24.09.2026 13:38

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den okula saldırı açıklaması: 'Biz tedbirleri aldık, sorumluluk ailelerde'

Milli Eğitim Bakan Yusuf Tekin, Manisa'daki okul saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada gerekli güvenlik tedbirlerini aldıklarını söyleyerek, sorumluluğu ailelere yıktı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den okula saldırı açıklaması: 'Biz tedbirleri aldık, sorumluluk ailelerde'

Fotoğraf: DHA

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir canlı yayında, çocukların sosyal medya platformlarında kurduğu ilişkilerin aileler tarafından takip edilmesi gerektiğini, takip edilmemesi durumunda çocuklar için 'telafisi imkansız sonuçlar' doğabileceğini belirtti.

Bakan Tekin, NTV'de katıldığı canlı yayında Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yakınındaki silahlı saldırıya ilişkin, saldırının "okul saldırısı" olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Tekin, bu saldırının sadece okul güvenliği ve emniyet kavramları üzerinden okunmaması gerektiğini belirterek, evlerinde ruhsatlı silah bulunduran ailelerin, bu silahları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklaması gerektiğini söyledi.

"Ailelerin sorumlulukları var, yerine getirilmeli"

Gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Tekin, "Toplumsal güvenlik, hepimizin güvenliği toplumun tamamını ilgilendiriyor. Daha önceki yıllarda şunları da görüyorduk. Bir çocuk babasının arabasının anahtarını çalıp kalabalığa giriyor. Bunların hepsinin bu açıdan tekrar gözden geçirilmesi lazım. Ailelerimizin sorumlulukları var, onları yerine getirmesi lazım" diye konuştu.

Manisa'daki olayda çocuğun büyükbabasının evindeki av tüfeğini aldığını hatırlatan Tekin, "İlk ifadelerinde akran zorbalığından bahsediyor ama çocuk henüz akran zorbalığı dediğimiz şeyi görebilecek kadar okula gitmemiş. Zaten yeni kayıtlı 9. sınıfa, 2 ya da 3 gün devamsızlığı var kayıt sürecinden dolayı. Toplam 2 ya da 3 gün okula gitmiş, dolayısıyla bir akran zorbalığından bahsetmek mümkün değil" dedi.

Tekin, ailelerin sosyal medya denetiminin önemli olduğunu vurgulayarak, çocukların oyun oynadıkları platformlarda veya sosyal medyada kişisel verilerini, özel fotoğraflarını paylaşıyor olabileceğini, bunlar üzerinden tehdit ve şantajlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

"Çocukların mesajlaşmalarını yetişkinlik çağına kadar takip etmek gerek"

Velilerin gerekli durumlarda çocuklarını psikiyatrist ya da psikologlarla görüştürmesinin önemine işaret eden Tekin, şunları kaydetti:

"Benim velilerden istirhamım, Maraş'taki olayda da burada da başka olaylarda da bu gençlerin, çocukların sosyal medya platformlarındaki, niye bir çocuk sosyal medya platformunda, Amerika'daki bir okul saldırısındaki saldırganın resmini kendi profil resmi yapar? Bir annenin babanın bunu takip etmesi, görmesi gerekir. Artık sosyal medya da biz ve çocuklarımız için bir iletişim alanı. Çocuklarımızın buradaki yazışmalarını, buradaki ilişkilerini en azından yetişkinlik çağına gelinceye kadar takip etmekte fayda var. Eğer takip etmezsek çocuklarımız için telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir."

"Binada hiç kör nokta bırakmayacak şekilde tedbir alacağız"

Ülkedeki okulların tamamını, belli ölçeklere göre değerlendirerek standart tedbirler listesi oluşturduklarını anlatan Tekin, şöyle devam etti:

"Okullarımızın fiziki durumuna göre bazı okullarda farklı bazı tedbirleri gündemimize aldık ve her bir okulumuzu bu tedbirler silsilesine göre kategorileştirdik. En standart tedbirimizin olduğu okullarımızda, Emniyet ve İçişleri Bakanlığımızın bir iletişim noktası var. Her okulumuzda bina içi kamera sisteminden ki bunlar Kent Güvenliği Yönetim Sistemini entegre hale getiriyor, bina çevresi kameralara kadar. Binada hiç kör nokta bırakmayacak şekilde okullarımızdaki kamera bağlantıları, kameraların bağlı bulunduğu jeneratörler, turnikeler, bazı okullarımızda yüz tanıma sistemleri, okullarımızda görevliler için el dedektörleri, acil durum butonları gibi her okulun durumuna göre kategorileştirdik ve okullarımızda bunlarla ilgili olarak tedbirler silsilesini başlattık."

Fiziki tedbirlerin yanı sıra kısıtlamaları da anımsattı

Tekin, okullarda fiziki tedbirlerin yanı sıra veli randevu sistemi, cep telefonu kullanımının kısıtlanması, okul forması uygulaması, öğretmenler için önlük uygulaması gibi çalışmalar da yaptıklarını anımsattı. Öğrenci servislerine de takip sistemi kurduklarını belirten Tekin, "Bütün bunları yaparken okullarımızda şiddet algısına ilişkin yıl boyunca sürekli araştırma yaptık ve araştırmanın verilerine göre bu tedbirleri aldık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile okullarımızın bulunduğu bölgelerde risk haritaları oluşturduk. Bunlara göre tedbirlerimizi, bağımlılıkla mücadele konusundaki süreci hızlandırdık. Yeşilay ile bu anlamda ortak etkinlikler yapıyoruz" diye konuştu.

Bahçe görevlilerine ilişkin de bilgi veren Bakan Tekin, "31 bin kişi göreve başlayacaktı. İçişleri Bakanımız ile Turgutlu'daki değerlendirmemize göre, 23 binin üzerinde resmi olarak başlayan bahçe görevlimiz var. Diğerleri de peyderpey gerekli prosedürler tamamlandıkça başlamış olacaklar" dedi.

(Haber Merkezi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
24.09.2026 10:37 / Güncelleme: 10:52

Taklit ve tağşiş listesi güncellendi: Kıyma diye kanatlı eti ve sakatat yedirmişler

Tarım Bakanlığının 23 Eylül tarihli taklit ve tağşiş listesinde; dana eti adıyla sunulan köfte, kebap ve pide harçlarında kanatlı eti ile sakatat tespit edilen işletmeler kamuoyuna duyuruldu.

Taklit ve tağşiş listesi güncellendi: Kıyma diye kanatlı eti ve sakatat yedirmişler

Fotoğraf: Furkan Tümer/Pexels

24.09.2026 12:17

Yapay zekanın görünmeyen iklim faturası: Fosil yakıt üretimini besliyor

Yapay zekanın iklim üzerindeki etkisi yalnızca veri merkezlerinin enerji tüketimiyle sınırlı değil. Araştırmalar, fosil yakıt üretiminde kullanılan yapay zekanın veri merkezlerinden kaynaklanan emisyonların 13 katına kadar çıkabileceğini gösteriyor.

Yapay zekanın görünmeyen iklim faturası: Fosil yakıt üretimini besliyor

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel 

24.09.2026 13:49

Karaman'da şüpheli kadın ölümü: Boşanma aşamasındaki erkekle ölü bulundu, evden 'Siyanür var' notu çıktı

Karaman'da kendisinden haber alınamayan Fatma Özcan, boşanma aşamasında olduğu erkekle birlikte evde ölü bulundu. Evden siyanür maddesi ve uyarı notu çıkarken, kadın cinayeti şüphesiyle inceleme sürüyor.

Karaman'da şüpheli kadın ölümü: Boşanma aşamasındaki erkekle ölü bulundu, evden 'Siyanür var' notu çıktı

Fotoğraf: DHA

24.09.2026 10:07

Javier Bardem’den P!nk’e Filistin tepkisi: UNICEF elçiliğinden alınması isteniyor

Javier Bardem, P!nk’in UNICEF elçiliğinin sonlandırılması talebiyle başlatılan kampanyaya destek verdi. Kampanyadaki imza sayısı 150 binin üzerine çıkarken UNICEF’ten P!nk’in görevine ilişkin yeni bir açıklama gelmedi.

Javier Bardem’den P!nk’e Filistin tepkisi: UNICEF elçiliğinden alınması isteniyor

Fotoğraf: Colleen Sturtevant/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

24.09.2026 11:00 / Güncelleme: 11:09

Ataşehir’de kaçak ilaç depolanan iş yerine operasyon: 3 kişi gözaltına alındı

Ataşehir’de bir iş yerinde kaçak ilaçların depolanarak satıldığının belirlenmesi üzerine yapılan operasyonda çok sayıda kaçak ilaç ve tıbbi ürün ele geçirilirken, bunları temin eden kişinin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli gözaltına alındı.

Ataşehir’de kaçak ilaç depolanan iş yerine operasyon: 3 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: Diamond Rehab Thailand/Pexels

24.09.2026 12:02

Siirt’teki cinsel istismar davasında zaman aşımı skandalı: Dava ikinci kez düşürüldü

Siirt’te Z.Ç.’nin 2003 yılında maruz bırakıldığı cinsel istismara ilişkin dava ikinci kez zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü. Karara tepki gösteren avukatlar, “Hukuka ve hakkaniyete aykırı bir karar verilmiştir” dedi.

Siirt’teki cinsel istismar davasında zaman aşımı skandalı: Dava ikinci kez düşürüldü

Fotoğraf: MA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!