Ekonomi gazetesi Dünya'da fon vurgunu sessizliği
Dünya gazetesi, yüz binlerce yurttaşın birikimlerini etkileyen fon krizini manşetlerine taşımazken, tasfiye edilen 15 fonu yöneten Bulls Yatırım’ın yöneticilerinin gazetenin yönetiminde yer alması dikkat çekti.
Fotoğraf: Dünya gazetesi
Yüzbinlerce yurttaşın birikimlerinin toplandığı para piyasası ve hisse senedi fonlarının usulsüz işlemler nedeniyle 15-16 Eylül tarihlerinde çöküşüyle başlayan fon krizi 15 günü aşkın süredir piyasalarda geri çekilmeye yol açıyor, fonların elindeki batık hisse senetlerinin borsaya etkisi hiç fon almayan yurttaşların borsadaki hisse senedi türünden birikimlerini de aşağıya çekiyor. 2008 krizi de dahil en büyük düşüşlerin kaydedildiği bu süreç ise finans çevrelerinin yakından takip ettiği Dünya gazetesinin sayfalarından okunamıyor. Tasfiyesine karar verilen fonlar arasında 15 fonu bulunan Bulls Yatırım’ın ana ortağı olduğu gazete, fon vurgununun patlak verdiği günden itibaren kamu kuruluşları tarafından sermayeye sağlanan parasal kolaylıklardan başka gelişmeleri görmezken, vurgundan fahiş kârlar elde edenler, tutuklananlar, el konulan varlıklar ise 1. sayfada hiç yer bulmadı.
Fon şirketinin patronu gazetenin yönetiminde
Sermaye Piyasası Kurulu, SPK, 17 Eylül tarihinde 131 adet fonun tasfiye edilmesi kararını verdi. Bunlar arasından 15 adet fon, Bulls yatırım tarafından yönetilmekteydi. Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, aynı zamanda Dünya Holding ve Dünya Gazetesi’nin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Bulls Holding Kurucu Ortağı Neslihan Mumcu ile Bulls Portföy Yönetici Ortağı Ersoy Çoban da gazetenin yönetim kurulunda yer alan diğer kritik finans yöneticileri arasında bulunuyor. Gazetenin en büyük hissedarlarından, imtiyaz sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olan iş insanı Umut Güner ise aynı zamanda Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın ana yatırımcıları arasında yer alıyor.
Fonlar çökünce gözler yumuldu
17 Eylül’den itibaren derinleşen kayıplar ile birlikte gündeme oturan fon vurgunu, Dünya gazetesinin 1. sayfasında borsadaki düşüşler ile kendisine yer buldu. Düşüşler ay boyunca devam ederken 29 Eylül’e kadar kayıplar tekrar dile getirilmedi. Süreç boyunca genel olarak Bulls Yatırım’ın ödemeler açısından sorunu olmadığı ve iktidarın finansal sistemin güçlü olduğu yönündeki açıklamalarına yer verildi. Milyonlarca yurttaşı ilgilendiren ve kayıpların her geçen derinleştiği finansal sektörde vurgunun boyutu, milyarlarca TL’nin nerede olduğu, soruları yanıtsız kaldı.
30 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Devletin ve Milletin malına el uzatanlarla işimiz olmaz. Sermaye piyasalarımız çok daha sağlıklı bir yapıya kavuşacak” açıklamalarına yer veren gazete, kamunun ve yurttaşların birikimlerine kimin el uzattığına dün de yer vermedi. Bugün yayına çıkan gazetenin ilk sayfasından 5 banka ve faktöring şirketinin TMSF’ye devrine ve Devlet Denetleme Kurulunun sürece dahil olmasına yer verildi. Böylece ekonomi alanında yayım yapan Dünya gazetesi son yılların en büyük fon vurgunu ve borsa çöküşüne 15 günde birkaç kez yer verdi, Milyonlarca yurttaşı etkileyen süreçte hiç manşet çıkartmadı.
(Ekonomi Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et