04.06.2026 15:35 / Güncelleme: 17:07

Mahir Polat YDK başkan seçildi, ihraç kararları iptal edildi: Kemal Kılıçdaroğlu, Özkan Yalım’ı CHP’ye geri aldı

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ilk toplantısını Genel Merkezde yaptı. Yaklaşık bir saat süren toplantıda YDK Başkanı olarak İzmir Milletvekili Mahir Polat seçildi.

Mahir Polat YDK başkan seçildi, ihraç kararları iptal edildi: Kemal Kılıçdaroğlu, Özkan Yalım’ı CHP’ye geri aldı

CHP’nin 38'inci Olağan Kurultayı hakkında verilen karar sonrası göreve dönen Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ilk toplantısını Genel Merkezde yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ve açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, tüzük gereği en yaşlı üye sıfatını taşıyan Garip Erdoğan’ın başkanlığında yürütüldü. Kılıçdaroğlu, kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmada parti içi demokrasinin, tüzük kurallarının ve kurumsal disiplinin önemine dikkat çekerek yeni çalışma dönemine dair başarı dileklerini iletti.

Kılıçdaroğlu’nun toplantıdan ayrılmasının ardından Başkanlık Divanı toplantısı yapıldı. Toplantıda CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Başkanlığına İzmir Milletvekili Mahir Polat seçildi. YDK Başkan Yardımcısı olarak Ahmet Ersen Özsoy seçilirken, Sekreter ise Sezgin Kaya oldu. Her üç isim de oy çokluğuyla seçildi.

İhraç kararları iptal edildi

Öte yandan toplantıda Özgür Özel’in Genel Başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023’ten bu yana alınan ihraç kararları da iptal edildi. YDK tarafından CHP MYK’ya yazılan yazıda, 38’inci Olağan Kurultay hakkında verilen mutlak butlan kararına atıf yapıldıktan sonra, “Verilen kesin hükümsüzlük kararı söz konusu olmakla 4-5 Kasım 2023 tarihi sonrasında oluşmuş Yüksek Disiplin Kurulu'nun ve aldığı kararların da yok hükmünde olduğu değerlendirilmektedir. Hal böyle olunca ekli listede yazılı hakkında disiplin işlemi uygulanmış üyeler özelinde, telafisi imkânsız zararlara neden olunmuş bulunduğundan, bu üyeler hakkında verilmiş disiplin kararlarının yok hükmünde olduğunun tespitine ve kararların icrası durdurularak parti kayıtlarının düzeltilmesi hususunda karar verilmesi ve aynı zamanda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına durumun yazı ile bildirilmesi özelindeki Kurulumuz düşüncesini, saygı ile bilgi ve takdirlerinize sunarız” ifadelerine yer verildi.

Bu kararla birlikte; Özgür Özel ekibinin, “Havlucu” denilen Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım hakkında verdiği ihraç kararı da iptal oldu ve Yalım CHP’ye geri dönmüş oldu.

3 isimden şerh yazısı

YDK’da alınan bu karara YDK üyeleri; Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Saniye Barut ve Gülşah Deniz Atalar şerh düştü.

Toplantının ardından Genel Merkezde basın açıklaması yapan Bülbül, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin yalnızca Genel Başkan, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin görevlendirilmesine tedbiren karar verdiğini belirterek, YDK’nın işlemlerine yönelik bir karar olmadığını söyledi.

İhraç kararlarının iptaline ilişkin karara şerh düştüklerini söyleyen Bülbül, "Yüksek Disiplin Kurulu'nun 4 Haziran 2026 tarihli Merkez Yönetim Kurulu'na yönelik böyle bir karar alma yetkisi Siyasi Partiler Kanunu ve CHP'nin 9-10 Mart 2018 tarihli kurultayında kabul edilen Tüzüğünde ve halen ayakta olan ve başka bir anlatımla yürürlükte bulunan 6-7-8 Eylül 2024 tarihli 20. Olağanüstü Kurultayında ve 28-30 Kasım 2025 Kurultayında kabul edilen tüzük değişikliklerinde yeri bulunmamaktadır. Böyle bir karar alma yetkisi olmayan YDK'nın Merkez Yönetim Kurulu'na yönelik aldığı bu kararı yok hükmündedir. Bu nedenle kabul edilemez” dedi.

YDK Başkanı seçimine itiraz

Bülbül, 37’inci Kurultay’da seçilen YDK’nın asıl başkanının Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan olduğunu belirterek aynı isimlerin başkanlık seçimine de şerh koyduklarını açıkladı. Şerh yazısında, “4 Haziran 2026 tarihinde yapılan Yüksek Disiplin Kurulu Toplantısında yeniden başkanlık divanı seçimi tüzüğe aykırı olup 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultayından önce Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı olan Uğur Bayraktutan’ın başkanlıktan istifası olmadan yeniden seçim yapılması tüzüğün 67. maddesine aykırıdır. Bu nedenle seçim yapılmasına yönelik muhalefet şerhimizi koyuyoruz” ifadelerine yer verildi.

(Politika Servisi)
04.06.2026 06:58

Fenerbahçe'de seçim yaklaştı: Aziz Yıldırım canlı yayında son kozlarını paylaşacak

Fenerbahçe'de hafta sonu yapılacak genel kurul öncesinde başkan adayı Aziz Yıldırım, bu akşam saat 22.00'de beIN SPORTS canlı yayınında projelerini ve camiaya son mesajlarını aktaracak.

Fenerbahçe'de seçim yaklaştı: Aziz Yıldırım canlı yayında son kozlarını paylaşacak

Fotoğraf: DHA

04.06.2026 11:45

Türkiye, Avrupa’nın plastik çöpünde ilk sırada: Atık miktarı 2025’te 503 bin tona ulaşarak rekor kırdı

Greenpeace Türkiye’nin politika bilgi notuna göre, AB’den Türkiye’ye gönderilen plastik atık miktarı 2025’te 503 bin tona ulaşarak rekor kırdı. Türkiye, Avrupa’nın plastik atıklarının en büyük varış noktası olmayı sürdürdü.

Türkiye, Avrupa’nın plastik çöpünde ilk sırada: Atık miktarı 2025’te 503 bin tona ulaşarak rekor kırdı

Fotoğraf: Nick Fewings/Unsplash

04.06.2026 15:15

İzmir Barosundan Şakran Cezaevi'ndeki uygulamaya tepki: 'Kimlik kartı uygulaması hukuka aykırı'

İzmir Barosu, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kimlik kartı taşımayan mahpuslara yönelik uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirtti. Baro, 127 gündür açlık grevinde olan Tuğçenur Özbay’ın yaşamının risk altında olduğunu açıkladı.

İzmir Barosundan Şakran Cezaevi'ndeki uygulamaya tepki: "Kimlik kartı uygulaması hukuka aykırı"

Fotoğraf: İzmir Barosu

04.06.2026 15:48

Fenerbahçe, Tuncay Şanlı ile yollarını ayırdı

Fenerbahçe, Futbol Akademisi bünyesinde Değer Yaratma ve Geliştirme Direktörü olarak görev yapan kulübün eski futbolcusu Tuncay Şanlı ile yolların ayrıldığını açıkladı.

Fenerbahçe, Tuncay Şanlı ile yollarını ayırdı

Fotoğraf: Fenerbahçe

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!