19.09.2026 18:07

EMEP Genel Başkanı Aslan: İktidar borsa vurgununun faturasını emekçiye yüklüyor

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, rekor akaryakıt zamları ve borsadaki düşüşe tepki gösterdi: "Bir yanda 100 lirayı aşan motorin, diğer yanda borsa spekülasyonları ile emekçiler çift yönlü soyuluyor; faturayı halkın sırtına yıkıyorlar."

EMEP Genel Başkanı Aslan: İktidar borsa vurgununun faturasını emekçiye yüklüyor

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Borsa İstanbul’da yaşanan düşüş ve akaryakıt zamlarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Geçmişte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir yurttaş arasında geçen "Bunlar kendilerine bağladılar hortumu / Ne hortumu? Kanalizasyon borusu kanalizasyon!" diyaloğunu hatırlatan Aslan, yaşananların bu tabloyu yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

"Buzdağının görünmeyen kısmı Erdoğan-Şimşek programının sonucu"

Borsa İstanbul'da yaşanan krizin tasarruf finansman şirketlerinin taşıdığı riski görünür kıldığını ifade eden Aslan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Fonlardan hızlanan para çıkışı ve bazı fonlarda geri ödeme yükümlülüğünü zamanında yerine getirilememesi ile görünür olan bu kriz buz dağının yalnızca görünen kısmı. Sorunun su altındaki daha derin bölümü Erdoğan-Şimşek ekonomi programının doğrudan bir sonucu ve daha büyük patlamalar riskini beraberinde taşıyor.

İktidar politikalarının sonucu konut fiyatları ve özellikle kiralardaki fahiş artış milyonlarca emekçinin bütçesinde en ağırlıklı yüke dönüştü. Bugün İstanbul’da ortalama kira fiyatı asgari ücretin 1,5 katı. Asgari ücret zamlarını katlayan kira artış oranları karşısında iktidar barınma sorunu için gerçek çözümler üretmek yerine 'sosyal konut projeleri' üzerinden siyasi propagandayla yetindi. Yoksul emekçilerin ödemeye gücü yetmeyecek bu projeler iktidar çevresindeki inşaat şirketleri ile sermayesini rant gelirleriyle artıran sınıflar açısından yeni olanaklar anlamına gelirken; gelirleri her geçen gün eriyen işçi ve emekçiler barınma krizinin çözümü için borsa gibi yüksek riskli alanların insafına terk edildi. Yüksek enflasyon karşısında gelirleri hızla eriyen emekçiler enflasyonu dizginleyeceği iddia edilen yüksek faizler nedeniyle yüksek maliyetli borçlanmayla yüz yüze kaldı. İktidarın yarattığı bu ortamda tasarruf finans şirketleri, umut ticareti ile piyasada alıcı bulmaya başladı."

"950 milyar liralık fon buhar oldu"

Emekçilerin birikimlerinin şirketler eliyle iç edildiğini belirten Aslan, şöyle devam etti:

"Gelinen noktada emekçileri barınma kriziyle yüz yüze bırakan iktidar; onların yıllar boyu alın teri dökerek, dişinden tırnağından artırarak edindiği birikimlerin bu şirketler eliyle iç edilmesinin mimarı oldu. Şirketler eliyle toplanan 950 milyar liralık fon spekülasyonlar eşliğinde buhar oldu.

Şimdi ne mi olacak? Barınma krizi üzerinden Malazgirt Savaşı’na atıfla '1071' kiralık sosyal konut vaadiyle propaganda yürütmeye devam eden ve milyonlarca emekçi barınma krizi yaşarken sınırlı sayıdaki kiralık sosyal konutla 'piyasayı regüle edeceğini' ileri süren Saray düzeni, borsa vurgununun faturasını da kamu bankaları aracılığıyla yine birikimlerine çöktükleri de dahil tüm işçi ve emekçilerin sırtına yükleyeceğini açıklıyor."

"Mücadeleden başka yol yok"

Motorin fiyatının 100 lira eşiğini aştığını hatırlatan Aslan, "Bu zam furyası önümüzdeki günlerde temel tüketim maddeleri başta olmak üzere işçi ve emekçilerin bütçesinde yeni zamlarla gedik açmaya devam edecek. Bir cebimize akaryakıt hortumunu daldıran, diğer cebimize daldırdığı hortumla birikmiş üç kuruşumuza çökmeye yeltenen; hortumladıklarını da sermayenin kanalizasyonuna aktaran bu sermaye iktidarına karşı mücadeleden başka yol bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Aslan, açıklamasını şu taleplerle tamamladı:

• Motorin ve temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın!

• Üretici köylünün kullandığı mazotta ÖTV ve KDV sıfırlansın!

• Lüks yat ve teknelerde kullanılan akaryakıt vergilendirilsin, sermaye sahiplerinden servet vergisi alınsın!

(Ekonomi Servisi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
19.09.2026 10:47 / Güncelleme: 13:54

Amedspor-Beşiktaş maçı ne zaman, hangi kanalda, saat kaçta?

Süper Lig’in 6. haftasında Amed Sportif Faaliyetler, sahasında Beşiktaş'ı konuk edecek. Son dört resmi maçını kazanan siyah-beyazlılar, milli ara öncesi Diyarbakır'dan 3 puanla dönmek istiyor.

Amedspor-Beşiktaş maçı ne zaman, hangi kanalda, saat kaçta?

Fotoğraf: Diyarbakır stadı

19.09.2026 13:08

Tahran Maratonu hakkında soruşturma başlatıldı

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 10 kilometrelik maratonun ardından organizasyon yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı. Tahran Başsavcılığı, etkinlikte “dini ve hukuki” kurallara uyulmadığını savundu.

Tahran Maratonu hakkında soruşturma başlatıldı

Fotoğraf: Blondinrikard Fröberg from Göteborg, Sweden/Wikimedia Commons CC BY 2.0

19.09.2026 13:30 / Güncelleme: 13:35

Aydın'da mera maden sahası açıldı: 3 bin hayvan merasız kalacak

Aydın Karpuzlu’daki Ömerler Mahallesi’nde Dinçler Madencilik’in feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi kapasite artışı projesine ÇED olumlu kararı verildi. Bölgedeki 3 binin üzerinde hayvanın merasız kalacağı belirtiliyor.

Aydın'da mera maden sahası açıldı: 3 bin hayvan merasız kalacak

Fotolar: Özer Akdemir

19.09.2026 16:24

Borsa soruşturmasında yeni dalga: İki üst düzey yöneticiye gözaltı kararı

Sermaye piyasasındaki şüpheli işlemlere yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında Pusula Portföy yöneticilerinden Serdar Turhan ile Tera Grubu yöneticisi Alper Öztürk hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Borsa soruşturmasında yeni dalga: İki üst düzey yöneticiye gözaltı kararı Alper Öztürk (solda) ve Serdar Turhan 
19.09.2026 17:17 / Güncelleme: 17:21

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda bir Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze kentinde bir araca düzenlediği saldırıda 1 Filistinli hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda bir Filistinli öldü

Fotoğraf: Emad El Byed/Unsplash

19.09.2026 16:33

Husi'ler Kral Halid Havalimanı'nı vurdu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Kral Halid Uluslararası Havalimanı yakınında “düşmanca hava tehdidi” alarmı verilirken bölgede alevler ve yoğun siyah duman görüldü. Saldırının Husiler tarafından gerçekleştirildiği ileri sürüldü.

Husi'ler Kral Halid Havalimanı'nı vurdu

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!