11.08.2026 10:35

ABD'de Meta ve TikTok'a açılan binlerce davada şirketlerin talebi reddedildi

ABD'de temyiz mahkemesi, Meta ve TikTok'un platform tasarımlarının kullanıcılara zarar verdiği iddiasıyla açılan binlerce davanın düşürülmesi talebini reddetti.

ABD'de Meta ve TikTok'a açılan binlerce davada şirketlerin talebi reddedildi

Fotoğraf: Nokia621/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

ABD’de Meta ve TikTok’un platform tasarımlarının kullanıcılara zarar verdiği iddiasıyla açılan binlerce davada, şirketlerin davaları düşürme talebi mahkeme tarafından reddedildi.

The Hill’in haberine göre temyiz mahkemesi, Meta ve TikTok’un haklarında açılan davaların düşürülmesi talebine ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, teknoloji şirketlerinin davaların henüz erken aşamasında temyize başvurduğunu belirtti.

Kararda, sosyal medya şirketlerini kullanıcıların oluşturduğu içeriklerden kaynaklanan hukuki sorumluluktan büyük ölçüde koruyan İletişim Ahlakı Yasası’na da değinildi. Yasanın şirketlere davaların düşürülmesini sağlamak için değil, hukuki sorumluluğa karşı savunma imkanı sunduğu belirtildi.

Mahkeme, söz konusu aşamada temyiz yetkisine sahip olmadığına hükmederek Meta ve TikTok’un başvurusunu reddetti.

Sosyal medya şirketlerine sorumluluk davaları

ABD’de Meta’ya ait platformlar ile TikTok’un tasarımının kullanıcılar üzerinde zarara yol açtığı iddiasıyla binlerce dava açılmış durumda. Davalarda özellikle platformların kullanıcıları uzun süre uygulamada tutmaya yönelik tasarımlarının zararları üzerinde duruluyor.

Meta ve TikTok ise davaların düşürülmesi amacıyla temyiz mahkemesine başvurmuştu.

ABD’de daha önce görülen benzer bir davada jüri, Meta ve YouTube’un bazı kullanıcıların ruh sağlığı üzerindeki etkilerinden kısmen sorumlu olduğuna karar vermiş ve 6 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

20 yaşındaki K.G.M. tarafından açılan ve binlerce dosyanın birleştirilmesiyle görülen davada, sosyal medya platformlarının kullanımına bağımlı hale gelmenin ruh sağlığı sorunlarına yol açtığı veya mevcut sorunları ağırlaştırdığı savunulmuştu.

(Dış Haberler)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
11.08.2026 06:40 / Güncelleme: 09:55

Bir yanda sağanak, bir yanda sıcak: Hava bugün bölgeden bölgeye değişecek (11.08.2026)

Meteoroloji, kuvvetli yağış ve rüzgara karşı uyardı. Bazı bölgelerde sağanak etkili olurken, rüzgarın saatte 50 kilometreye kadar çıkması bekleniyor.

Bir yanda sağanak, bir yanda sıcak: Hava bugün bölgeden bölgeye değişecek (11.08.2026)

Fotoğraf: Arife Karakum/AA

11.08.2026 02:22

İçişleri Bakanı Çiftçi’den 'Çerçeve yasa' paylaşımı: 'Af, pazarlık veya taviz değil'

Çerçeve yasasının Meclis'ten geçmesinin ardından paylaşım yapan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yasanın bir af, pazarlık veya taviz olmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Çerçeve yasa” paylaşımı: “Af, pazarlık veya taviz değil”
11.08.2026 00:20 / Güncelleme: 07:14

0-6 yaş arası çocukların oyunu: ‘Sayım var’, ‘memur geldi’

2 yaşındaki Azra ve 4 yaşındaki Utku cezaevinde anneleriyle kalan 891 çocuktan sadece 2’si. Çocuklar oyuncakların alınmadığı, kitapların yasaklandığı, yürüme imkanlarının bile zor olduğu cezaevi koşullarında büyümeye çalışıyor.

0-6 yaş arası çocukların oyunu: ‘Sayım var’, ‘memur geldi’
11.08.2026 09:20

Rusya'nın Voronej bölgesinde İHA saldırısı: 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

Rusya’nın Voronej bölgesine gece saatlerinde düzenlenen İHA saldırısında bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. İHA parçalarının isabet ettiği iki depoda yangın çıkarken, bölgede bazı tesisler güvenlik gerekçesiyle tahliye edildi.

Rusya'nın Voronej bölgesinde İHA saldırısı: 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

Fotoğraf: András Rátonyi/Unsplash

11.08.2026 10:12 / Güncelleme: 10:32

Yurttaşlar uzun süredir şikayet ediyordu: Kötü kokunun kaynağı İYİP Milletvekili Lütfü Türkkan'ın fabrikası çıktı

Dilovası'da uzun süredir yurttaşların şikayetine neden olan kokunun, İYİP Milletvekili Lütfü Türkkan'ın sahibi olduğu yağ fabrikasından kaynaklandığı tespit edildi. Fabrikaya yaklaşık 1 milyon TL ceza kesildi.

Yurttaşlar uzun süredir şikayet ediyordu: Kötü kokunun kaynağı İYİP Milletvekili Lütfü Türkkan'ın fabrikası çıktı

Fotoğraf: Türkkan Yağ AŞ

11.08.2026 09:22 / Güncelleme: 09:55

Fenerbahçe-Sturm Graz maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi 3’üncü Eleme Turu rövanşında Sturm Graz'a konuk olacak. İlk maçı 2-0 kazanan Fenerbahçe'nin tur mücadelesinin saati, yayınlanacağı kanal ve muhtemel 11'leri belli oldu.

Fenerbahçe-Sturm Graz maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!