09.09.2026 08:38 / Güncelleme: 08:48

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun mezarı açılacak

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında mezarının açılmasına karar verildi. Alınacak doku örneklerinde kendisine farklı bir ilaç verilip verilmediği araştırılacak.

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun mezarı açılacak

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitirmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mezarının açılmasına karar verildi. Kozinoğlu’ndan alınacak doku örneklerinde cezaevinde kendisine farklı bir ilaç verilip verilmediği araştırılacak. Kozinoğlu’nun ölümünden önce hazırladığı belirtilen savunma notları da soruşturma dosyasına dahil edildi.

Milli İstihbarat Teşkilatında (MİT) uzun yıllar görev yapan Kaşif Kozinoğlu’nun 12 Kasım 2011’de Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturmada mezarının açılarak yeniden inceleme yapılmasına karar verildi.

Sabah’ın haberine göre, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı’nda feth-i kabir işlemi yapılacak.

Ölümü o dönem kalp krizi olarak açıklanan Kozinoğlu’nun mezarından alınacak doku örneklerinde, cezaevinde kendisine farklı bir ilaç verilip verilmediği araştırılacak. Ölümünden kısa süre önce talep ettiği belirtilen Coraspin ve vitamin hapına ilişkin de toksikolojik ve kimyasal inceleme yapılacak.

Soruşturma kapsamında dönemin cezaevi yönetiminden istenen vitamin ilacına ilişkin otopsi sırasında yapılan incelemeler yeniden değerlendirilecek. Kozinoğlu’nun ölümünün ardından avukatına gönderildiği öne sürülen bir e-posta da soruşturma kapsamında yeniden incelenecek.

Ölümünden önceki savunma notları dosyada

Soruşturma kapsamında Kozinoğlu’nun cezaevinde kaleme aldığı belirtilen el yazısı savunma notlarının fiziki nüshası ve görsellerine de ulaşıldı. Notların soruşturma dosyasına dahil edildiği belirtildi.

Savunmasında 34 yıl boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’te görev yaptığını anlatan Kozinoğlu, Oda TV davasında hedef haline getirildiğini yazdı.

“MİT’ten seçilmiş bir günah keçisiyim”

Kozinoğlu savunmasında, “MİT’ten seçilmiş bir günah keçisi olarak bu davada bulunuyorum” ifadelerini kullandı. Davada yer alan sanıkların hiçbirini tanımadığını ve herhangi bir bağlantısının bulunmadığını belirten Kozinoğlu, Oda TV çalışanları veya gazetecilerle de irtibatının olmadığını savundu.

Kozinoğlu, dosyada soyadının geçtiği bir klasör üzerinden hedef alındığını ileri sürerek, amacın kendisini itibarsızlaştırmak ve Oda TV davasında “önemli bağlantılar” bulunduğu izlenimi yaratmak olduğunu öne sürdü. Savunmasında davadaki dijital delillere de değinen Kozinoğlu, söz konusu klasörün bulunduğu hard diskin adli bilişim uzmanlarınca incelenmediğini iddia etti.

Klasörün 7 saniyede oluşturulduğunu belirten Kozinoğlu, dosyanın bilgisayara virüs yoluyla yüklendiğini savunarak bunu “komplo” olarak nitelendirdi.

Kozinoğlu ayrıca savcılığın yalnızca klasörde soyadının bulunmasından hareketle kendisini soruşturmaya dahil ettiğini öne sürdü. MİT’in Mart ve Nisan 2011 tarihli iki yazısının ise kendi lehine olmasına rağmen iddianamede yer almadığını savundu.

MİT’in söz konusu yazılarında, dosyada yer alan bazı belgelere Kozinoğlu’nun görev yaptığı birim üzerinden erişmesinin mümkün olmadığı ve belgelerin dağıtımlı bilgi notları olduğunun belirtildiğini aktardı.

(sabah.com.tr)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
09.09.2026 06:41 / Güncelleme: 07:16

Termometreler yükselişte: Meteoroloji'den Doğu Karadeniz'e sağanak, iç bölgelere sıcaklık uyarısı

Yurt genelinde bugün az ve parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. İç ve kuzeydoğu kesimlerde sıcaklıklar 2 ila 4 derece artarken; Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in iç kesimlerinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Termometreler yükselişte: Meteoroloji'den Doğu Karadeniz'e sağanak, iç bölgelere sıcaklık uyarısı

Fotoğraf: Mehmet Turgut Kirkgoz/Pexels

09.09.2026 00:35 / Güncelleme: 07:13

Koğuş tipi KYK, 40 bin liralık kira, teşvikli cemaat yurtları: Öğrenciler yine barınma kriziyle karşı karşıya

Fahiş özel yurt fiyatları, 40 bin lirayı aşan kiralar ve yetersiz KYK kontenjanları yüz binlerce üniversiteliyi çaresizliğe itiyor. Barınma krizi gençleri niteliksiz yurtlara ve devlet teşvikli cemaat ağlarına mahkum ediyor.

Koğuş tipi KYK, 40 bin liralık kira, teşvikli cemaat yurtları: Öğrenciler yine barınma kriziyle karşı karşıya

Görsel: Evrensel

08.09.2026 21:24

Özgür Özel'den tahliye olan Selçuk Mızraklı'ya geçmiş olsun telefonu

Özgür Özel, 7 yılın ardından tahliye olan önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'yı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Özgür Özel'den tahliye olan Selçuk Mızraklı'ya geçmiş olsun telefonu

Fotoğraf: Yeni Parti

09.09.2026 01:38

Yunanistan, İtalya'dan 500 milyon avroya savaş gemisi alıyor

Yunanistan, İtalya'dan savaş gemileri almak için sözleşme imzaladı. Yunanistan Savunma Bakanı bu yeni gemilerin "Yunan Donanması'nın temel gücü" olacağını söyledi.

Yunanistan, İtalya'dan 500 milyon avroya savaş gemisi alıyor

Fotoğraf: Corinne (@cbreizhmabro)/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

09.09.2026 01:00

Turgutluspor'da yeni teknik direktör Zeynep Mestan: 22 yaşında göreve başladı

Manisa'nın Turgutlu ilçesini temsil eden Turgutluspor, yeni sezon öncesi teknik direktörlük görevine 22 yaşındaki Zeynep Mestan'ı getirdi. Mestan, kulüp tarihinin ilk kadın teknik direktörü oldu.

Turgutluspor'da yeni teknik direktör Zeynep Mestan: 22 yaşında göreve başladı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!