Netanyahu ve eşinin astronomik 'güzellik' faturaları gündemde
İsrail'de açıklanan resmi veriler, Başbakan Netanyahu ve eşinin 2019'dan bu yana kişisel bakım ve kuaför masrafları için kamu bütçesinden milyonlarca lira harcadığını ortaya koydu. Bilgiler yargı zoruyla paylaşıldı.
İsrail Başbakanı Netanyahu | Fotoğraf: İsrail Dışişleri Bakanlığı
İsrail başbakanlarının kişisel bakım giderlerine dair paylaşılan resmi veriler ülkede büyük tepki topladı. Açıklanan belgeler, Başbakan Binyamin Netanyahu ile eşi Sara Netanyahu’nun 2019 yılından bu yana saç ve kişisel bakım masrafları için devlet bütçesinden astronomik harcamalar yaptığını gün yüzüne çıkardı.
Söz konusu mali kayıtlar, İsrail’de faaliyet yürüten Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi'nin Aralık 2025’te başlattığı hukuki sürecin ardından Başbakanlık Ofisi tarafından yayımlandı. Yargı kararıyla sunulan dökümlerde saç ve kişisel bakım harcamalarının yanı sıra temsil giderleri kapsamındaki kıyafet ve ağırlama masrafları da yer aldı. İncelenen dönemin çok büyük bir kısmında başbakanlık koltuğunda oturan Netanyahu ve eşine ait bakım giderlerinin belgelerde net bir harcama standardına bağlanmadığı görüldü.
Saç bakımına yaklaşık 125 bin TL
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre dökümler, Gazze savaşının başladığı dönemi de kapsayan Eylül, Ekim ve Kasım 2023 harcamalarını net biçimde ortaya koydu. Bu üç aylık zaman diliminde başbakanın saç bakımına toplam 7 bin 897 şekel (yaklaşık 125 bin TL), diğer kişisel bakım hizmetlerine ise 4 bin 800 şekel (yaklaşık 76,5 bin TL) ödendi. Yalnızca saldırıların başladığı Ekim 2023’te başbakanın saç bakımı için kamu kaynaklarından 2 bin 457 şekel (40 bin TL) harcandı.
Yıllık tablolara bakıldığında, saç ve kişisel bakım faturaları 2023 senesinde 312 bin şekele (yaklaşık 5 milyon TL) ulaştı. Bu kalem, Naftali Bennett ve Yair Lapid’in görevde bulunduğu 2022 yılında yaklaşık 84 bin şekel (1 milyon 340 bin TL) seviyesindeydi. İncelenen yıllar arasındaki en yüksek harcama ise 2025’te kayıtlara geçti. Bu dönemde toplam gider yaklaşık 337 bin şekel (5,3 milyon TL) oldu.
Yurtdışında da yüklü ödemeler
Kişisel bakım giderleri yalnızca İsrail sınırları içerisindeki işlemlerle sınırlı kalmadı. Netanyahu’nun dış temaslarında da yüklü ödemeler yapıldı. Netanyahu’nun Şubat 2025’teki Washington ziyareti, bu alanda tek seferde yapılan en yüksek ödemenin kaydedildiği seyahat oldu ve makyaj uzmanı ile kuaföre yaklaşık 13 bin 500 dolar (656 bin TL) verildi. Temmuz 2024’teki bir diğer Washington ziyaretinde ise aynı hizmetler için kasadan 11 bin 500 dolar (560 bin TL) çıktı. Öte yandan belgelerde, başbakana hizmet sunan kuaför ve bakım görevlilerinin isimlerinin "devlet güvenliği" gerekçe gösterilerek gizlendiği görüldü.
Yayımlanan ayrı bir harcama tablosunda ise liderler bazında döküm paylaşıldı. Buna göre toplam 473 bin şekellik (yaklaşık 7,5 milyon TL) tutarın yaklaşık 408 bin şekeli (6,5 milyon TL) Netanyahu dönemine aitken, Bennett döneminde 57 bin şekel, Lapid döneminde ise 8 bin şekel harcandığı aktarıldı. Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi'nin takı, kıyafet ve imaj danışmanlığına ilişkin talep ettiği veriler ise Başbakanlık Ofisi tarafından gizli tutuldu.
Yasal şeffaflık talep ediliyor
Verilerin açıklanmasını sağlayan Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi Genel Müdürü Avukat Hidi Negev, Başbakanlık Ofisi’nin şeffaflıktan uzak tutumunu sert bir dille eleştirdi. Negev, kamu bütçesinin kullanımına dair taleplere uzun süre yanıt verilmediğini ve bilgilere ancak yargı zoruyla ulaşılabildiğini söyledi. Meselenin salt harcama denetimi değil yasal şeffaflık zorunluluğu olduğunu vurgulayan Negev, kamu parasının kontrolsüz ve denetimsiz biçimde harcanamayacağını belirtti.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et