Samsun'da 1 Eylül Dünya Barış Günü yürüyüşü yapıldı: 'Emperyalist savaş politikalarına karşı emek, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltiyoruz'
Samsun'da 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yapılan yürüyüş ve açıklamada; "Emperyalist savaş politikalarına karşı emek, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltiyoruz" denildi.
Fotoğraf: Evrensel
Samsun - Samsun'da KESK, DİSK, TMMOB, TTB emek ve demokrasi güçleri bileşenleri 1 Eylül Dünya Barış gününde barış yürüyüşü ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğretmen Evi önünde başlayan yürüyüş Çiftlik Caddesi'nden Ağabali Caddesi ve gazi caddesi üzerinden Bulvar AVM önüne kadar sloganlarla gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Emperyalistler düşman halklar kardeştir”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Katil İsrail işbirlikçi AKP”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol”, “İnadına barış inadına kardeşlik”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Yapılan açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü BES Şube Başkanı Bahtiyar Akıncı okudu
1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, bir kez daha savaşların, çatışmaların, silahlanmanın ve yoksulluğun gölgesinde karşılandığı belirtilen açıklamada; “Dünyanın dört bir yanında halkların yaşamı savaşlarla kuşatılıyor. Gazze’den Ukrayna’ya, Lübnan’dan İran’a, Ortadoğu’dan dünyanın farklı coğrafyalarına kadar milyonlarca insan öldürülüyor, yaralanıyor, yerinden ediliyor. Kentler, hastaneler, okullar yıkılıyor; çocukların geleceği ellerinden alınıyor. İsrail-ABD’nin İran’a yönelik ilk saldırılarında yüzlerce çocuğun yaşamını yitirmesine yol açan okulun hedef alınması, ardından altyapıya yönelik saldırılar, asgari savaş kurallarının dahi ortadan kalktığını ve savaş suçu niteliğindeki saldırılarla günlük yaşamın hedef alındığını göstermektedir” denildi.
“Kadınların kazanılmış hakları ve örgütlü yaşamları da hedef alınmaktadır”
Ortadoğu’da hâlen devam eden Suriye-İran-ABD-İsrail eksenli çatışmaların, cihatçı örgütlere yeni alanlar açılarak sürdürülmesinin yeni mezhep savaşlarına da davetiye çıkardığına işaret edilen açıklamada; “Savaşın olduğu coğrafyalarda insanlığın tüm kazanımları yok edilirken kadınlar, çocuklar ve gençler savaşın ağır sonuçlarından en doğrudan etkilenen kesimler olmaktadır. Tecavüz, cinsel şiddet, işkence, mal varlıklarına el koyma, talan ve doğa katliamları işgalci güçlerce yaygınlaştırılmaktadır. Savaş, kadınlar açısından yalnızca yaşam hakkına yönelik bir tehdit değil; erkek egemen şiddetin, cinsel saldırının, yoksulluğun, güvencesizliğin ve bakım yükünün ağırlaşması anlamına da gelmektedir. Kadınların kazanılmış hakları ve örgütlü yaşamları da hedef alınmaktadır.
Savaşların arkasında halkların çıkarları değil; emperyalist güçlerin paylaşım hesaplarının, enerji kaynakları ve ticaret yolları üzerindeki rekabetin, silah tekellerinin ve uluslararası sermayenin kâr hırsının bulunduğu vurgulanan açıklamada; “Silaha ayrılan her milyar, halkın eğitiminden, sağlığından, sosyal güvenliğinden ve kamusal hizmetlerinden eksiliyor. Silah tekellerinin kasaları dolarken emekçilerin sofrasındaki ekmek küçülüyor. Cephelerde kaybettiklerimiz yoksul emekçi çocukları olurken yine savaş ekonomisinin faturası da vergilerle, düşük ücretlerle, kemer sıkma politikalarıyla emekçilere kesiliyor” ifadelerine yer verildi.
"Demokrasi ve barış için gerekli adımlar atılsın"
“Samsun Emek Ve Demokrasi Güçleri olarak, kuruluşumuzdan bugüne emek mücadelemiz ile demokrasi ve barış mücadelemizi hiçbir zaman birbirinden ayırmadık. Çünkü savaşa karşı barışı savunmak, aynı zamanda sermayenin sömürü ve talan düzenine karşı emeği savunmaktır. Savaş ortamı elbette ki ülkenin tüm demokrasi sorunlarının tek sebebi olmadığı gibi, barış zemini de tek başına emekçilerin sorunlarını ve demokrasi sorunlarımızın çözümü için yeterli olmayacak. Savaşa ayrılan bütçenin emekçilere kamusal hizmetlere ayrılması gerçekleşmeyecek. Haklarımız emeğimiz için biz emek örgütlerine düşen temel sorumluluk; emekçilerin örgütlülüğünü büyütmek ve çatışmasızlık zeminini demokrasiyi güçlendirme mücadelesi için fırsata dönüştürmektir” denilen açıklamada çerçeve yasa ile belirlenen umutların yeşerebilmesi için demokrasinin gelişmesi açısından gerekli olan adımların da sürece paralel olarak acilen atılması talep edildi.
(Evrensel)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et