depo çalışanları, nakliyeciler ve mağaza personeli var.

Madenlerdeki çocuklardan mağaza çalışanlarına uzanan görünmez emek: Bir akıllı telefonun üretiminde kimlerin emeği var?
31.10.2026 13:38

Özgür Özel zeytin üreticileriyle buluştu: Mazot 100 lira, zeytinin maliyeti 75 lira

Edremit'te üreticilerin sorunlarını dinleyen Özgür Özel, maliyeti 75 liraya ulaşan zeytinin 40-50 liradan alınmak istendiğini belirtti. Üreticiler ise artan maliyetler nedeniyle zeytinlerini toplayamaz hale geldiklerini anlattı.

Özgür Özel zeytin üreticileriyle buluştu: Mazot 100 lira, zeytinin maliyeti 75 lira

Fotoğraf: Yeni Parti

31.10.2026 14:20 / Güncelleme: 14:44

İHD'den Varto'daki JES projesine ilişkin açıklama: Toprağımız, suyumuz ve yaşam hakkımız pazarlık konusu değildir!

İHD Ekoloji ve Yaşam Hakkı Komisyonu Varto’nun Çalıdere ve Karlıova’nın Ilıpınar köylerindeki JES projeleriyle ilgili açıklamada, 2 Kasım’da gerçekleştirilecek keşiflere dikkat çekerek yaşam hakkını esas alan bir yaklaşım benimsenmesini talep etti.

İHD'den Varto'daki JES projesine ilişkin açıklama: Toprağımız, suyumuz ve yaşam hakkımız pazarlık konusu değildir!
31.10.2026 17:36

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD'li yetkililerle görüşme planımız yok

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile görüşme planlarının bulunmadığını açıkladı. Katar ve Pakistan ile temasların sürdüğünü belirten Arakçi, ABD'nin İran'ın şartlarını kabul etmesi halinde müzakerelerin biçiminin belirleneceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD'li yetkililerle görüşme planımız yok

Abbas Arakçi | Fotoğraf: Tasnim News Agency/ CC BY 4.0

31.10.2026 14:43

HTŞ yönetimi Mekke İttifakı'na katılmayı değerlendiriyor

HTŞ yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı'nın başındaki Esad Hasan Şeybani, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na katılım için görüşmeler sürdürdüklerini açıkladı.

HTŞ yönetimi Mekke İttifakı'na katılmayı değerlendiriyor

Fotoğraf: ANKA

31.10.2026 16:52

Liman-İş kongresi başladı: Dünyada liman işçileri savaşa karşı eylemde, kongrede savaş konuşulmadı

Liman-İş’in Ankara’da başlayan 21. Olağan Genel Kurulu yarın seçimlerle sürecek. Kürsüden vergi adaletsizliğine yönelik eleştiriler yükseldi. Kongredeki bir liman işçisi sorunların masaya yatırılmadığını, işçi hareketinin dağınık olduğunu söyledi.

Liman-İş kongresi başladı: Dünyada liman işçileri savaşa karşı eylemde, kongrede savaş konuşulmadı

Fotoğraf: Sevim Saylam/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!