Adana Eğitim Sen Şubesi: Okullar ders ziliyle değil, çözümsüzlükle açılıyor
Eğitim Sen Adana Şubesi, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde yaptığı açıklamada Bakanlığın öğretmenlerin ne giyeceğine odaklanan MEB'i eleştirerek eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin temel sorunlarının çözülmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan Pekal
[email protected]
Adana — Eğitim Sen Adana Şubesi, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı “2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler” konulu 2026/70 sayılı Genelgeyi eleştirdi. Eğitim Sen Adana Şube binasında yapılan basın açıklamasında eğitimin ekonomik ve yapısal sorunlarının çözülmesi talep edildi.
“Öğretmenin ihtiyacı önlük değil, güvenceli çalışma koşulları”
Öğretmenlerin mesleki saygınlığın kıyafetle değil; mesleki özerklik, insanca ücret ve güvenceli çalışma koşullarıyla sağlanacağını söyleyen Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cudi İmrek, norm kadro fazlası öğretmenlerin resen görevlendirilmesi ve alan değişikliğine yönlendirilmesinin çalışma güvencesine müdahale olduğunu belirtip plansız istihdamın ve yanlış norm kadro politikalarının sorumlusunun öğretmenler olmadığını ifade etti.
“Okullara yeterli bütçe ayrılmalı”
MEB’in kayıt parası alınmayacağı yönündeki açıklamalarının, okullara yeterli bütçe ayrılmadığı sürece karşılık bulmayacağını söyleyen İmrek, temizlik, güvenlik, bakım, kırtasiye, elektrik ve su gibi temel giderlerin velilerden istenen “bağışlarla” karşılanmaya çalışıldığını belirtti.
Eğitim masraflarının da ailelerin bütçesini zorladığını söyleyen İmrek, kırtasiye, çanta, kıyafet ve ayakkabı giderleriyle birlikte okul başlangıç maliyetinin ilkokulda 6 bin 700-9 bin 600 TL, ortaokulda 8 bin 800-12 bin 700 TL, lisede ise 10 bin-14 bin 700 TL arasında olduğunu açıkladı. Bu rakamlara servis, ulaşım, beslenme, kantin ve yardımcı kaynak giderleri dahil değil.
“Ücretsiz yemek temel hak”
Ekonomik krizin çocukların beslenmesine de yansıdığını belirten İmrek, çok sayıda öğrencinin yeterli ve dengeli beslenemeden okula gittiğini söyledi. Okullarda ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanmasının yardım değil, çocukların temel hakkı olduğunu vurgulayan İmrek, tüm öğrencilere ayrım gözetilmeksizin en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek ile temiz içme suyu sağlanmasını istedi.
Eğitim emekçileri için güvenceli istihdam
Eğitim emekçilerinin yoksulluk sınırının altında kalan maaşlarla ve sürekli eriyen satın alma gücüyle yaşam mücadelesi verdiğini belirten İmrek, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin kalıcı hale getirildiğini söyledi.
Öğretmenleri “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olarak hiyerarşik biçimde ayrıştıran Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun çalışma barışına zarar verdiğini ifade eden İmrek, eğitim emekçilerinin ihtiyacının unvan yarışı değil; eşit işe eşit ücret, mesleki özerklik, güvenceli istihdam ve insanca yaşayabilecekleri ekonomik ve sosyal haklar olduğunu belirtti.
Eğitim Sen Adana Şubesi; eğitim emekçilerinin ücretlerinin yükseltilmesini, güvencesiz istihdama son verilmesini, okullara yeterli bütçe ve kadrolu personel sağlanmasını istedi. Tüm öğrencilere ücretsiz yemek, temiz su, kırtasiye ve eğitim materyali sağlanmasını, kayıt parası ve zorunlu bağışların kaldırılmasını talep etti. Bilimsel ve laik eğitimle çelişen müfredata son verilmesi öne çıkan talepler arasında yer alırken, öğretmenlerin mesleki özerkliğine yönelik müdahalelerin kaldırılmasını ve eğitime ayrılan kamu kaynaklarının artırılmasını istendi.
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et