SGK ‘çalışabilir’ dedi, mahkeme davayı reddetti: Demans ve Alzheimer hastası Sultan Yurt malulen emekli olamadı
Demans ve Alzheimer hastası 61 yaşındaki Sultan Yurt’un malulen emeklilik için açtığı dava reddedildi. Eşi Rüstem Yurt ve avukatı Ali Ekiz, sağlık durumuna rağmen verilen karara karşı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
Fotoğraf: Yenigün
İzmir’de demans ve Alzheimer hastası 61 yaşındaki Sultan Yurt’un malulen emeklilik talebi için açılan dava reddedildi. SGK’nin “malul sayılamayacağı” yönündeki kararına karşı açılan davada mahkeme, kararın aksinin ispat edilemediğine hükmetti. Yurt’un ailesi ve avukatı karara karşı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
Menderes’te yaşayan 61 yaşındaki Sultan Yurt, demans ve Alzheimer hastalığı ilerlemesine ve günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz hale gelmesine rağmen malulen emekli olamadı. Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Yurt hakkında verdiği “malul sayılamayacağı” kararına karşı açılan dava, İzmir 1’inci İş Mahkemesi tarafından reddedildi.
Yenigün’den Nurcan Etik’in haberine göre Yurt’un vasisi olan eşi Rüstem Yurt ve avukatı Ali Ekiz, mahkeme kararına tepki göstererek hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.
SGK başvuruyu reddetti
Sultan Yurt’a çalıştığı dönemde, 2020 yılında demans teşhisi konuldu. Aile, 2021 yılında SGK’ye maluliyet tespiti için başvurdu. İzmir Kurum Sağlık Kurulunun değerlendirmesinde Yurt’un demans hastası olduğu belirtilmesine rağmen “çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmediği” gerekçesiyle malul sayılamayacağına karar verildi.
Karara yapılan itirazın ardından dosyayı değerlendiren Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu da 27 Nisan 2022’de Yurt’un çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmediğine oy birliğiyle hükmetti.
Yurt’un hastalığı bu süreçte ilerledi. Torbalı Devlet Hastanesi Durum Bildirir Sağlık Kurulu, SGK kararından yaklaşık 7 ay sonra Yurt’un “akli dengesinin akıllıca yaşam sürdürmek için yeterli olmadığı” ve hastalığının sürekli olduğu yönünde değerlendirme yaparak vasi tayini gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi, eşi Rüstem Yurt’u vasi olarak atadı.
Rüstem Yurt’un SGK’ye yeniden yaptığı başvuruya yasal süre içerisinde yanıt verilmemesinin ardından 2023 yılında dava açıldı.
İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi istendi
Dava sırasında Sultan Yurt’un sağlık durumunun tespiti için Adli Tıp Kurumundan rapor alınması gündeme geldi. Yurt, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine gönderildi ancak Adli Tıp Kurumu, buradaki evrakları almasına rağmen Yurt’un İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığında muayene edilmesini istedi.
Avukat Ali Ekiz, Sultan Yurt’un sağlık durumu nedeniyle evden çıkarılamadığını ve İstanbul’a götürülmesinin mümkün olmadığını mahkemeye defalarca bildirdiklerini söyledi. Mahkemenin keşif yapabileceğini de belirttiğini ifade eden Ekiz, taleplerinin kabul edilmediğini aktardı.
Ekiz, “Sultan hanımı evden çıkarıp İstanbul’a götürmemiz mümkün olmadığı için en sonunda Adli Tıp Kurumundan rapor aldırılması talebimden vazgeçmek zorunda kaldım. Ancak mahkemenin mevcut evraklar üzerinden karar verme yetkisi vardı ya da keşfe çıkabilirdi ancak davayı reddetti” dedi.
İzmir 1. İş Mahkemesi, 10 Eylül 2026’da Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun 2022 tarihli kararının “aksinin ispat edilemediği” gerekçesiyle davayı reddetti.
"Bu halde İstanbul’a nasıl götüreyim?"
Eşinin 5 yıldır hasta olduğunu, son 3 yıldır kendisini ve çocuklarını tanımadığını belirten Rüstem Yurt, Sultan Yurt’un konuşamadığını ve temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını söyledi.
Yurt, “Yemeğini ben yediriyorum, tuvalete ben götürüyorum, tüm kişisel temizliğini ben yapıyorum, evin içinde her yere ellerinden tutarak götürüyorum, dengesi olmadığı için düşecek diye gözümün önünden ayıramıyorum” dedi.
Mahkemenin İstanbul’da muayene talebine tepki gösteren Yurt, “Şimdi ben hakim beye soruyorum, bu halde nasıl götüreyim? Çok af buyurun altına kaçırıyor, günde 5 tane bez değiştiriyorum, nasıl yola çıkayım? Madem bir ambulans ayarlasınlar, yanına da doktoru versinler, ben nasıl götüreyim, tabutla mı götüreyim?” diye sordu.
Eşinin bakımını üstlenirken kanser tedavisi görüyor
Sultan Yurt’un bakımını eşi Rüstem Yurt üstleniyor. Kalın bağırsak kanseri geçirdiğini ve tedavisinin devam ettiğini söyleyen Rüstem Yurt, eşini yalnız bırakamadığı için kendi kontrollerine de düzenli gidemediğini anlattı.
Yurt, “Ben ondan rahatsız değilim, bazı akrabalar bakımevine yatırmam gerektiğini söylüyorlar, asla olmaz. Kimseye güvenemem. Kaç yıldır birbirimizin kahrını çekmişiz, şimdi mi ayrılacağız. O yeter ki benim yanımda olsun” dedi.
Kendisinin de sağlık giderleri bulunduğunu belirten Yurt, yalnızca emekli aylığıyla geçinmeye çalıştıklarını söyledi. Ayda 5 paket hasta bezi kullandıklarını belirten Yurt, “Bir paket bez 900-1000 lira arasında. Benim kanser hastalığım nedeniyle kullandığım malzemeler 7 bin lira. Elektrik var, doğalgaz var, su var, telefon faturası var. Ne yiyip ne içeceğiz?” diye konuştu.
"Karar hukuksuz, vicdansız ve hayattan kopuk"
Avukat Ali Ekiz, SGK’nin kendi sağlık raporunda da Alzheimer ve demans tanılarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Sultan Hanım hakkında SGK’nin kendi sağlık raporunda bile Alzheimer ve demans tanıları konulmuş ancak bu hastalıklara rağmen kendi başına çalışabileceği ve emekli olmasını gerektirir bir durum olmadığı söylenmiş” dedi.
Dosyada Torbalı Devlet Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Elazığ’daki özel bir hastaneden alınan raporların bulunduğunu belirten Ekiz, buna rağmen İstanbul’da muayene şartının getirilmesine tepki gösterdi. Ekiz, “Bu kararların hukukla ve vicdanla alakası yok. Hukuk ve davalar teknik ve mühendislik mantığıyla yürütülemez. Hakimlerin ve mahkemelerin gerçeği araması ve buna göre karar vermesi gerekir. Hukuk ancak bu şekilde işler. Bu dosyada bunların hiçbiri yok” ifadelerini kullandı.
Mahkemenin “büyük düzeyde bir vicdansızlık örneği” gösterdiğini söyleyen Ekiz, “Bu karar sadece hukuksuz bir karar değil, vicdansız ve hayattan kopuk bir karar. Müvekkilimiz orada, onlarca rapora ve karara gerek yok, bir hâkimin, bir insanın gidip bakması ve görmesi yeterli. Bu kararı kabul etmiyoruz. Her türlü hukuk yoluna başvuracağız” dedi.
(gazeteyenigun.com.tr)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et