28.09.2026 15:48

Cep telefonu hırsızlığı suçlamasıyla gündemdeydi: Macaristan Başbakanı Magyar’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Macaristan Parlamentosu, 2024’te bir gece kulübünde cep telefonunu alıp Tuna Nehri’ne atmakla suçlanan Başbakan Peter Magyar’ın dokunulmazlığını kaldırdı. Magyar, hakkındaki suçlamaların siyasi amaç taşıdığını söyledi.

Cep telefonu hırsızlığı suçlamasıyla gündemdeydi: Macaristan Başbakanı Magyar’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Fotoğraf: ANKA

 

Macaristan Parlamentosu, 2024 yılında bir gece kulübünde yaşanan olay nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen Başbakan Peter Magyar’ın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Magyar, hakkındaki suçlamaların siyasi amaç taşıdığını savundu.

Parlamento, 28 Eylül'de savcılığın Magyar’ın dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki talebini görüştü. Talep, 139 milletvekilinin oyuyla, karşı oy veya çekimser olmadan kabul edildi.

Magyar da daha önce dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmiş, hakkındaki soruşturmada yetkili makamlarla iş birliği yapacağını açıklamıştı. Dosyayı “saçmalık” olarak nitelendiren Magyar, siyasi rakiplerinin kendisini hedef aldığını öne sürdü.

Soruşturma 2024'teki gece kulübü olayına dayanıyor

Soruşturma, Haziran 2024’te Budapeşte’deki bir gece kulübünde yaşanan olaya dayanıyor. Savcılığın iddiasına göre Magyar, kendisini cep telefonuyla görüntüleyen bir kişinin telefonunu elinden alarak cebine koydu ve yaşanan tartışmanın ardından cihazı Tuna Nehri’ne attı.

Avrupa Parlamentosu belgelerine göre polis dalgıçları, 150 bin forint değerindeki telefonu daha sonra nehirden çıkardı. Çalışır durumda olduğu belirtilen telefon sahibine teslim edildi.

Olay sırasında Avrupa Parlamentosu üyesi olan Magyar'ın dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki talep, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmemişti. Magyar’ın Avrupa Parlamentosu üyeliğinin sona ermesi ve Macaristan’daki parlamento seçimlerinin ardından başbakanlığa gelmesi sonrası dosya yeniden gündeme geldi.

Dokunulmazlığının kaldırılmasıyla Magyar’ın şüpheli sıfatıyla sorgulanmasının ve gerekli görülmesi halinde hakkında dava açılmasının önü açıldı. Magyar ise savcıların kendi dosyasını, selefi Viktor Orban döneminde görev yapan iki eski bakana yönelik yolsuzluk soruşturmalarıyla aynı çerçevede göstermeye çalıştığını ifade etti. Hakkındaki süreci “siyasi karakter suikastı girişimi” olarak nitelendiren Magyar, suçlamaları reddetti. Magyar ayrıca geçen hafta kamu davasına konu suçlarda milletvekili dokunulmazlığının tamamen kaldırılmasını öngören bir değişiklik önereceğini açıklamıştı.

İki eski bakanın da dokunulmazlığı kaldırıldı

Parlamentonun aynı oturumunda eski Kültür Bakanı Balazs Hanko ile eski Ulusal Kalkınma Bakanı Miklos Sesztak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması da kabul edildi.

Hanko hakkında kamu kaynaklarından 40 milyon avroyu aşan miktarda usulsüz kullanım iddiasıyla soruşturma yürütüldüğü, Sesztak’ın ise 2014-2018 yılları arasında Ulusal Kalkınma Bakanı olduğu dönemde milyonlarca dolarlık rüşvet aldığı şüphesiyle soruşturulduğu aktarıldı.

Hakkındaki diğer iddiaları da reddetti

Magyar’ın özel yaşamına ilişkin iddialar da daha önce kamuoyuna yansıdı. Eski eşi ve eski Adalet Bakanı Judit Varga, Mart 2024’te Magyar’ın yayımladığı gizli ses kaydının ardından eski eşini evlilikleri sırasında aile içi şiddet ve psikolojik baskı uygulamakla suçladı.

Associated Press ve Euronews’un aktardığına göre Varga, kayıttaki bazı ifadeleri korku ve baskı altında söylediğini savundu. Varga, Temmuz 2025’te de şiddet ve şantaj iddialarını yineledi. Magyar ise suçlamaları reddederek bunların siyasi amaçlarla kullanıldığını öne sürdü.

Magyar, Şubat 2026’da gündeme gelen uyuşturucu kullandığı yönündeki iddiaları da reddetti. Euronews, Magyar’ın eski kız arkadaşıyla gizlice kaydedildiğini söylediği bir görüntü üzerinden gündeme gelen suçlamaları kabul etmediğini aktardı.

Bloomberg’e göre Magyar, 2024’te bulunduğu dairede yasa dışı maddeler bulunmuş olabileceğini kabul ederken, “hayatında hiç uyuşturucu kullanmadığını” söyledi. Her iki haber de bugüne dek iddia düzeyinde kaldı.

(Dış Haberler)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
28.09.2026 13:59 / Güncelleme: 14:11

İstanbul'un zam şampiyonu belli oldu: Kilogram fiyatı 184 lirayı aştı

İstanbul'un Bayrampaşa ve Ataşehir hallerinde ağustosta 274 bin 157 ton ürün satışa sunuldu. En çok karpuz ve domates satılırken, kilogramı ortalama 184,13 liraya ulaşan nar en pahalı ürün oldu.

İstanbul'un zam şampiyonu belli oldu: Kilogram fiyatı 184 lirayı aştı

Fotoğraf: Evrensel

28.09.2026 12:52

Deniz Göktaş yargılaması salona sığmadı, babası Kemal Göktaş ikinci salonda takip etti

Komedyen Deniz Göktaş, 88 günlük tutukluluğun ardından bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma salonu küçük olduğu için çok sayıda kişi davayı ikinci salondan takip etti. Baba Kemal Göktaş da bu isimler arasında yer aldı.

Deniz Göktaş yargılaması salona sığmadı, babası Kemal Göktaş ikinci salonda takip etti

Fotoğraf: @hacalogluhilmi1/X

28.09.2026 12:18

Dünya su kaynaklarında küresel alarm veriliyor: Gezegenin tatlı su dengesi bozuluyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2025 raporu, küresel tatlı su kaynaklarındaki dengesizliğe dikkat çekti. Nehir debileri ve yeraltı suları azalırken, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.301 metreküpe geriledi.

Dünya su kaynaklarında küresel alarm veriliyor: Gezegenin tatlı su dengesi bozuluyor

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

28.09.2026 15:19 / Güncelleme: 15:23

Dilara Altınkepçe Arslan’ın yeni sergisi ‘Env. No. 26.004.511’ 22 Ekim'de açılıyor

Dilara Altınkepçe Arslan’ın kişisel arşiv, hafıza ve unutma kavramları üzerine şekillenen yeni sergisi “Env. No. 26.004.511”, 22 Ekim-20 Aralık tarihleri arasında Nelumbo Studios'ta izleyiciyle buluşacak.

Dilara Altınkepçe Arslan’ın yeni sergisi ‘Env. No. 26.004.511’ 22 Ekim'de açılıyor
28.09.2026 14:12

Doğa savunucusu Halime Şaman'ın emeklilik davasında ilk duruşma görüldü: Adli Tıp'tan rapor istendi

Doğa savunucusu Halime Şaman'ın, şirket çalışanının CİMER başvurusunun ardından kesilen malulen emekli aylığı için SGK'ya açtığı davada, maluliyet oranının belirlenmesi amacıyla Adli Tıp'tan rapor istendi.

Doğa savunucusu Halime Şaman'ın emeklilik davasında ilk duruşma görüldü: Adli Tıp'tan rapor istendi
28.09.2026 13:31

Hakkari'deki yurtlarda su sorunu Meclis gündeminde: Tankerle geçici çözüm yerine kalıcı yatırım talebi

DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin, Afife Kız Öğrenci Yurdu başta olmak üzere yurtlarda yaşanan su kesintileri ile altyapı, barınma, ulaşım ve afet güvenliği sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Hakkari'deki yurtlarda su sorunu Meclis gündeminde: Tankerle geçici çözüm yerine kalıcı yatırım talebi

Fotoğraf: İBB

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!