20.09.2026 17:12 / Güncelleme: 17:56

Musa Anter mezarı başında anıldı: 'Ektiği tohum büyüyor'

Gazeteci Musa Anter, katledilişinin 34’üncü yılında Nusaybin’deki mezarı başında anıldı. Anmada, Anter’in bıraktığı mirasın özgür basınla sürdüğü vurgulandı.

Musa Anter mezarı başında anıldı: 'Ektiği tohum büyüyor'

Fotoğraf: MA

Musa Anter’in mezarı başında yapılan anmada, ektiği tohumun büyüdüğü ve özgür basınla yaşamaya devam ettiği belirtildi.

Diyarbakır 'da 20 Eylül 1992 tarihinde katledilen gazeteci-yazar Musa Anter mezarı başında anıldı. Anter’in anıt mezarının bulunduğu Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Akarsu Mahallesi’nde yapılan anma Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından gerçekleştirildi.

Anma töreni öncesi anıt mezara karanfiller ile Musa Anter ve özgür basın emektarı Hüseyin Aykol'un fotoğrafları bırakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak konuşan MEBYA-DER Mardin Eşbaşkanı Salih Kuday, Antern hiç bir zaman mücadele etmekten vazgeçmediğini belirterek, "Özgür basın her geçen gün büyüyor" dedi.

"Ezilen halkların milliyetçisiydi"

Musa Anter'in oğlu Dicle Anter de, "34 yıldır Apê Mûsa unutulmadı. Özgür basın tarihi çok uzun yıllara dayanıyor. Bu tarihte Apê Mûsa önemli bir mihenk taşı. Babam bir Kürt milliyetçisi değildi. Ezilen halkların milliyetçisiydi. Bir tohum ekti şimdi bu tohum büyüyor. Şimdi birçok televizyonumuz var. Apê Mûsa'nın küçük generalleri sokaklarda. Özgür basın şehitlerini saygı ile anıyoruz" diye belirtti.

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, Musa Anter'in yaşamını Kürt halkının özgürlüğüne adadığını ifade ederek, "Senin sözlerin, yazıların hep yaşayacak, bize yol gösterecek. Rahat uyu, senin ardılların bayrağını daha yükseğe taşıyor" dedi.

"Hüseyin Aykol'u saygıyla anıyoruz"

DFG Eşbaşkanı Kesire Önal, Anter'in Özgür basın ile yaşadığını belirterek, "Bugün Apê Mûsa hepimizin hafızasında. Özgür basın çalışanları zor koşullarda Apê Mûsa'nın mirasını taşıyor. Hakikati topluma ulaştırma misyonumuz var. Özgür basına karşı saldırılar sürüyor, buna karşı direnişimiz de sürüyor. Normalde her yıl Hüseyin Aykol burada konuşurdu O’nuda burada saygıyla anıyoruz" dedi.

Son olarak konuşan sanatçı Mazlum Çimen de, Musa Anter ile olan anılarını anlattı. Anmada Koma Rengîn ise, Anter'in sevdiği şarkıları seslendirdi.

Anma seslendirilen şarkılar eşliğinde son buldu.

(MA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
20.09.2026 10:20

Fenerbahçe - Eyüpspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Süper Lig’in 6'ncı haftasında Fenerbahçe, sahasında Eyüpspor ile karşı karşıya geliyor. Son 2 maçında 1 puan toplayan İsmail Kartal’ın ekibinde sakatlığı atlatan Marco Asensio kadroya dönüyor.

Fenerbahçe - Eyüpspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

20.09.2026 16:13

Bir 68’linin hayatı: Ural Köklü’nün mücadele yılları kitapta

Turgut Üzüm’ün kaleme aldığı 68 Gençlik Hareketi’nin Bir Neferi: Ural Köklü kitabı, 1948’de Uşak Eşme’de başlayan bir yaşamın 68 Gençlik Hareketi’nden öğretmenliğe, sürgün yıllarından milletvekilliğine uzanan hikâyesini anlatıyor.

Bir 68’linin hayatı: Ural Köklü’nün mücadele yılları kitapta
20.09.2026 07:48

Hakan Fidan'dan 'Mekke İttifakı' mesajı: Suudi Arabistan’ın askeri ihtiyaçlarını karşılarız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı televizyon programında Mekke İttifakı olarak Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları yakından takip ettiklerini belirterek, "Askeri ihtiyaçları olabilir, bunu karşılama yönünde sıkıntımız olmaz" dedi.

Hakan Fidan'dan 'Mekke İttifakı' mesajı: Suudi Arabistan’ın askeri ihtiyaçlarını karşılarız

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı

20.09.2026 11:09

Polatlı Eğitim-Sen’den Panelsan işçilerine dayanışma ziyareti

Polatlı Eğitim-Sen, Panelsan fabrikasında işten çıkarmalara ve sendikal baskılara karşı direnen Birleşik Metal-İş üyesi işçileri ziyaret etti. Görüşmede sınıf dayanışmasının önemine dikkat çekilirken mücadelenin süreceği vurgulandı.

Polatlı Eğitim-Sen’den Panelsan işçilerine dayanışma ziyareti
20.09.2026 12:25 / Güncelleme: 12:41

Saadet Partisinden Cumhur İttifakı sinyali: 'Hayatta olmaz' demem

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, olası ittifak senaryolarına ilişkin yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı'na kapıyı kapatmadı. Arıkan, "İlkeler çerçevesinde 'Bunlarla bir araya gelinmez' demem, elbette bir araya gelirim" dedi.

Saadet Partisinden Cumhur İttifakı sinyali: 'Hayatta olmaz' demem

Fotoğraf: Saadet Partisi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!